Η Εθνική Φρουρά επιλέγει αντιαρματικά τελευταίας γενιάς στην Κύπρο



ΕΦ: Έντονο ενδιαφέρον για αντιαρματικά όπλα τελευταίας γενιάς

Η απόκτηση αντιαρματικών όπλων τελευταίας γενιάς βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του πολυετούς εξοπλιστικού προγράμματος του ΓΕΕΦ και σύντομα αναμένονται εξελίξεις.

Την απόκτηση αντιαρματικών πυραύλων τελευταίας γενιάς, για ενίσχυση του αντιαρματικού της οπλοστασίου εξετάζει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής αμυντικής ιστοσελίδας «DefenceRedefined».

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Ανδρέας Πογιατζής, «η απόκτηση αντιαρματικών όπλων τελευταίας γενιάς βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του πολυετούς εξοπλιστικού προγράμματος του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και σύντομα αναμένονται εξελίξεις».

Οι δυνητικές επιλογές της Εθνικής Φρουράς, για προμήθεια σύγχρονων αντιαρματικών συστημάτων προέρχονται τόσο από την ευρωπαϊκή αγορά όσο και από το γειτονικό Ισραήλ.

Εκτιμήσεις της «DefenceRedefined» λένε πως μια επιλογή αποτελεί το σύστημα MMP της γαλλικής εταιρείας MBDA (η οποία προμήθευσε στο παρελθόν την Εθνική Φρουρά, με τους πυραύλους MILAN και ΗOT) και το σύστημα SPIKE της ισραηλινής RAFAEL. 

Σύστημα MMP

Ο τελευταίας γενιάς (σ.σ 5ης γενιάς) αντιαρματικός πύραυλος MMP, διαθέτει την δυνατότητα fire-and-forget με κεφαλή πολλαπλών χρήσεων και πρόκειται να αντικαταστήσει τους αντιαρματικούς πυραύλους MILAN και JAVELIN του γαλλικού στρατού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πεζά τμήματα, εκτοξευόμενος από οχήματα, αλλά και να τοποθετηθεί σε μικρά περιπολικά σκάφη.  

Τεχνικά χαρακτηριστικά πυραύλου ΜΜP: 

– Βάρος: 15 κιλά

– Μήκος: 1,3 μέτρα 

– Διαμέτρημα: 140 χιλ. 

– Βεληνεκές: 4000+ μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι ο MMP αποτελεί την βάση της πρότασης της MBDA η οποία επιλέχθηκε στο πρόγραμμα LynkEUs του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP) που αφορά την ικανότητα BLOS (βολή πέραν του οπτικού ορίζοντα). 

Συντονιστής του έργου είναι η Γαλλική MBDA και συμμετέχουν 11 εταιρείες από πέντε (5) χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Σύστημα SPIKE

Η οικογένεια των πυραύλων SPIKE βρίσκεται σε χρήση από 33 χώρες και το σύστημα έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης (combat proven). 

Ένας αντίστοιχος δυνατοτήτων (σ.σ με τον MMP) πύραυλο (επίσης 5ης γενιάς) της οικογένειας SPIKE, είναι ο SPIKE LR II, ο οποίος διαθέτει επίσης την δυνατότητα fire-and-forget και κεφαλή πολλαπλών χρήσεων. Ο SPIKE LR II δύναται να χρησιμοποιηθεί από πεζά τμήματα, εκτοξευόμενος από οχήματα, αλλά και να τοποθετηθεί σε σκάφη και ελικόπτερα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά πυραύλου SPIKE LR II: 

– Βάρος: 12.7 κιλά

– Μήκος: 1,17 μέτρα

– Διαμέτρημα: 130 χιλ. 

– Βεληνεκές: 5,500 μέτρα από εκτοξευτή εδάφους, 10,000 μέτρα εκτοξευόμενος από ελικόπτερο 

Εάν τροχοδρομηθεί η αγορά των αντιαρματικών πυραύλων 5ης γενιάς, καταλήγει η «DefenceRedefined», τότε θα αυξηθεί κατακόρυφα η αποτρεπτική ισχύς της Εθνικής Φρουράς, αφού πρόκειται για έξυπνα οπλικά συστήματα, τελευταίας τεχνολογίας τα οποία επιφέρουν καταστρεπτικά πλήγματα σε εχθρικές δυνάμεις όπως αποδείχθηκε και κατά την τελευταία σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Σε κάθε περίπτωση, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, θα πρέπει να προσανατολιστεί προς την απόκτηση έξυπνων όπλων για όλα τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.



ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. 

Πηγή: Σημερινή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas