Για την πρόπολη έχουμε μιλήσει και άλλη φορά. Είναι ένα προϊόν που το βρίσκουμε στις κυψέλες των μελισσών όπου χρησιμεύει για αποστείρωση αλλά και την παρεμπόδιση εισβολέων.
Γνωρίζουμε σήμερα πως διαθέτει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών δυνατοτήτων, δρά εναντίον μυκήτων, βακτηρίων, πρωτοζώων, λειτουργεί ηπατοπροστατευτικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονωδώς, ενώ δρά εναντίον ιών και καρκινικών κυττάρων.
Τα ανωτέρω δεν προκαλούν έκπληξη αν αναλογιστούμε ότι περισσότερα από 300 συστατικά, συνυπάρχουν στην σύνθεση της.
Γνωρίζουμε επίσης ότι η προσθήκη αιθανολικού εκχυλίσματος πρόπολης στη σύνθεση στοματικών διαλυμάτων και οδοντοκρεμών, ενισχύει την πρόληψη μικροβιακών μολύνσεων και συμβάλλει στη θεραπεία της φλεγμονής των ούλων.
Επιπλέον, η παρουσία βιοφλαβονοειδών, αργινίνης, βιταμίνης C, προβιταμίνης Α, συμπλέγματος Β μαζί με μερικά μέταλλα προσδίδει στην πρόπολη ιδιότητες επούλωσης και ως εκ τούτου ενισχύει τη θεραπεία τραυματικών βλαβών.
Σε συνδυασμό με αλόη, βρίσκει εφαρμογή σε δερματικές βλάβες ενώ είναι φανερό από τις μελέτες ότι συνδυαστική δράση της και με άλλα συστατικά μπορεί να οδηγεί σε πολλές και διαφορετικές βιολογικές επιδόσεις που μένει να ανακαλυφθούν.
Δεδομένης της διαφορετικής ανά την υφήλιο σύνθεσης της, είναι φανερό ότι η ανακάλυψη – ανάπτυξη νέων δραστικών ενώσεων πρόπολης από διαφορετικές γεωγραφικές προελεύσεις, υπόσχεται πολλά για για τον έλεγχο και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
Αντι-ιική δράση
Αν και το ερευνητικό πεδίο για αυτήν είναι πολύ μεγάλο, σήμερα θα περιοριστούμε στα όσα έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει εναντίον ιών. Γνωρίζουμε ήδη (Amoros et al., 1992a, Amoros et al., 1992b), ότι δρα αναστέλλοντας την είσοδο του ιού στα κύτταρα, παρεμποδίζοντας την αναπαραγωγή του και προκαλώντας καταστροφή του RNA πριν ή μετά την απελευθέρωσή του ιού από τα κύτταρα (Sforcin, 2016).
Αντι-ιική ικανότητα δείχτηκε κατά της μόλυνσης από έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV-2) (Kuropatnicki et al., 2013).
Τα φλαβονοειδή τα οποία περιέχει και περιλαμβάνουν καμπφερόλη, ακαστίνη, κουκεστίνη, γαλαντίνη και χρυσίνη αναφέρθηκαν ως κυτταροτοξικά (Marcucci, 1995).
Σε άλλες μελέτες ανέστειλε τη σύνθεση DNA του ιού του απλού έρπητα, ενώ έδρασε ενάντια στον ιό της γρίπης A1 Hong Kong (H3N2), τον Rift valley fever virus, Newcastle disease virus, Herpes bursal disease virus and influenza virus (El Hady and Hegazi, 2002).
Καταλήγοντας
Κατ’ επανάληψη αποδεικνύεται πως η φύση διαθέτει τις απαντήσεις. Απομένει να σκύψουμε με προσοχή πάνω της. Όχι για να την εκμεταλλευτούμε και να την καταστρέψουμε, αλλά για να μας διδάξει.
δείτε και:
Covid – 19. Μπορώ να κάνω κάτι μόνος μου;
Φαρμακευτικά μανιτάρια, ιοί μικρόβια και ανοσοποιητικό σύστημα
Ιοί, μικρόβια, μύκητες. Όταν το ψωμί μπορεί να γίνει φάρμακο
Ιός Covid 19, κουρκουμίνη και σοβαρές ελπίδες
Turmeric, κουρκούμη και κορονοϊός. Είναι στη φύση το όπλο και η ασπίδα;
Πηγή: 1400g.org
Δημοσίευση σχολίου