Σύγκρουση on air μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου: Διαφώνησαν για Αιγαίο και μειονότητες.

 



Στον "αέρα τίναξε" τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Δένδιας για το Αιγαίο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

“Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης”, είπε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας απαντώντας στην αναφορά Τσαβούσογλου για “τουρκική μειονότητα”. “Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων”, είπε στη συνέχεια. 

“Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η απειλή πολέμου αντίκειται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”. 
Επιπλέον, συζητήθηκε η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αλλά και της Μονής της Χώρας, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. 

“Έχουμε πολύ δρόμο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κάναμε ένα βήμα για τους λαούς μας”, είπε στη συνέχεια, προσκαλώντας στην Αθήνα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να προετοιμάσουν μεταξύ άλλων και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική στην ομιλία μου. Ο αξιότιμος υπουργός όμως έκανε. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως ισχυριστήκατε, η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματά της Ελλάδας στο Αιγαίο», απάντησε ο Τσαβούσογλου στα όσα είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Δεν μπορεί να μην αποδέχεστε ανθρώπους που δηλώνουν Τούρκοι. Αυτό είναι καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατείται. Ως προς της προσφυγής στη Χάγη, το τι λέει η Κομισιόν, δεν αφορά το διεθνές δικαστήριο». Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη χώρα μας και για παράνομες επαναπροωθήσεις.

«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ο κ. Δένδιας και τόνισε: «Το θέμα της μειονότητας το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης και την έχει υπογράψει».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για θετική ατζέντα με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει αλλαγή πάγιων θέσεων της εξωτερικής πολιτικής, ή εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος, είναι η οικογένειά μας», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Δένδιας.

«Αν θέλετε να συζητήσουμε για τη Συνθήκη της Λωζάνης, πρέπει να συζητήσουμε και για αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών. Μιλάτε για τη Λωζάνη για αυτά που σας συμφέρουν», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας στον κ. Δένδια.

«Δεν υπάρχει στρατός στα νησιά. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει απειλή εισβολής από απέναντι;», διερωτήθηκε ο κ. Δένδιας απαντώντας στις αιχμές του Τούρκου ΥΠΕΞ στα περί αποστρατιωτικοποίησης της Λωζάνης. «Ελπίζω αυτή η διαφωνία να μη σε οδηγήσει σε ακύρωση του δείπνου», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Τι προηγήθηκε

Αρχικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε διεξοδικά όλα τα προβλήματα, και αυτά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι πολύ σημαντική η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Μάλιστα ο κ. Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο. Τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό. Και όλες οι πλευρές να λάβουν μέρος με εποικοδομητικό τρόπο. Ζητούμε απ όλους να σκέφτονται με τρόπο ευρύ και ελεύθερο. Αξιολογήσαμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις. Θα πρέπει να μπορούμε να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις».

«Οι επισκέψεις, ένας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών κρατών μας, θα αποτελέσουν μια γόνιμη βάση για τη διεύρυνση των επαφών μας», είπε.

«Ως προς τη διευθέτηση των διαφωνιών, θα πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003, (…). Το να υποδέχομαι τον κ. Δένδια ως υπουργό Εξωτερικών με γεμίζει με χαρά και ικανοποίηση», συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε τον κ. Τσαβούσογλου για τη φιλοξενία και τόνισε: «Μεταφέρω εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τις ευχές σε όλους τους Μουσουλμάνους για την έναρξη του Ραμαζανιού. Αποδίδουμε σημασία στις θρησκευτικές ελευθερίες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για άνοιγμα ισλαμικού τεμένους. Όσον αφορά τις συνομιλίες μας ήταν ειλικρινείς. Συζητήσαμε όσα θέματα υπάρχουν προσεγγίσεις και όσα θέματα υπάρχουν τριβές. Είναι απαραίτητοι οι δίαυλοι επικοινωνίας. (…) Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, των πολιτικών διαβουλεύσεων και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα ακολουθήσει. Συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαβούσογλου πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, όπως στην οικονομία. Υποβάλαμε σειρά προτάσεων για αναβίωση πρωτοβουλιών των τελευταίων δύο δεκαετιών. Συμφωνήσαμε για θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων, για να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση. Γιατί πριν από μερικούς μήνες οι επιθετικές ενέργειες είχαν αυξηθεί δραματικά», συνέχισε ο κ. Δένδιας. «Για εμάς υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η συνθήκη της Λωζάνης», είπε ο κ. Δένδιας απαντώντας στις αναφορές Τσαβούσογλου.

«Παρακάλεσα επίσης να μην υπάρχει προβολή ψευδών ειδήσεων που προβάλλονται από ορισμένους κύκλους που δεν βοηθούν στην εδραίωση καλού κλίματος», επεσήμανε.  Επανέλαβε εξάλλου τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε «αποχή από τις ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία της κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε. 

Για το casus beli, ο κ. Δένδιας, τόνισε πως «η στάση αυτή αντίκειται στο χάρτη του ΟΗΕ και δεν συνάδει με στάση συμμάχου. Η Τουρκία δεν αποδέχεται τον χάρτη για το δίκαιο της Θάλασσας που έχει εγκριθεί από την ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μνημόνιο με τη Λιβύη». 

Επίσης έκανε λόγο για προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και ζήτησε από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία με την ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τον κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες για να «προετοιμάσουμε τη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον κ. Μητσοτάκη».

 

Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

 

Ακολούθως υπήρξε συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου η ατζέντα των επαφών επικεντρώθηκε στις διμερείς, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τον Έλληνα υπουργό να αναφέρει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό στο Twitter: «Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου M. Cavusoglu στην Άγκυρα. Συζητήσαμε για τις διμερείς και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και διεθνή ζητήματα».

Την κατ' ιδία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών διαδέχονται οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ, όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα παραθέσει προς τιμή του Έλληνα ΥΠΕΞ δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Σε ρόλο ξεναγού ο Τσαβούσογλου στο Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Εξωτερικών

Ρόλο ξεναγού ανέλαβε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από παλιά, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η οικειότητα μεταξύ τους. Να θυμίσουμε πως σε συνέντευξη του τον Ιούλιο του 2019, ο κ. Τσαβούσογλου είχε υποστηρίξει πως γνωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τότε που ήταν βουλευτής και έπαιζαν μαζί ποδόσφαιρο, ενώ για τον Νίκο Δένδια είχε πει πως «είναι ένας καλός φίλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Έτσι στα φωτογραφικά στιγμιότυπα πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Τσαβούσογλου ξεναγεί τον κ. Δένδια τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας στάση ακόμη και στα...λουλούδια.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ:

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Να σημειωθεί πως στο Προεδρικό Μέγαρο δεν βρίσκονται δημοσιογράφοι λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση Ερντογάν - Δένδια

Ανακοίνωση για τη συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια εξέδωσε πριν από λίγο η τουρκική προεδρία χωρίς σ' αυτή να γίνεται αναφορά στο τι συζητήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών. «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση που διήρκησε 45 λεπτά ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου» αναφερόταν λακωνικά στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Να σημειωθεί πως αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, όπου οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

 

Τι προηγήθηκε της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις: Αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά. Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Κωνσταντίνος Φίλης: Οι δύο βασικοί λόγοι της πρόσκλησης του Ερντογάν στον Δένδια

Το ραντεβού του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στον Realfm 97.8 και την εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη και Γιάννη Μιχελάκη. Όπως υπενθύμισε ο κ. Φίλης, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνας ΥΠΕΞ συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς υπάρχει και η περίπτωση του Νίκου Κοτζιά που συναντήθηκε με τον Ερντογάν το 2017. "Οι καταστάσεις το 2017 ήταν πολύ διαφορετικές απ' ό,τι το 2021. Αντιλαμβάνομαι την έκπληξη όλων μας, κι εγώ εξεπλάγην όπως και οι περισσότεροι από αυτήν την πρόσκληση, αλλά η στόχευση είναι πολύ συγκεκριμένη. Την "έπεσε" και στους αδελφούς Κυπρίους με σκαιό τρόπο. Είπε μάλιστα ότι θα ενεργοποιηθεί το τουρκολιβυκό παράνομο σύμφωνο και θα στείλουμε πλωτά γεωτρύπανα αλλά και σεισμικά σκάφη σε μία περιοχή που η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα. Δηλαδή έχει η Τουρκία δικαιώματα νοτίως της Κρήτης, χωρίς να έχει αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές με τη Λιβύη και δεν έχει δικαιώματα η Ελλάδα. Αυτό είναι η ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου αλά Τούρκα" τόνισε ο κ. Φίλης και επεσήμανε τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. "Ο ένας είναι γιατί, είμαι απολύτως βέβαιος, ότι θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα, αν όχι να κάνει ακόμη και πρόσκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό μέσω του κ. Δένδια, και ο δεύτερος είναι πως θέλει με αυτόν τον τρόπο να δείξει προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ -θυμίζω πως τρεις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Μπάιντεν δεν έχει γίνει το τηλεφώνημα- να δείξει ένα καλό πρόσωπο. Ότι, δηλαδή, "εγώ εννοώ αυτό που λέω, και κοιτάξτε πόσο πολύ το εννοώ, έρχεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ και χωρίς να είμαι υποχρεωμένος, είναι πέραν της διπλωματικής τακτικής αυτό, τον καλώ να τον συναντήσω και να του στείλω και ένα μήνυμα". Έχει στο μυαλό του τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου για να αν προλάβει να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από αυτή, οπότε να περάσει και η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου για την Τουρκία με τρόπο "αβρόχοις ποσί", χωρίς να έχει προβλήματα και εκεί".

"Mικρό παράθυρο ευκαιρίας"

Όπως πρόσθεσε: "Η εμπειρία μας όλων αυτών των ετών δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σε σχέση με την Τουρκία χαρτοπόλεμος δηλώσεων και από την άλλη πράξεις. Εγώ κρατώ ότι εδώ και πέντε μήνες δεν υπάρχουν προκλήσεις όπως αυτές που είχαμε μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου και φθάσαμε σε μια οριακή κατάσταση. Κρατώ ότι η Τουρκία δεν έχει πλωτά γεωτρύπανα. Τα έχει αποσύρει - βέβαια έχει αποσυρθεί από παράνομες ενέργειες, δεν έχει κάνει κάτι το τρομερό να της βγάλει κανείς το καπέλο- πάντως υπάρχει μία ύφεση. Στην πράξη και στο πεδίο υπάρχει μία ύφεση. Όμως, είναι αρκετό αυτό για εμάς; Προφανώς και δεν είναι, αλλά για να γίνει ένα επόμενο βήμα θα πρέπει αυτή η ύφεση να διατηρηθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να έχει μια συνέπεια, να έχει μια συνέχεια, να μην είναι ανάλογα τη διάθεση του Ερντογάν ή του πώς διαβάζει τις εξελίξεις: επαναφέρω τα πλωτά γεωτρύπανα ή κάνω άλλες κινήσεις -ξαναλέω- επί του πεδίου, οι οποίες είναι επιθετικές, διεκδικητικές και αναθεωρητικές έναντι της Ελλάδας. Αλλάζει από τη σημερινή συνάντηση ή από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν η πολιτική της Τουρκίας; Ασφαλώς και όχι. Ωστόσο υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο είναι μικρό. Η οικονομία της Τουρκία είναι σε κατάσταση δοκιμασίας. Η οικονομία επηρεάζει την πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν ο οποίος βλέπει για πρώτη φορά σε επίπεδο δημοσκοπήσεων το κόμμα του το ΑΚΡ να είναι στο 30%, ιστορικό και να χάνει από δύο υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές, από τους δύο δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης. Αυτός ο πολιτικός κλονισμός του Ερντογάν έπειτα από 19 χρόνια απόλυτης εξουσίας του δημιουργεί την ανάγκη να κάνει ανοίγματα προς τη Δύση γιατί δεν μπορεί η οικονομά του να αιμοδοτείται συνεχώς από το Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν, άρα εδώ βρίσκεται ένα παράθυρο ευκαιρίας" υπογράμμισε ο κ. Φίλης που τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται στις μυλόπετρες της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ουκρανικό.

Ακούστε το ηχητικό:

Τουρκικά ΜΜΕ: Θεωρούν δεδομένη τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Δεδομένη θεωρούν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τις προσεχείς εβδομάδες τα τουρκικά ΜΜΕ μετά τα όσα δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία, ωστόσο, ήταν σαφής στην απάντησή της λέγοντας πως «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

«Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν με την πρώτη ευκαιρία» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, "Sozcu", τη στιγμή που η Hurriyet στην ηλεκτρονική της διεύθυνση αναφέρεται στο θέμα με τίτλο: «Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης: Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν».

Στο ίδιο ύφος κινείται και το πρακτορείο "DHA" έχοντας όμοιο τίτλο, όπως και η ιστοσελίδα Takvim.

 

"Η ελληνική πλευρά έχει πει πάρα πολλές φορές ότι ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Αυτή η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει. Θα προβάλλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, διμερή και ευρωτουρκικά. Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και της διατήρησης στη βάση του διεθνούς δικαίου" τόνισε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προσδοκίες της Αθήνας. "Σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν , πηγαίνουμε βήμα βήμα, ελπίζουμε να εμπεδωθεί το καλό κλίμα, με απουσία στην πράξη και στα λόγια εντάσεων και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες" ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 Πηγή:kontranews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas