Χαστούκι στην Τουρκία από ΗΠΑ και Πακιστάν για τα Ελικόπτερα T-129 ATAK



 Όπως αναφέρουν πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν μπλοκάρει την πώληση 30 επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ATAK στο Πακιστάν. Πρόκειται για το αντίγραφο του ιταλικού A129 Mangusta, το οποίο όμως έχει αμερικανικούς κινητήρες (LHTEC).Άρα χρειάζεται να εξασφαλίσει πιστοποιητικό τελικού χρήστη (end user certificate) από τις ΗΠΑ για να εξαχθεί… Τα ελικόπτερα ναπτύχθηκαν από την Turkish Aerospace Industries (TAI) σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή Agusta-Westland.

Καλό το βίντεο του Ελικοπτέρου, αλλά κρίμα που ξέμεινε από κινητήρες

Οι αποκαλύψεις έχουν ως προέλευση διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον. Το θέμα καλύφθηκε και από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο κρατά εξαιρετικά επικριτική στάση απέναντι στο τουρκικό καθεστώς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εξ απορρήτων σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα την είδηση, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το ερώτημα τώρα για την Τουρκία είναι εάν το Πακιστάν θα κινηθεί για την εναλλακτική προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων Z-10 από την Κίνα. Δεν είναι και απόλυτα σαφές εάν η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί τους Πακιστανούς ή τους δυσαρεστεί. Διότι κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί μια προμήθεια στο πλαίσιο της αποκαλούμενης ως “εξοπλιστικής διπλωματίας”, ακριβότερη της εναλλακτικής και με προβλήματα υποστήριξης.

Δεν εκπλήσσει ασφαλώς η αποστροφή του λόγου του Καλίν, ο οποίος εμφορούμενος από τη γνωστή νεοθωμανική αλαζονεία, αποφάνθηκε ότι “το μπλοκάρισμα της προμήθειας θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία στα αμερικανικά συμφέροντα”…

Όσον αφορά την εξοπλιστική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν για τα επιθετικά ελικόπτερα T-129 ATAK, πρόκειται για συμβόλαιο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, το οποίο υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2018. Η αμερικανική άρνηση παροχής αδείας για τους κινητήρες, οδηγούσε συνεχώς σε αναβολές στην ημερομηνία παράδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρώτη αμερικανική παρέμβαση στο θέμα, εκδηλώθηκε λίγες μόνο μέρες προ της επίσκεψης του Πακιστανού πρωθυπουργού, Ιμράν Χαν, τον Ιούλιο του 2019 στην Ουάσιγκτον. Ακολούθησε νέα συμφωνία αναβολής της παράδοσης τον Ιανουάριο του 2020, αλλά με δικαίωμα να προχωρήσει το Πακιστάν σε εναλλακτική προμήθεια (Z-10) από την Κίνα, εάν παρέλθει η προθεσμία της.

Η Τουρκία πραγματοποίησε απέλπιδα προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την προμήθεια, στρατολογώντας τη δικηγορική εταιρία Greenberg Traurig στην Ουάσιγκτον, έναντι μηνιαίας αμοιβής 25.000 δολαρίων! Οι τουρκικές ενέργειες όμως, με αποκορύφωνα την προμήθεια των ρωσικών S-400 από τη Ρωσία, έχουν προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας…


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas