ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ του ΣΠΙΤΙΚΟΥ ΨΩΜΙΟΥ, ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΜΩΣΕΤΕ!

 



Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα με τέσσερα υλικά

Μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη που αξίζει να δοκιμάσετε.

 

 

Το ψωμί είναι από τα τρόφιμα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και μπορούμε να το απολαύσουμε κάθε ώρα της ημέρας. Γιατί όμως να το αγοράζουμε έτοιμο από τον φούρνο ή το σούπερ μάρκετ όταν μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας;

Οι συνταγές ποικίλουν και σήμερα ο Άκης μοιράζεται τη δική του συνταγή για σπιτκό και αφράτο ψωμί, χωρίς ζύμωμα. Ακολουθείστε τη συνταγή κατά γράμμα και φτιάξτε το δικό σας φρέσκο ψωμί που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι στο σπίτι.

Υλικά:

600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

450 γρ. νερό

10 γρ. αλάτι

4 γρ. μαγιά ξηρή

Μέθοδος Εκτέλεσης

Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας μέχρι το μείγμα να έχει την όψη ενός πηχτού χυλού.

Καλύπτουμε με μεμβράνη, ανοίγουμε ένα δυο τρύπες και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15-25 ώρες. Αδειάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, διπλώνουμε το ζυμάρι μας 3-4 φορές, σχηματίζουμε γρήγορα μια μπάλα και την ακουμπάμε πάνω σε μια καλά αλευρωμένη πετσέτα που την έχουμε βάλει σε ένα μπολ. Η ζύμη είναι ΠΟΛΥ υγρή και θέλει γρηγοράδα και αλευρωμένα χέρια για να διπλωθεί.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 2 ώρες).

Αδειάζουμε τη ζύμη αναποδογυρίζοντάς τη σε ελαφρά λαδωμένη και προθερμασμένη πλατιά κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο ή σε γάστρα και ψήνουμε στους 230° C στον αέρα με το καπάκι για 30 λεπτά. (Κοινώς, βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο για να πάρει θερμοκρασία άδεια πρώτα και μετά βάζουμε μέσα τη ζύμη)

Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε μέχρι η κρούστα να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα - περίπου 15 λεπτά ακόμα.

Tip

Να έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερο νερό έχει μια ζύμη τόσο πιο πολλούς πόρους έχει το ψωμί μας... Παίξτε με τη ζύμη λίγο και θα δείτε πως σας βολεύει..

 

Είναι ένα ψωμί που ναι μεν δεν χρειάζεται ζύμωμα αλλά θέλει την προσοχή του. Δοκιμάστε με διαφορετικούς τύπους αλευριού και σίγουρα βοηθά αν είναι μισό αλεύρι λευκό και μισό ολικής άλεσης...

 

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas