Ακόμα και στα 7 ν.μ. νότια του Καστελλόριζου έφθασε χθες το βράδυ το «Oruc Reis», προτού σταδιακά αρχίζει να κινείται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο εξής και μέχρι την Κυριακή όταν λήγει η εν ισχύ τουρκική NAVTEX αναμένεται ότι το ερευνητικό πλοίο της ΤΡΑΟ θα κινείται κατά κύριο λόγω εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε αρκετά μεγαλύτερη απόσταση.
Το τουρκικό ερευνητικό κινήθηκε, εν ολίγοις, εντός της ζώνης δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας (6 έως 12 ν.μ.), δίχως να κινηθεί πέραν αυτής, κάτι που θα οδηγούσε σε κατακόρυφη όξυνση της έντασης. Με βάση την πρόσφατη NAVTEX μεθαύριο, το «Oruc Reis» θα πλεύσει προς την Αττάλεια, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης έπειτα από σχεδόν ενάμιση συνεχή μήνα δραστηριοτήτων σε μια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Παρόλα αυτά στην Αθήνα εξακολουθεί να υπάρχει ύψιστη επιφυλακή, αν και με σαφώς μικρότερη παρουσία σε σχέση με τον Αύγουστο. Παρά το γεγονός πως οι γενικότερες εκτιμήσεις συντείνουν προς μια εικόνα αποκλιμάκωσης μέχρι τουλάχιστον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Αθήνα διατηρούν επιφυλάξεις για την στάση που θα ακολουθήσει η Άγκυρα, ιδιαίτερα λόγω των αμφίσημων μηνυμάτων τα οποία καταφθάνουν από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες.
Υπάρχει ατμόσφαιρα συνολικής συμφωνίας ότι δεν απαιτείται καμία υπαναχώρηση σε ψευδεπίγραφες απαιτήσεις για διάλογο, τουλάχιστον όχι πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτή η άποψη φαίνεται να είναι θεμελιωμένη στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σε επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχει μεν στάση αναμονής, αλλά και οικονομίας δυνάμεων, ιδιαίτερα αν η Άγκυρα επιλέξει την οδό της κλιμάκωσης στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου 2021.
Πηγή: Καθημερινή
Δημοσίευση σχολίου