Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ των S-400 ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-16.



Ένα άγνωστο περιστατικό: Ταυτόχρονα οι Τούρκοι βγάζουν το Oruc Reis για νέα αποστολή στην Μεσόγειο

Την πρώτη διαμάχη είχαν Ελληνικά F-16 με τους τουρκικούς S-400. Σύμφωνα με ενδείξεις, η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο ακολούθησε λίγες ημέρες μετά (12 Σεπτεμβρίου) η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία και λίγο αργότερα (27-29 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Σούδα). 

Στην επιχείρηση της 27ης Αυγούστου η τουρκική αεράμυνα δεν είχε αντιληφθεί την ανάπτυξη των F-16 από τη βάση της Σούδας προς την Κύπρο και κατά την επιστροφή, είχε επιχειρηθεί, με βάση πληροφορίες της «ΚAΘΗΜΕΡΙΙΝΗΣ», ο εντοπισμός (και όχι εγκλωβισμός) τους, με τη βοήθεια τουρκικού αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που είχε ως σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών. 

Η συνέχεια έγινε και τότε γνωστή, καθώς τα έξι F-16, με τη βοήθεια τεσσάρων ακόμη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τη βάση της Σούδας, ενεπλάκησαν με τουρκικά μαχητικά στην περιοχή νότια Ρόδου και ανατολικά Κρήτης. Τις επόμενες ημέρες το τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ (Boeing 737 AEW&C) χρησιμοποιήθηκε και άλλες φορές με σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.

Όλα αυτά την στιγμή που σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει ημερομηνία την 24η Σεπτεμβρίου που επικαλείται ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας, η Άγκυρα θα ενεργοποιήσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία και μάλιστα αναμένεται να το δοκιμάσει στα μέσα Οκτωβρίου κοντά στη βόρεια πόλη Σινώπη.

Η αγορά ενός συστήματος πυραύλων από την Τουρκία που παρήγαγε η Ρωσία, μια χώρα που θεωρείται εχθρική από τις ΗΠΑ, είχε προκαλέσει την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με μια συμφωνία μεταξύ των τμημάτων αεροπορικών μεταφορών και διοικητικών υποθέσεων της Προεδρίας και του Γραφείου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, 10 αεροπορικοί στόχοι τύπου BANSHEE θα αποσταλούν στη σειρά πυραύλων Sinop για χρήση στις δοκιμές του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 μεταξύ 5 και 16 Οκτωβρίου.
Οι Τούρκοι βγάζουν το Oruc Reis για νέα αποστολή στην Μεσόγειο 

Στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «Το Oruc Reis έτοιμο για νέα αποστολή». Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την αγκυροβόληση του ερευνητικού στον κόλπο της Αττάλειας για συντήρηση.

«Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας για ανεφοδιασμό και συντήρηση, απέπλευσε από το λιμάνι και αγκυροβόλησε από την Αττάλεια τη νύχτα», αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση NAVTEX σε μία ευρεία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνεται από την Αττάλεια κι όχι από την Κρήτη, που η Άγκυρα τον θεωρεί «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό».

Η πορεία του Oruc Reis είναι μέχρι στιγμής άγνωστη, ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι και τις προηγούμενες ημέρες, συγκεκριμένα στις 22.09, είχε εξέλθει και πάλι από το λιμάνι της Αττάλειας. Τότε, άρχισε να κινείται νοτιοανατολικά με μεγάλη ταχύτητα, προτού τελικά επιστρέψει και σταματήσει ανοιχτά του λιμανιού.

Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό σκάφος μετά την απόσυρσή του από την Ανατολική Μεσόγειο, είχε επιστρέψει «για ανεφοδιασμό και συντήρηση», όπως είχαν δηλώσει επανειλημμένα ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas