ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Α/ ΓΕΕΘΑ. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ , ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΑ ΜΟΝΙΜΑ & ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ;



Για ποιον λόγο κρίνεται αναγκαίο;

Μέσα στο πλαίσιο των Νέων Δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για την αναβάθμιση του Ναυστάθμου της Σούδας, η οποία θα φιλοξενεί τον "Στόλο της Μεσογείου".

Τα σχέδια όμως του επιτελείου, δεν περιορίζονται εκεί. Μπορεί η Σούδα να είναι στα σχέδια για τον δεύτερο Ναύσταθμο της χώρας, όμως, το ΓΕΕΘΑ έχει στρέψει το ενδιαφέρον του και σε άλλα “σενάρια” για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών σε διακλαδική βάση.

Όπως αναφέρει ο Σάββας Βλάσσης, στο doureios.com, το ΓΕΕΘΑ είχε αποφασίσει την μεταστάθμευση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αττική και την Σαλαμίνα. Αυτό είχε ως στόχο τα στρατεύματα που προορίζονται να εκτελέσουν αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις, να βρίσκονται δίπλα στα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού που θα τους μεταφέρουν, δηλαδή τα αποβατικά της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων.

Η μετακίνηση κρινόταν απαραίτητη κυρίως για την μείωση των χρόνων που απαιτούν οι πλόες των αργοκίνητων αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας μέχρι τους λιμένες επιβιβάσεως των πεζοναυτών, ώστε εν συνεχεία να ταξιδεύσουν μέχρι τον προορισμό – στόχο.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έφερε στο τραπέζι μια άλλη αντίληψη. Η ιδέα στηρίζεται τον ελλιμενισμό αρματαγωγών στο λιμάνι του Βόλου, δίπλα δηλαδή στο Στρατόπεδο Γεωργούλα, όπου εδρεύει η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών και τα δύο εκ των τριών ταγμάτων της, 505 και 521 Τάγματα Πεζοναυτών.

Το ΓΕΕΘΑ διέταξε το ΓΕΝ να προβεί στην εκπόνηση μελέτης για τις αναγκαίες εργασίες επεκτάσεως του λιμένος Βόλου, με σκοπό την δημιουργία υποδομών για μόνιμο ελλιμενισμό 3 αρματαγωγών κλάσεως ΣΑΜΟΣ.

Με τα συγκεκριμένα πλοία, είναι εφικτή η μεταφορά ενός πλήρους Συγκροτήματος Αποβατικού Τάγματος προς το Ανατολικό Αιγαίο και σε πολύ μικρότερους χρόνους εν σχέσει με τα υφιστάμενα σχέδια που προϋποθέτουν πολλές ώρες πριν τον απόπλου των αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνος. Η νέα κατάσταση, θα επιφέρει και οικονομίες σε καύσιμα, καθώς τα μονίμως ευρισκόμενα αρματαγωγά στον Βόλο, δεν θα ταξιδεύουν από την Σαλαμίνα μέχρι εκεί για την πραγματοποίηση των τακτικών ασκήσεων που προβλέπει ο εξαμηνιαίος κύκλος του προγράμματος εκπαιδεύσεως των πεζοναυτών.


Μετά από συγκροτημένες προτάσεις του Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά και λόγω καταστάσεων, ενισχύεται και μεγαλώνει ο Ναύσταθμος Σούδας, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας της Βουλής ψηφίστηκε η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης στο πλαίσιο της «Νέας Δομής» των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι κάτι που σχεδιάζεται από πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Στη νέα Δομή ο στόχος είναι η δημιουργία δύο Στόλων. Ένας με έδρα τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και ο Στόλος της Κρήτης με έδρα τη Σούδα.

Ο Στόλος της Σαλαμίνας, θα επιτηρεί το Αιγαίο ενώ τα πλοία από τον Ναύσταθμο της Σούδας θα αναλάβουν την επιτήρηση στην Α. Μεσόγειο, μίας πολύ επιφορτισμένης περιοχής.

Είναι δεδομένο ότι το εγχείρημα της δημιουργίας υποδομών στην Σούδα είναι μια σοβαρή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία. Ωστόσο, πέραν της αυτονόητης δαπάνης για έργα που σχετίζονται με τον ελλιμενισμό, την υποστήριξη, συντήρηση και εφοδιασμό των πλοίων και των οπλικών συστημάτων τους, δεν μπορεί να εγείρεται και το θέμα της υποδομής κατοικιών για το προσωπικό του ναυστάθμου. Κατά την αντίληψη του ΓΕΕΘΑ, η απαίτηση από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού για ύπαρξη στρατιωτικών κατοικιών που θα διατεθούν στο προσωπικό, δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση μιας ναυτικής εγκαταστάσεως. Στον Στρατό επί παραδείγματι, οι μεταθέσεις προσωπικού ή η δημιουργία ενός νέου στρατοπέδου, ποτέ δεν σχετιζόταν με κριτήριο την κάλυψη πρώτα των αναγκών στεγάσεως του προσωπικού. Η συγκεκριμένη νοοτροπία είναι εσφαλμένη και αδικεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Από αυτή την άποψη, ο μόνιμος ελλιμενισμός 3 αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού στον λιμένα του Βόλου, κρίνεται σαφώς εντός των δυνατοτήτων για το εγγύς μέλλον.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα των ΕΔ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Στο σχέδιο της Νέας Δομής των Ενόπλων δυνάμεων, προβλέπεται η ίδρυση Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων (ΑΕΕ) όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο.

Πρόκειται για νέα μονάδα, που θα υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και μαζί με την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕΠ) θα αποτελέσουν την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων.



Πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas