ΧΡΗΣΙΜΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ μας.



5 μυστικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μικρά παιδιά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς τομείς, την έκθεση, τις εμπειρίες και τη διατροφή

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου στην πρώιμη παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με κακή μάθηση, προσοχή, μνήμη και διάθεση

 

 

Πολλά θρεπτικά συστατικά χρειάζονται για τη φυσιολογική και υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών και λιπαρών, καθώς και μικροθρεπτικών συστατικών όπως το ω-3 λιπαρό οξύ DHA, η χολίνη, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

 

Πρωτεΐνη

Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό και τα αμινοξέα του αποτελούν δομικά στοιχεία κάθε διαδικασίας ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η πρωτεΐνη είναι ένα συστατικό των νευρώνων, των νευρικών κυττάρων και των νευροδιαβιβαστών, τα οποία μεταδίδουν μηνύματα μεταξύ των νευρώνων και βοηθούν στην οικοδόμηση της δομής και του μεγέθους του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια πρωτεΐνης (και ενέργειας) κατά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Καλές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν τα κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και όσπρια.

 

DHA

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή των μικρών παιδιών για νευρολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ ή DHA είναι απαραίτητο για τη δημιουργία, την κίνηση, την οργάνωση και τη σύνδεση των νευρώνων του εγκεφάλου. Συμμετέχει, επίσης, στην οικοδόμηση της δομής του αμφιβληστροειδούς. Ως εκ τούτου, το DHA παίζει ρόλο στη νοημοσύνη, την όραση, την προσοχή και τον έλεγχο των παλμών. Τα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, είναι η καλύτερη πηγή για το DHA.

 

Χολίνη

Η χολίνη είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία, δηλαδή πρέπει να τη βρούμε από τη διατροφή μας, αφού το σώμα μας δεν την παράγει. Η χολίνη εμπλέκεται στη δομή των κυττάρων του εγκεφάλου, στη νευροδιαβίβαση και στην επεξεργασία και αποθήκευση μνήμης. Καλές πηγές αποτελούν οι κρόκοι αβγών, καθώς και κρέας και ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια και τα αμύγδαλα.

 

Σίδηρος

Οι νευροδιαβιβαστές που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για να ρυθμίσουν τη σωματική λειτουργία, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή, και την ψυχολογική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης και της συγκέντρωσης, εξαρτώνται από τη λήψη επαρκούς σιδήρου στη διατροφή. Υπάρχουν πολλές πηγές σιδήρου στη διατροφή. Η θρεπτική ουσία μπορεί να βρεθεί σε ζωικά προϊόντα, όπως το βόειο κρέας ή το συκώτι κοτόπουλου, τα πουλερικά και τα ψάρια. Οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, το τόφου και το σπανάκι και θα πρέπει να καταναλώνονται με τρόφιμα υψηλά σε βιταμίνη C, όπως οι ντομάτες ή τα εσπεριδοειδή φρούτα για να ενισχυθεί η απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα.

 

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στις κύριες λειτουργίες του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου στην πρώιμη παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με κακή μάθηση, προσοχή, μνήμη και διάθεση. Καλές πηγές αποτελούν το κρέας, οστρακοειδή, φασόλια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως.

 


Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy  
Project Xealth
http://projecthealth.com.cy/

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas