ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ- ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Ιθαγένεια-εξπρές μπορούμε
να πούμε ότι φέρνει η κυβέρνηση καθώς ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την κρίση για την ενσωμάτωση στην κοινωνική ζωή στην Ελλάδα, δηλαδή το αν κάποιος αλλοδαπός εργάζεται και δεν ζει από επιδόματα πλέον ουσιαστικά απαλείφεται και αντικαθίσταται το ετήσιο εισόδημα(ήταν το υψηλό ποσό των αποδοχών ανειδίκευτου εργάτη)  με... απόφαση Υπουργού που θα κρίνει αυτός πόσο θα πρέπει.

 

Έτσι με νομοτεχνική βελτίωση με την οποία το απαιτούμενο εισόδημα όσων αιτούνται την ελληνική ιθαγένεια θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

 

Με τo αρχικό άρθρο ο υποψήφιος, εκτός από όλες τις άλλες προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρεί, απαιτείτο να έχει και ετήσιο εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο από ενός ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 7.700 ευρώ περίπου. Αυτό το άρθρο, λόγω της κρίσης της πανδημίας όμως, η οποία πλήττει Έλληνες και ξένους που ζουν στην χώρα, κρίθηκε ότι αν παρέμενε ως είχε, θα ήταν απαγορευτικό για την απόκτηση της ιθαγένειας.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε:

 

«Παίρνω το λόγο στην αρχή, καθώς καταθέτουμε ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά θέλω να αναφερθώ σε μια εξ’ αυτών που θεωρώ ότι είναι ένα από τα βασικά σημεία που συζητήθηκαν στην Επιτροπή, αλλά προβλημάτισαν και τον δημόσιο διάλογο και τη διαβούλευση που έγινε.

 

»Θεωρώ ότι πρέπει να είναι γνωστό στο σώμα από την αρχή της συζήτησης της σημερινής Ολομέλειας και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο άρθρο 3 της εσωτερικής παραγράφου 2, η οποία ανέφερε: ‘‘Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας καθορίζονται το ύψος του απαιτούμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο, από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη’’. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης των 7.700 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

 

»Ύστερα από τη συζήτηση που έγινε κατατέθηκε η νομοτεχνική βελτίωση, η οποία λέει, αντικαθιστάται το συγκεκριμένο τμήμα την συγκεκριμένη παράγραφο, την εσωτερική παράγραφο 2 του άρθρου 3 "Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται τα ειδικότερα στοιχεία που αποτελούν τεκμήριο για την οικονομική και κοινωνική ένταξη του αιτούντος για την εξεταζόμενη κατά περίπτωση χρονική περίοδο".

 

»Προχωρούμε σε αυτή τη βελτίωση διότι, όπως έχει αποδείξει η ζωή, δεν μπορεί κανείς με το νόμο να καλύπτει κάθε περίσταση που συμβαίνει στη χώρα και στην ανθρωπότητα. Και αφορά την οικονομική κατάσταση, την οικονομική ύφεση που έχουμε βιώσει, παραδείγματος χάριν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

»Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο, ρυθμίζουμε με μέτρο και λογική ένα πρόβλημα, που θα μπορούσε να δημιουργηθεί και πιθανόν να καθιστούσε απαγορευτικό, για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν Έλληνες και που συμπληρώνουν όλα τα υπόλοιπα τεκμήρια που προβλέπει ο Κώδικας Ιθαγένειας, καθώς και η μεταρρύθμιση στην οποία προχωρούμε με την σημερινή νομοθέτηση».

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 

Πηγή: pronews.gr

 


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas