ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ.



Στόχος του η αποφυγή της διαιώνισης του ιδιωτικού χρέους και η προστασία του δικαιώματος στέγης σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών

 

Υπό το πέπλο της προτάσεως μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε τελικά ο νέος Πτωχευτικός Νόμος.

 

Όπως υποστήριξε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1ης/1/2021 για την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους αποσκοπεί στην αποφυγή της πτώχευσης ιδιωτών και επιχειρήσεων. Επί τούτου, ο νέος νόμος περιέχει 2 άξονες: την πρόληψη, με την έγκαιρη προειδοποίηση, και την αντιμετώπιση, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

 

Εφόσον κάποιος οφειλέτης ρυθμίσει όλες τις οφειλές του, σε έως 240 δόσεις, τότε διασώζει ολόκληρη την περιουσία του.

 

Ωστόσο, εάν κάποιος οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του, ακόμη και με ευνοϊκή ρύθμιση, σε έως 20 έτη, τότε στην πράξη έχει ήδη πτωχεύσει. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος νόμος προβλέπει την απαλλαγή του από όλες τις οφειλές, έτσι ώστε να λάβει μια "2η ευκαιρία". Πράγμα που σημαίνει ότι και ο οφειλέτης μπορεί να επιστρέψει απαλλαγμένος χρεών στην οικονομική δραστηριότητα σε 1-3 έτη και τα χρέη του να μην μεταφερθούν στις επόμενες γενιές, οι οποίες μέχρι σήμερα οδηγούνταν στην αποποίηση κληρονομιάς.

 

Σήμερα εάν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώνει τα χρέη του, οι πιστωτές του προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμό. Και μόλις του πάρουν ολόκληρη την περιουσία και την πρώτη κατοικία του, αφού δεν υπάρχει προστασία της, τότε ο πολίτης συνεχίζει να χρωστάει. Ως εκ τούτου, οι πιστωτές στρέφονται κατά των εισοδημάτων των δικών του και της οικογένειάς του.

 

Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκτήσει νέα περιουσία (π.χ. από κληρονομιά), γιατί οι πιστωτές τού κατάσχουν κάθε νέο εισόδημα ή/και περιουσιακό στοιχείο. Γι’ αυτό τα τέκνα αποποιούνται τις κληρονομιές, για να γλιτώσουν από τα χρέη των γονιών τους.

 

Μένει να δούμε και στην πράξη εάν αυτός ο νόμος ταιριάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.

 

                ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: pentapostagma.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas