Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ομολόγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γ. Πρετεντέρη, ότι υπήρξε μυστική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία. Η συμφωνία έλαβε χώρα στο Βερολίνο στις 13/07/20, μεταξύ της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του στενού συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, παρουσία του διπλωματικού συμβούλου της Α. Μέρκελ, του Γιαν Χέκερ.
Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη (όπως δημοσιεύτηκε 12/10/20 στο primeminister.gr) αναφέρει:
"Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο Βερολίνο, συμφωνήθηκε μόνο θαλάσσιες ζώνες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Βεβαίως έχει συμφωνηθεί.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί τότε δεν δώσατε στη δημοσιότητα τη Συμφωνία του Βερολίνου, αν είναι τόσο υπέρ μας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί εξαρχής είχαμε συμφωνήσει να μην δοθεί. Δεν ήταν άλλωστε συμφωνία, όπως σας είπα κατ’ αρχάς. Είναι τα γραπτά πρακτικά του τι συμφωνήθηκε εκεί."
Επομένως εύλογα προκύπτει το ερώτημα, μήπως γι' αυτό η Τουρκία σέβεται ευλαβικά το ανατολικό όριο της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ (όπως φαίνεται με κόκκινη κάθετη γραμμή στον παραπάνω χάρτη των Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis. Λεπτομέρειες ΕΔΩ). Μήπως τελικά η συμφωνία του Βερολίνου προέβλεπε την εκχώρηση θαλάσσιων ζωνών (σσ. αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και η ανεμπόδιστη παρουσία του Oruc Reis στην εν λόγω περιοχή δημιουργεί μια τεχνητή κρίση (με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε ρόλο παρατηρητή) η οποία προλειαίνει το έδαφος για να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη; Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία (κίτρινη γραμμή υπό τα στοιχεία A,B,C,D,E) υπογράφηκε στις 06/08/20, σχεδόν ένα μήνα μετά την συμφωνία του Βερολίνου (13/07/20), γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι η Ελλάδα σεβόμενη την συμφωνία, ήθελε να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Αν πάλι κάνουμε λάθος, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί πολύ απλά να δημοσιεύσει τα πρακτικά του Βερολίνου και να μας διαψεύσει...
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
Δημοσίευση σχολίου