Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ & ΠΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ;



Τουρκία και 21ος αιώνας: Πώς η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε τη δυτική αδυναμία…

 

 

Τουρκία και 21ος αιώνας: Πώς η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε τη δυτική αδυναμία...Το δυτικό πολιτικό σύστημα πάσχει από έλλειψη ιδεών. Είναι αρκετά σαφές πως ο μεταπολεμικός, διπολικός κόσμος μπήκε σε ένα πλαίσιο σκέψης, από το οποίο αδυνατεί να βγει, τώρα που ο κόσμος είναι πολυπολικός.

 

Η Τουρκία έχει πάψει να είναι το σύνορο του δυτικού κόσμου προς την ΕΣΣΔ. Το κατάλαβε σχετικά νωρίς κι άρχισε να κινείται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο χωρίς τους περιορισμούς σκέψης της Δύσης.

 

Ενώ οι ΗΠΑ σκέφτονται (ο Τραμπ φαίνεται να αποτελεί μία εξαίρεση, αλλά όχι προς το καλύτερο) μονοδιάστατα, ως αν να είναι η παντοδύναμη Αμερικής της δεκαετίας του ’90, η ΕΕ βρίσκεται προσκολλημένη στις δικές της εσωτερικές έριδες.

 

Ο οργασμός κρατογενέσων στην περιοχή στα ανατολικά της Τουρκίας και στα βόρεια (Κεντρική Ασία και Καύκασος) έφεραν την Τουρκία στο να διεκδικεί νέους ρόλους και ανανέωσε την αξία της για τη Δύση.

Ωστόσο η Άγκυρα κατάλαβε νωρίς πως δύναται να συνομιλεί τόσο με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όσο και με χώρες Κεντρικής Ασίας, Καυκάσου και Βαλκανίων.

 

Η Μέση Ανατολή έγινε ο πυρήνας των αμερικανικών σχεδιασμών στην ευρύτερη Ευρασία και η Τουρκία έγινε η χώρα-μοχλός των αμερικανικών συμφερόντων.

Τώρα πια στον 21Ο αιώνα η Δύση δεν έχει το μονοπώλιο στην οικονομία, στην τεχνολογία και στην πολιτικο-στρατιωτική ισχύ. Η ταχύτατη ανασυγκρότηση της Ρωσίας σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή άνοδο της Κίνας και της Ινδίας, άλλαξε τα δεδομένα μιας διεθνούς τάξης η οποία ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή.

 

Η τουρκική οικονομία άνθισε και κατέστησε την ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομικά και πληθυσμιακά Τουρκία, σημαντικό κράτος για Ξένες Άμεσες Επενδύσεις.

Η Τουρκία κράτησε τον γεωπολιτικό της ρόλο αλλά δεν έμεινε εκεί.

 

Κατάφερε να δεσμεύσει μεγάλες οικονομίες της Δύσης μέσα από επενδύσεις που αυτές έκαναν, λόγω των άφθονων και φθηνών εργατικών χεριών που διέθετε η Άγκυρα. Καλύτερη απόδειξη για την οικονομική σημασία της Δύσης, δεν έχουμε από την αδυναμία της ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Θα ήταν σαν να ‘πυροβολεί τα πόδια της’.

 

Η πτώση της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και η επανεμφάνιση της Ρωσίας σε συνδυασμό με τις τεράστιες επενδύσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ στην Τουρκία, δημιούργησαν την περιφερειακή υπερδύναμη του Ερντογάν.

 

Οι ευρωατλαντικές σχέσεις δεν είναι ρόδινες και μάλιστα εκοπονούνται μελέτες όπως αυτή του The German Marshall Fund με τίτλο ″Together or Alone? Choices and Strategies for Transatlantic Relations for 2021 and Beyond″ προκειμένου να βγουν συμπεράσματα για το αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα συνεχίσουν να έχουν κοινή πορεία στη διεθνή πολιτική ή αν η μεταξύ τους απομάκρυνση, συνιστά τη νέα πραγματικότητα.

Η οικονομική άνοδος της ενωμένης Γερμανίας, οδήγησε στην κυριαρχία της επί των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης. Αποτέλεσμα να αντιτάσσεται στις ΗΠΑ, που έπαψαν να είναι παντοδύναμες (όπως αναφέραμε ήδη).

Αυτή όμως η διαίρεση της Δύσης (ΗΠΑ-ΕΕ) δημιουργεί ευρύ πεδίο για την Τουρκία.

 

Η Άγκυρα έχει βρει τους τρόπους να ελίσσεται με θαυμαστό τρόπο στον πολυπολικό κόσμο. Εκμεταλλευόμενη και τον πόλεμο στη Συρία και την ανθρωπιστική κρίση οδήγησε τη Γερμανία στο να υιοθετήσει στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όλα όσα επιθυμούσε η Τουρκία η οποία ολοκλήρωσε την ομηρία της ΕΕ χτίζοντας μετά το ψευδοπραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ειδικές σχέσεις με τον βασικό προμηθευτή υδρογονανθράκων της ΕΕ, τη Ρωσία.

 

Η Τουρκία εκβιάζει Δύση και Ρωσία σε Λιβύη, Συρία, Ανατολική Μεσόγειο, Λίβανο, Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ έχει ειδικές σχέσεις με αποσταθεροποιητικές δυνάμεις όπως αυτή που διατηρεί με το Πακιστάν.

Είναι όλα όμως ρόδινα για την Άγκυρα;

 

    Το εμπάργκο των χωρών του Περσικού Κόλπου (κι όχι μόνο) στα τουρκικά προϊόντα δείχνει πως η Τουρκία αρχίζει να γίνεται ταραξίας, που ενοχλεί πολλούς.

    Ο Καναδάς, επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία η οποία θα έχει για καιρό ημιτελές το πρόγραμμα drones στο οποίο καναδικές εταιρείες, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο

    Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν έτοιμες τις κυρώσειςγιατους S-400που η Τουρκία όχι μόνο αγόρασε και εγκατέστησε, αλλά και δοκίμασε σε αποτυχημένη δοκιμή στη Μαύρη Θάλασσα.

 

Η ΕΕ μπορεί να είναι γερμανοκρατούμενη ωστόσο ακόμα κι αυτή έχει ένα όριο ανοχής. Προς το παρόν αρνείται να καταλάβει πως η Τουρκία είναι δομικός κίνδυνος γι αυτήν. Ελλάδα και Κύπρος το βιώνουν. Η Γαλλία εδώ και μερικούς μήνες το ίδιο (σε μικρότερο βαθμό).

 

Είναι καιρός να το καταλάβουν κι άλλοι στην Ευρώπη.

 

Τίθενται λοιπόν τα εξής θέματα.

 

Πότε θα ξυπνήσει η Δύση (ΗΠΑ κι ΕΕ)

 

Αν ξυπνήσουν κι επιβληθούν στην Τουρκία, θα τελειώσει ο Ερντογάν. Ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση;



ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: voicenews.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas