ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΣ & ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;;;



Χέρια: Τέσσερα συμπτώματα που «μαρτυρούν» την ηλικία και την κατάσταση της υγείας μας

Τα χέρια μαρτυρούν την ηλικία μας, λένε, συχνά όμως και σοβαρές παθήσεις. Διαβάστε για τα συμπτώματα που φέρνει το γήρας, πότε είναι ανησυχητικά και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε

Η σχέση του γήρατος με τα χέρια είναι σκληρή και δεν αποκρύπτεται: φροντίζει μέσα από αυτά να σημάνει τον ερχομό του αφήνοντας τα σημάδια του τόσο στην όψη τους όσο και τη λειτουργικότητά τους, κάνοντάς τα πιο αδύναμα και λιγότερο ευέλικτα. Επιπλέον, κάποια από τα σημάδια τους μαρτυρούν προβλήματα υγείας.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια γήρανσης των χεριών και όχι μόνο.

1. Λαβή

Η δύναμη της λαβής εξασθενεί συνήθως με την πάροδο του χρόνου, ειδικά μετά τα 65, με αποτέλεσμα τη δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Όταν η ηλικία αποτελεί την αιτία οφείλεται πιθανώς σε εύθραυστα οστά, αρθρίτιδα ή απώλεια μυικής μάζας. Εάν συμβεί ξαφνικά, μπορεί να υποδεικνύει κάποια σοβαρή πάθηση όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες ή η υπέρταση.

Πέρα από τη βοήθεια ενός επαγγελματία ή φυσιοθεραπευτή που μπορεί να ελέγξει τη δύναμη των χεριών σας και να σας βοηθήσει να την ανακτήσετε ή να τη διατηρήσετε, μπορείτε με απλές ασκήσεις στο σπίτι να φροντίσετε για την ενδυνάμωσή τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να πιέσετε μια μπάλα του τένις όσο πιο δυνατά μπορείτε για τρία έως πέντε δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να χαλαρώσετε τη λαβή σας -επαναλάβετε δέκα φορές σε κάθε χέρι. Ξεκινήστε με μία φορά την ημέρα ή μία φορά κάθε δεύτερη μέρα, ανάλογα με το πόσο αντέχουν τα χέρια σας.

2. Τρόμος (Τρέμουλο)

Τα τρεμάμενα χέρια μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως συμβαίνει μετά τα 50. Ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιεπιληπτικά, φάρμακα για τις ημικρανίες) μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το τρέμουλο. Το άγχος, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η κόπωση ή η υπερκατανάλωση καφεΐνης αποτελούν άλλους παράγοντες που ευθύνονται για το τρέμουλο. Διακρίνεται στον τρόμο κίνησης, οποίος συμβαίνει όταν προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας και τον τρόμο ηρεμίας, όταν τα χέρια είναι εντελώς χαλαρά.

Μολονότι ενοχλητικός, ο τρόμος κίνησης είναι συνήθως ακίνδυνος. Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν, όπως ο περιορισμός στην κατανάλωση καφεΐνης. Αντιθέτως, ο τρόμος ηρεμίας ενδέχεται να αποκαλύπτει κάποια σοβαρή πάθηση (π.χ. η νόσος Πάρκινσον) και πρέπει να διερευνηθεί.



3. Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις και σε σημεία που είχατε κάποιο διάστρεμμα ή κατάγματα, ακόμη και μετά την αποκατάστασή τους. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, οίδημα και μειωμένη κίνηση.

Ο θεράπων ιατρός σας θα σας κατευθύνει σχετικά με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, συστήνοντας ίσως αντιφλεγμονώδη ή κορτικοστεροειδή προς ανακούφιση από τον πόνο και το οίδημα για εβδομάδες ή πιθανώς μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νάρθηκες που προστατεύουν τις αρθρώσεις σας βοηθούν αποτρέποντας υπερβολική κίνηση των αρθρώσεων, ωστόσο η υπερβολή στη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυικής μάζας.



4. Επιδερμίδα

Αποκαλούνται κηλίδες γήρατος ή ηλικιακές κηλίδες. Πρόκειται για τα καφέ σημάδια στην επιδερμίδα που εμφανίζονται συνήθως μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο. Καθώς το δέρμα γερνά και ζαρώνει, γίνεται πιο δύσκολη η διατήρηση της υγρασίας με αποτέλεσμα ξηρότητα και φαγούρα. Επιπλέον, οι φλέβες γίνονται πιο διακριτές κατά τη γήρανση εξαιτίας της απώλειας μαλακού ιστού, κάτι που παρατηρείται εντονότερα στα χέρια.

Επιλέξετε μια αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 SPF ή παραπάνω για τα χέρια σας ώστε να τα προφυλάξετε από την ηλιακή ακτινοβολία. Φορέστε βαμβακερά γάντια στις δουλειές του σπιτιού ή της αυλής και προτιμήστε ένα ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό που δεν απομακρύνει από τα χέρια τα φυσικά τους έλαια. Ιδιαιτέρως ωφέλιμος για την υγεία του δέρματος και των νυχιών είναι ένας συνδυασμός χρήσης ενυδατικής κρέμας και μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα.
Πηγή: ygeiamou.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas