ΑΚΡΑΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ & Η ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ.




Σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.

Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει  με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Πειρατικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα

Αμείωτη ωστόσο παρέμεινε η πολεμική ρητορική της Αγκυρας.

«Πειρατικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο «προσπαθεί να φτάσει πέρα από το ύψος του», χαρακτήρισε την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης, ενώ αναφορικά με τις έρευνες του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσελίκ  ισχυρίστηκε ότι Τουρκία διεξάγει έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της υφαλοκρηπίδας της και ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά την Ελλάδα».

Είχε προηγηθεί, επίθεση του Ερντογάν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «παιχνίδι σκιών» και ανέφερε πως «είναι αστείο (άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν ως δόλωμα της Ελλάδα, που «είναι ανίκανη, ενάντια σε μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη όπως η Τουρκία».

Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο βασίζονται στην αναζήτηση δικαιωμάτων και δικαιοσύνης, δήλωσε ακόμη.

Εκανε λόγο δε για επιθυμία ορισμένων να αγνοήσουν την ακτογραμμή της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη ένα νησί έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αναφερόμενος στο Καστελλόριζο και υποστηρίζοντας πως αυτό είναι «η πιο ξεκάθαρη απόδειξη αδικίας».

«Ο καιρός των αποικιακών δυνάμεων έχει τελειώσει. Πιστεύουμε σε αυτή τη νέα περίοδο, οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα αυξηθούν σταδιακά» συνέχισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βάζοντας στο στόχαστρό του το Καστελόριζο

«Εάν  ο εξοπλισμός στο Καστελόριζο ξεπεράσει όσα έχουν οριστεί από τις συνθήκες, η Ελλάδα θα χάσει», είπε.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Τσαβούσογλου επανέφερε τα περί διαλόγου, αναφέροντας ότι εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα , τότε είναι και η Τουρκία.

«Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία», κατέληξε.

            Πηγή: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas