Η ΟΥΑΣΙΚΤΟΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ & ΟΧΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ.ΑΡΣΗ ΕΜΠΑΡΚΟΠΒΛΗΣΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΠΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ.



Αρση εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ για την Κύπρο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


Tην Παρασκευή, o υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ).
Ουσιαστικής διπλωματικής αξίας ήταν η χρονική επιλογή της Ουάσιγκτον να ανακοινώσει χθες την απόφαση για άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών μη φονικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, για τους μη φονικούς εξοπλισμούς. Η χρονική επιλογή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εν μέσω κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλών από την Τουρκία για εποικισμό της Αμμοχώστου, γίνεται αντιληπτή και ως ένα έμμεσο μήνυμα, ότι η Ουάσιγκτον προχωρεί σε κινήσεις ενίσχυσης και όχι υπονόμευσης της σταθερότητας στην περιοχή. Με αφορμή τη συνομιλία του με τον κ. Πομπέο, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε το ζήτημα του τουρκικού επεκτατισμού στην Αμμόχωστο. Η άρση του εμπάργκο θα έχει ισχύ για ένα χρόνο και θα μπορεί να ανανεώνεται σε ετήσια βάση.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα εκτιμάται ότι μετά την εκατέρωθεν κύρωση της συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, επίκειται και η ανάρτηση των σχετικών χαρτών στον ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, όπου θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο θα ενημερώσει για τις συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά και τις παρατυπίες που διαπράττονται από την Τουρκία βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Χθες, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στη χρήση προσβλητικών τόνων για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να υλοποιήσουν την κρυφή ατζέντα τους, βάζοντας μπροστά στην Τουρκία ένα κράτος που έχει διατηρήσει την ύπαρξή του κρυπτόμενο πίσω από άλλους στη διάρκεια της ιστορίας του». Και πρόσθεσε ότι «βαρεθήκαμε αυτό το θέατρο σκιών. Γίνεται γελοίο να βάζεις μπροστά μια χώρα που δεν μπορεί να κάνει τίποτε καλό για τον εαυτό της, ως δόλωμα στην Τουρκία, μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη». Σε ανάλογα προσβλητικό τόνο, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «κράτος-πειρατή», ενώ άφησε αιχμές και κατά της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι κατά πληροφορίες το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» δεν θα έλθει στην περιοχή.
«Τελευταία ευκαιρία»
Από την πλευρά της Ε.Ε., ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε χθες ότι η Τουρκία έχει έως τις 25 Σεπτεμβρίου να βρει έναν τρόπο συνεργασίας με την Ε.Ε. «Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία. Αν στις 25 βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση, είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι», είπε (Alpha) o κ. Σχοινάς.
Την ίδια στιγμή, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για τους εξοπλισμούς και την ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνάμεων της χώρας. «Να πάμε σε μια αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και όχι μόνο», δήλωσε επ’ αυτού (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μια αναβάθμιση και στον αριθμό και στην επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί σύντομα για την αναβάθμιση και σε προσωπικό και σε υποδομές.
Επί τη βάσει των προτάσεων από το στράτευμα, ήδη την περίοδο που διανύουμε έχουμε ένα μενού επιλογών σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, αλλά και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα έχουμε». Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η συμφωνία για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Πηγή: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas