ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ για ΑΟΖ & ΑΙΓΑΙΟ!




Εκκίνησε η διαδικασία διαμοιρασμού με την Τουρκία των ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Άγκυρα για τι άλλο παρά για τον διαμοιρασμό της ελληνικής ΑΟΖ( όλες οι συζητήσεις που θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι αφορούν μόνο ελληνικό εδαφικό και θαλάσσιο χώρο) και το Αιγαίο.

Και αυτές οι συνομιλίες θα έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικά και του διαμοιρασμού των ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών(κάθε "γκριζάρισμα" μειώνει την ελληνική δυνατότητα εκμετάλλευσης).

Μάλλον η  ελληνική κυβέρνηση ικανοποιείται απλά με το να σταματήσουν οι τουρκικές απειλές και δίνει ως αντάλλαγμα την μη επιβολή κυρώσεων(αναφέρεται πλέον ότι απλά θα συνταχθεί κάποιος κατάλογος αυτών για το... μέλλον) και η Τουρκία θα δεχτεί να προσέλθει στις συνομιλίες.

Δηλαδή και η τουρκική οικονομία θα διασωθεί και η χώρα μας θα μπει σε συζητήσεις για το δικό μας εθνικό χώρο και ότι αυτός περιλαμβάνει!

Κομβικός υπήρξε ο ρόλος της γνωστής υπόπτου πλέον Γερμανίας που με επιμονή και προσωπική παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, όποτε κρίθηκε απαραίτητο, "βοήθησε" να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου.

Δηλαδή η έχοντας μεγάλο οικονομικό πρόβλημα τουρκική οικονομία ουσιαστικά παίρνει "σανίδας σωτηρίας" από την Ελλάδα καθώς οι κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά πλέον διασώζουν τον Ερντογάν!

Οι διερευνητικές επαφές βάζουν «φρένο» στις κυρώσεις

Με τα νέα δεδομένα δεν αναμένεται στην Σύνοδο Κορυφής να αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία. Ειδικά από την στιγμή που θα έχει ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών και θα έχει οριστεί το ραντεβού των δύο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Νίκος Δένδιας, από την Τσεχία, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής –από την στιγμή που έχει ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας και συνεχίζεται η αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας- αλλά, επιθυμεί να υπάρχει στο τραπέζι του Συμβουλίου ο κατάλογος με τις κυρώσεις, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει την ένταση στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα γνωρίζει ότι η επόμενη Σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου και όποτε απαιτηθεί μπορεί να υπάρξει η σύγκλιση μιας έκτακτης, αν αθετήσει ξανά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση και αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου. Και τότε οι κυρώσεις θα είναι μονόδρομος.

Βέβαια, για την ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή περνά μέσα από τον διάλογο και την διαδικασία των διερευνητικών και όχι από την φουρτουνιασμένη θάλασσα του Αιγαίου και τους στόλους των δύο χωρών να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο όπως συνέβη τις τελευταίες πενήντα μέρες.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» στην διαδικασία

Τρία ήταν τα πρόσωπα κλειδιά που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να οριστεί το πλαίσιο των συζητήσεων. Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος του τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιάν Χέκερ. Η τελευταία τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή και των τριών διεξήχθη χθες και πλέον έχει ανάψει το πράσινο φως για να περάσουμε στην επόμενη φάση.

Δένδιας: Οι "φίλοι" μας οι Ευρωπαίοι...

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία –κάτι που εμείς απευχόμαστε– επανέλθει στην λογική των παράνομων ενεργειών».

Αν και η Άγκυρα μιλάει για διάλογο, με μία νέα Navtex που αφορά περιοχή μεταξύ του κόλπου της Φώκαιας και της θάλασσας νότια της Λέσβου, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Επίσης στέλνει το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κύπρου. Η τουρκική αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν για υποχωρητικότητα, ειδικά μετά την απόσυρση του Oruc Reis.

Πότε ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Τουρκία θα ανακοινώσουν ταυτόχρονα την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία και για το πλαίσιο της συζήτησης. Ο διάλογος θα ξεκινήσει από το σημείο που είχε σταματήσει το 2016, οπότε και διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία αποχώρησε.
Πηγή: pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas