ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;



Η ευστροφία, η μνήμη και η ικανότητα μάθησης βασίζονται σε πολλούς παράγοντες, όπως η σωματική μας δραστηριότητα, η ποιότητα του ύπνου μας και η διατροφή μας

Η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος και την ενέργειά μας μέχρι την εγκεφαλική μας λειτουργία. Η ευστροφία, η μνήμη και η ικανότητα μάθησης βασίζονται σε πολλούς παράγοντες, όπως η σωματική μας δραστηριότητα, η ποιότητα του ύπνου μας και η διατροφή μας.

Ακολουθούν ορισμένα θρεπτικά τρόφιμα που μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου μας.


Τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης, της μάθησης και της σκέψης, ενώ επιβραδύνουν τις σχετικές με την ηλικία εξασθενήσεις στη διανοητική ικανότητα και τη μνήμη. Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή.

Μπορούμε να τα προσθέσουμε στα δημητριακά, στις σαλάτες, στο γιαούρτι ή να τα απολαύσουμε σκέτα. Οποιαδήποτε μορφή τους είναι ευεργετική: φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα, τα μύρτιλα είναι μια καλή επιλογή.
*Ελιές



Η τακτική κατανάλωση ελιών μπορεί να περιορίσει τη μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται στα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στις ελιές. Αυτά τα καλά λιπαρά ενσωματώνονται σε όλα τα κύτταρα και μπορούν να προωθήσουν τη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Οι ελιές συνοδεύουν τέλεια τα γεύματά μας, ενώ είναι μια υγιεινή προσθήκη στις σαλάτες μας.
*Καρύδια



Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου μας, αφού οι ξηροί καρποί είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμίνης Ε, ουσίες που έχουν συνδεθεί με την προστασία του εγκεφάλου από εκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, χάρη στην ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τις μερίδες ξηρών καρπών που τρώμε, ώστε να κρατήσουμε το βάρος μας σταθερό. Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια στα δημητριακά ή το γιαούρτι, στις σαλάτες ή να τα απολαύσουμε ως σνακ.
*Σολομός



Η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της σκέψης, της συγκέντρωσης και της μνήμης.

Καλό είναι να τρώμε 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, ωστόσο ακόμη και η 1 φορά είναι καλύτερη από καμία.
*Σοκολάτα



Ποιος δεν αγαπά τη σοκολάτα; Αυτά μπορεί να είναι τα καλύτερα νέα που θα ακούσετε σήμερα: η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να βελτιώσει τη σκέψη και τη διάθεση, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονόλες.

Έτσι, λοιπόν, αν θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό, καλό είναι να επιλέγουμε μαύρη σοκολάτα που είναι ευεργετική για τη συνολική υγεία μας.
*Αβοκάντο



Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε καλά λιπαρά (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο μπορεί να σημαίνει καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.

Μπορούμε να κόψουμε το αβοκάντο σε κυβάκια και να το προσθέσουμε στη σαλάτα μας, να το απολαύσουμε ως γουακαμόλε ή να το κόψουμε στη μέση και να του ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Όπως κι αν επιλέξουμε να το φάμε, είναι εξίσου νόστιμο και χορταστικό.
*Αυγά



Η χολίνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη της μνήμη μας, μια διαδικασία η οποία συμβαίνει κατά τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής μας. Ένας κρόκος αυγού έχει περίπου 200 χιλιοστόγραμμα χολίνης, ποσότητα η οποία ικανοποιεί ή πληροί σχεδόν τις ανάγκες των παιδιών ηλικίας έως 8 ετών. Οι άνδρες χρειάζονται 550 mg χολίνης την ημέρα, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται 425 mg χολίνης την ημέρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής (IOM).

Τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες πηγές χολίνης και σούπερ θρεπτικά.


Πηγή: imommy.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas