Ο ΘΥΜΟΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ!



Ο θυμός δεν είναι απαραίτητα αρνητικός, η ανθυγιεινή διαχείρισή του όμως μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα.
Πώς μας επηρεάζει ο ανεπίλυτος θυμός;
Ο θυμός αποτελεί μια φυσική και ενστικτώδη απάντηση σε πιθανές «απειλές», μηχανισμός που ορισμένες φορές ίσως μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη μας για αυτό και δεν θεωρείται απαραιτήτως ένα αρνητικό συναίσθημα. Ο θυμός αν και… άβολος μπορεί να είναι υγιής, καθώς όχι μόνο μπορεί να λειτουργήσει προειδοποιητικά, ειδοποιώντας μας για ζητήματα που ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε στη καθημερινότητα, αλλά μπορεί επίσης να μας παρακινήσει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο θυμός, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει και πρόβλημα όταν δεν ελέγχεται πλήρως ενώ είναι γνωστό ότι τα αυξημένα επίπεδα ανεπίλυτου θυμού συνδέονται με αυξημένα επίπεδα στρες.
Η σύνδεση ανάμεσα στο θυμό και το στρες

Όταν αντιμετωπίζουμε έντονο άγχος ή για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να γίνουμε πιο επιρρεπείς στον θυμό, και σε αυτήν την κατάσταση, τόσο η διαχείριση του θυμού όσο και εκείνη του άγχους μπορεί να αποτελέσουν πραγματικές προκλήσεις. Όταν ενεργοποιείται η αντίδραση πάλης ή φυγής προκαλείται μια φυσιολογική διέγερση, με αποτέλεσμα να γίνεται κανείς πιο επιρρεπής στο συναίσθημα του θυμού ή της οργής. Ορισμένες αιτίες που «κρύβονται» πίσω από το συγκεκριμένο φαινόμενο, περιλαμβάνουν:

    Όταν βιώνει κανείς έντονο στρες, είναι πιθανότερο να αντιληφθεί μια κατάσταση ως απειλητική, και αυτό μπορεί να προκαλέσει θυμό πιο εύκολα.
    Με την αντίδραση πάλης ή φυγής ενεργοποιημένη, δεν σκεφτόμαστε τόσο λογικά ή ψύχραιμα, με αποτέλεσμα να μην εμπιστευόμαστε τις ικανότητες επίλυσης ή τις δυνάμεις μας, αφήνοντας τελικά τον θυμό ή το αίσθημα της απελπισίας να κυριαρχήσει.
    Όταν αγχωνόμαστε τα συναισθήματα μπορούν να κλιμακωθούν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να χάνουμε την ψυχραιμία γρήγορα και να γινόμαστε πιο ευέξαπτοι.
    Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν το άγχος, όπως η ενδεχόμενη απειλή στην κοινωνική θέση, την συναισθηματική ευεξία ή ακόμα και η πληθώρα απαιτήσεων μπορεί επίσης να οδηγήσουν στο αίσθημα του θυμού.
    Ο θυμός και το άγχος μπορεί να τροφοδοτήσει το ένα το άλλο, καθώς μπορεί να εξοργιστούμε πιο γρήγορα όταν είμαστε αγχωμένοι ενώ στην συνέχεια είναι πιθανό να αγχωθούμε εξαιτίας της οργισμένης αντίδρασης ή αίσθησης.

Υγιής διαχείριση θυμού

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαχειριζόμαστε και να μην καταπνίγουμε ή να μην αγνοούμε τον θυμό, επειδή μπορεί να μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το τι θέλουμε, τι δεν θέλουμε και τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια. Το να διαχειριζόμαστε τον θυμό δεν σημαίνει ωστόσο ότι ενεργούμε όσο είμαστε οργισμένοι ή ότι πιστεύουμε κάθε σκέψη ή υποθετικό σενάριο που κάνουμε όταν βρισκόμαστε σε αυτήν την ψυχολογική κατάσταση. Είναι σημαντικό να προσέχετε τα συναισθήματα του θυμού όταν είναι ήπια, να αξιολογείτε από πού προέρχονται και να αποφασίσετε με ορθολογικό τρόπο την καλύτερη πορεία δράσης για να διαχειριστείτε τον θυμό και την κατάσταση που προκάλεσε τον θυμό.


Πηγή: vita.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas