ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ, ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ!



Πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, φώσφορος και βιταμίνη B12 αποτελούν μερικά μόνο από τα θρεπτικά συστατικά που «χαρίζει» η κατανάλωση ψαριού στον οργανισμό ενώ ο ψευδάργυρος που περιέχουν τα ψάρια βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης και στη συγκέντρωση των παιδιών. Επιπλέον, πρόσφατη διεθνής μελέτη έδειξε ότι παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιεινή μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες ενώ οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ανέφεραν σε δημοσίευσή τους στο Scientific Reports ότι τα παιδιά που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κοιμούνται καλύτερα ενώ εμφανίζουν IQ (Δείκτη Νοημοσύνης) κατά τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς υψηλότερο σε σύγκριση με παιδιά τα οποία καταναλώνουν ψάρι λιγότερο συχνά ή και καθόλου.

Τι ψάρι να δώσω στο παιδί;

Το κρέας των άσπρων ψαριών (μπακαλιάρος, γλώσσα, κ.ά.) είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και D. Είναι νόστιμα όπως κι αν μαγειρευτούν (στον ατμό, στον φούρνο ή πανέ) ενώ το καθάρισμά τους είναι ιδιαίτερα εύκολο, μιας και δεν έχουν πολλά κόκαλα.

Τα λιπαρά ψάρια (κολιός, γαύρος, σαρδέλα, τόνος, λαβράκι, χέλι πέστροφα, κ.ά.), περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ είναι πλούσια και σε ωμέγα 3 λιπαρά. Από τα παραπάνω λιπαρά ψάρια, ιδανικά για να προστεθούν στη διατροφή των παιδιών, είναι το λαβράκι και η πέστροφα, καθώς δεν περιέχουν πολλά κόκαλα και είναι εύκολο να καθαριστούν. Τα ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος και η αθερίνα, αποτελούν επίσης πολύ καλές πηγές ασβεστίου και φωσφόρου. Ο σολομός που έχει ίσως το μαλακότερο κρέας, εκτός από ωμέγα 3 και βιταμίνη D, διαθέτει και δοκοσαεξανοϊκό οξύ, μια ουσία που κρίνεται απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού, καθώς από τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελείται κατά 50% ο εγκέφαλος ενός νεογνού. Σε ό,τι αφορά γενικά τα λιπαρά και μεγάλα ψάρια, είναι καλύτερο να προτιμάτε όσα προέρχονται από βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να περιέχουν βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι τοξικά και των οποίων η συγκέντρωση λειτουργεί αθροιστικά στον οργανισμό. Τέλος, αποφύγετε να δώσετε σε πολύ μικρά παιδιά μεγάλα ψάρια που ζουν κοντά στο βυθό (π.χ. ο γαλέος ή ο ξιφίας), καθώς είναι πιθανό να περιέχουν ποσότητες υδραργύρου, που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον οργανισμό.

Ναι και στα θαλασσινά

Τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες, τα καλαμάρια, τα χταπόδια αποτελούν επίσης σημαντικό κομμάτι της παιδικής διατροφής καθώς περιέχουν αρκετά μέταλλα και βιταμίνες. Η περιεκτικότητα τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος του θαλασσινού. Τα στρείδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών, συμβάλλει στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην όραση. Τα στρείδια, ο αστακός, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παράλληλα, τα θαλασσινά, αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου και σεληνίου, για το ανοσοποιητικό, καθώς και ιωδίου για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή, ενώ περιέχουν λιγότερα βαρέα μέταλλα από τα ψάρια.



Πηγή: ygeiamou.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas