«ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.



The Τimes: «Σκουπίδια» τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Ένα άρθρο με τίτλο «Πρόσεξε Νεφερτίτη προσπαθώ να διατάξω μπύρα» και υπότιτλο  «Αν ξεφορτωθούμε όλους εκείνους τους καταθλιπτικούς πίνακες και ιστορικά ανούσια (πράγματα) τα μουσεία και οι πινακοθήκες μας μπορούν να μετατραπούν σε υπέροχες μπυραρίες και μπαρ» δημοσίευσαν οι «Τimes» του Λονδίνου το Σάββατο 27.6.2020. Γραμμένο από τον συγγραφέα και κριτή εστιατορίων (στην ίδια εφημερίδα από το 1993)  Giles Coren,  το περιεχόμενο του οποίου προβληματίζει σοβαρά. Τόσο για τη γλώσσα όσο και το ήθος και ύφος του συγγραφέα και πως οι «Times» δέχθηκαν να το δημοσιεύσουν παρόλο το δικαίωμα του καθενός στην ελεύθερη έκφραση και δημοκρατικότητα. Μάλιστα και από απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Γράφει καταρχήν ο  συγγραφέας Giles Coren πως  μετά από 4 μήνες κλειστοί στα σπίτια μας εμείς οι μορφωμένοι τι προσδοκούμε, να πληρώνουμε για να μπούμε σε άδεια κτίρια με ακατανόητα πράγματα στους τοίχους ή σε γυάλινα κουτιά, σιωπηροί μπροστά τους και να γυρνούμε να κοιτάμε αν κάποιος έβηξε κοντά μας…  Και συνεχίζει στις σκέψεις του:

«Το Βρετανικό Μουσείο ίσως να είναι το φαβορί μας, ίσως γιατί είναι κοντά στο Pizza Express. Θα σας πω το λάθος.  ΄Όλα εκείνα τα αιγυπτιακά σκουπίδια, οι τάφοι και πέτρινες γάτες και τρομακτικοί άνδρες με κεφαλές σκύλων… η λεία του Elgin (Φ.Α -εννοεί τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα) της Δυναστείας των Tang… δημιουργούν ένα μη φιλικό περιβάλλον. Επομένως είναι εκπληκτική η είδηση ότι όλες αυτές οι χώρες απ΄όπου προέρχονται όλα αυτά τα σκουπίδια άρχισαν να τα ζητούν πίσω.  Πάρτε τα λέω εγώ, και τι καλύτερη χρονολογική στιγμή…»

«So what fantastic news that all the places this rubbish comes from have started asking for it back again of late. Take it, I say. And what excellent timing…».

Και αφού εξαπολύει τέτοιους προσβλητικούς, υποτιμητικούς και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς για τους πολιτιστικούς και  ανεκτίμητους θησαυρούς των αρχαίων πολιτισμών της ανθρωπότητας,  που στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα αριστουργήματα στις Πινακοθήκες του Λονδίνου και να τα πετάξουν όλα έξω,  ο ίδιος εισηγείται να μετατραπούν οι χώροι που θα αδειάσουν από αυτά σε μπυραρίες, μπαρ και εστιατόρια για να αναζωογονηθεί η οικονομία δίχως πρόβλημα στη… κοινωνική απόσταση…!

Ο βρετανός συγγραφέας.  ο οποίος γεννήθηκε το 1969 και γράφει κριτικές για εστιατόρια στους “Times”, έχει και στο παρελθόν, σύμφωνα με αναφορές στο διαδίκτυο,  προκαλέσει με αμφιλεγόμενες δηλώσεις και καυτούς του χαρακτηρισμούς.

Η Ελλάδα από τον καιρό της μ. Μελίνας Μερκούρη ζητεί τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστραφούν και επαναπατριστούν αλλά οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου αρνούνται πεισματικά. Ουκ ολίγες δημοσκοπήσεις δε κατά καιρούς απέδειξαν ότι η πλειοψηφία του βρετανικού λαού συμφωνεί όπως επιστραφούν.

Δεν γνωρίζουμε αν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα ή στο Λονδίνο πήραν είδηση το άρθρο αυτό και ποία διαβήματα προτίθενται να κάνουν ή έκαναν.

Φανούλα Αργυρού: Ερευνήτρια/δημοσιογράφος (Σχετική ανταπόκριση γράφουσας στο «Ράδιο Πρώτο» Πρώτη Εκπομπή 29.6.2020)

Sigmalive
Η αρχική μου σελίδα στο  ανανεωμένο, γρήγορο , Λογοτεχνικό περιβόλι!

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas