Υπερωρίες: Μειώνονται οι εισφορές, πώς επηρεάζονται οι μισθοί, τι κερδίζουν οι εργοδότες;;;



Μείωση των εισφορών στην υπερωριακή εργασία

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση που μειώνει τις εισφορές για υπερωρίες, νυχτερινή εργασία και εργασία σε αργίες, στοχεύοντας στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις. Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, ώστε να συμπέσει με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας στον Τουρισμό και την Εστίαση από την 1η Μαρτίου 2025.

Η μείωση των εισφορών δημιουργεί ένα σημαντικό κίνητρο για την καταγραφή των υπερωριών μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τις νόμιμες αποδοχές τους. Παράλληλα, επιχειρήσεις που δεν δηλώνουν υπερωρίες θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες κυρώσεις.


Πώς αμείβεται η επιπλέον εργασία;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι προσαυξήσεις στις αποδοχές λόγω υπερωριακής απασχόλησης είναι οι εξής:


Υπερεργασία (μία επιπλέον ώρα): +20%

Υπερωρία: +40%

Νυχτερινή εργασία: +25%

Εργασία σε Κυριακές ή αργίες: +75%

Με τη νέα ρύθμιση, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται στο κανονικό ωρομίσθιο της οκτάωρης απασχόλησης, χωρίς την επιπλέον προσαύξηση.

Ποιοι ωφελούνται;

Από την αλλαγή αυτή θα ωφεληθούν:

Εργαζόμενοι, καθώς οι καθαρές αποδοχές τους θα αυξηθούν λόγω της μείωσης των κρατήσεων.

Εργοδότες, καθώς το κόστος των επιπλέον εργοδοτικών εισφορών θα μειωθεί.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Εάν ένας εργαζόμενος λαμβάνει επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως για υπερωρίες (120 ευρώ καθαρά), το όφελος από τη μείωση των εισφορών θα φτάνει το 14%, δηλαδή 28,4 ευρώ συνολικά:

9 ευρώ όφελος για τον εργαζόμενο

19,4 ευρώ όφελος για τον εργοδότη

Αύξηση των δηλωμένων υπερωριών

Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών, ενδεικτικά:


Σούπερ-μάρκετ: +60%

Τράπεζες: +38,3%

Εταιρείες security: +27,8%

Βιομηχανία: +34,3%

Λιανεμπόριο: +28,1%

Τι προβλέπεται για τον Τουρισμό και την Εστίαση

Από τον Μάρτιο του 2025, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα εφαρμοστεί καθολικά στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, όπου σήμερα παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Χαρακτηριστικά, στον κλάδο της Εστίασης, περίπου τα δύο τρίτα των εργαζομένων δηλώνονται ως μερικής απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι εργάζονται περισσότερες ώρες.

Με τη νέα ρύθμιση, το υπουργείο στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά εργασίας, στη μείωση της αδήλωτης απασχόλησης και στη δίκαιη αμοιβή των εργαζομένων.


 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas