Σαμαράς: Πάμε σε Πρέσπες Αιγαίου, αυτό δεν είναι εξωτερική πολιτική -Θα είμαι παρών, με διέγραψαν γιατί χαλάω τη σούπα
Ο Αντώνης Σαμαράς - Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
«Πάμε σε Πρέσπες Αιγαίου, αυτό δεν είναι εξωτερική πολιτική » είπε μεταξύ άλων στην πρώτη του ομιλία μετά την διαγραφή του από τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς
Ο πρώην πρωθυπουργός, λίγες εβδομάδες μετά την διαγραφή του από τη ΝΔ με αφορμή το η συνέντευξη που έδωσε στο »Βήμα», μιλά στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» οργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.
Σαμαράς μετά τη διαγραφή του: Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω για όσα απασχολούν την Ελλάδα, κριτής ο λαός
Ο κ. Σαμαράς άφησε αιχμή και κατά της πολιτικής των κυβερνήσεων Σημίτη. Αναφερόμενος στις τρεις διακριτές προσεγγίσεις της εξωτερικής πολιτικής αυτά τα πενήντα χρόνια, υποστήριξε ότι ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε μια εξωτερική πολιτική που εκχωρούσε την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων στο Διεθνές Δίκαιο και του Διεθνείς Οργανισμού, κάνοντας ειδική μνεία στην συμφωνία της Μαδρίτης και του Ελσίνκσι.
«Είχαμε μια αυστηρά εθνοκεντρική πολιτική με κύριο εκφραστή τον Ανδρέα Παπανδρέου και με παράδειγμα το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου. Από την άλλη πλευρά είχαμε εξωτερική πολιτική που εκχωρούσε την υπεράσπιση των Ελληνικών συμφερόντων στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στην ενωμένη Ευρώπη με εκφραστή τον Κώστα Σημίτη. Είχαμε, τέλος, την πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική του Κωσταντίνου Καραμανλή που συνέθετε τις δυο προηγούμενες προσεγγίσεις κρατώντας όμως τις ισορροπίες και τα όρια με κορυφαία παράδειγμα τη ένταξη της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πίστευε ο Καραμανλής ακράδαντα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αλλά την ίδια ώρα αναζητούσε ρόλους για την Ελλάδα και επιχειρούσε ποικίλα ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτή την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, επιστρέψτε μου να πω, ότι την υπηρέτησε μετά τον Καραμανλή, και ο Κώστας ο Καραμανλής, και επιστρέψτε μου να πω κι εγώ» είπε ο Α. Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς απάντησε εμμέσως και στην Άνγκελα Μέρκελ η οποία στα απομνημονεύματά της χαρακτήρισε αποτυχημένη την περίοδο διακυβέρνησής του. Ο πρώην πρωθυπουργός, χαρακτήρισε την περίοδο εκείνη ως την «τιμωρητική Ευρώπη της Μέρκελ» που του τράβηξε το χαλί, ενώ είχε πιάσει τους στόχους του.
Αναφερόμενος στην Τουρκία επεσήμανε ότι επιμένει στην πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας και υπερεπέκτασης. Υποστήριξε πως χρειάζεται να έχουμε αποτρεπτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία η οποία έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και δημιουργεί περισσότερους εχθρούς απ’ ότι μπορεί να αντιμετωπίσει.
Ο κ. Σαμαράς επέκρινε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτική που είναι ο «ορισμός του κατευνασμού» καθώς ενώ η Άγκυρα εμμένει στις αξιώσεις της και στις προκλητικές δηλώσεις της, η Αθήνα κάνει σύμφωνα φιλίας.
Επιπλέον με αφορμή τον ορισμό του βετεράνου Τούρκου διπλωμάτη, Φεριντούν Σινιρλίογλου ως γ.γ. του ΟΑΣΕ, με κοινή πρόταση Ελλάδας-Κύπρου, διερωτήθηκε: «Αληθεύει ή όχι ότι η Ελλάδα πίεσε την Κύπρο να αποδεχθεί την υποψηφιότητα Σινιρίγλου;».
«Αφού είναι μόνο μία η διαφορά με την Τουρκία, αυτή του καθορισμού της ΑΟΖ, τι συζητάνε τόσες ώρες Γεραπετρίτης-Φιντάν;» πρόσθεσε, θυμίζοντας την δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ περί μειοδοσίας. «Αρχίζουν να σβήνουν οι κόκκινες γραμμές» εκτίμησε.
Σαμαράς: Προαποφασισμένη η διαγραφή μου, τους χαλάω τη σούπα, θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ερωτηθείς για την διαγραφή του από τη ΝΔ, απάντησε: «Αν ήμουν μόνο εγώ, δεν θα ενοχλούσα κανέναν». Επικαλέστηκε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 40% των ψηφοφόρων της ΝΔ διαφωνούσε με τη διαγραφή του
«Πιστεύω ότι χαλάω τη σούπα της woke ατζέντας, του κατευνασμού, της ακρίβειας, της ασφάλειας, της μεσαίας τάξης, τη σούπα της μετάλλαξης της ΝΔ σε Ποτάμι» είπε ακόμη. «Επομένως, ήταν κάτι προαποφασισμένο, αλλά η πορεία του καθενός μας δεν διαγράφεται» κατέληξε.
Για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα, σχολίασε ότι 1,3 εκατ. ψηφοφόρων της ΝΔ δεν ψήφισε το κόμμα και πρόσθεσε: «Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών»
Πηγή: iefimerida.gr
Δείτε live την ομιλία Σαμαρά:
Δημοσίευση σχολίου