Ροκφέλερ: Προειδοποιούν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά «στην μητέρα των φουσκών»!


Η μία εκ των δύο κυρίαρχων οικογενειών του πλανήτη «βλέπει» κάτι πολύ άσχημο να έρχεται - Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να το εμποδίσει

Ο Ρούτσιρ Σάρμα πρόεδρος του Rockefeller International, προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε ενώπιον της «μητέρας όλων των φουσκών»!

Όπως εξηγεί ο Σάρμα, ο οποίος επί της ουσίας εκπροσωπεί την πανίσχυρη οικογένεια των Ροκφέλερ (μαζί με τους Ρόθτσιλντ θεωρούνται οι επικυρίαρχοι του πλανήτη), σε άρθρο του στους Financial Times, το αμερικανικό χρέος συνεχίζει να διογκώνεται και κάποια στιγμή θα προκαλέσει την «έκρηξη» καθώς όλος ο πλανήτης δείχνει να επενδύει στο… χρεός αυτό!

Γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να καταναλώνουν από το εξωτερικό.

Eίναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και ξέρει πως σε ένα κλειστό οικονομικό σύστημα, δηλαδή σε έναν πλανήτη, αν δεν κερδίζουν όλοι, αλλά όλα τα παίρνει ένας, το σύστημα αυτό θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Κάποιοι το λένε νέο προστατευτισμό αυτό που θα επιχειρήσει να κάνει, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για προστασία της αμερικανικής οικονομίας.

«Η ιδέα της Αμερικής ως ένα εξαιρετικό έθνος, ανώτερο από τους αντιπάλους του και ως εκ τούτου προορισμένο να ηγηθεί του κόσμου, φαίνεται παρωχημένη στους περισσότερους παρατηρητές.

Στους πολιτικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους, γίνεται λόγος για μια δυσλειτουργική υπερδύναμη, απομονωμένη στο εξωτερικό και πολωμένη στο εσωτερικό.

Αλλά στον επενδυτικό κόσμο, ο όρος «αμερικανική εξαίρεση» είναι πιο καυτός από ποτέ.

Ενωμένοι από την πίστη στη δύναμη των χρηματοπιστωτικών αγορών των ΗΠΑ και στην ικανότητά τους να συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από όλες τις άλλες οικονομίες, οι παγκόσμιοι επενδυτές δεσμεύουν περισσότερα κεφάλαια σε μια χώρα από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία.

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ πλέον επιπλέει πάνω από τα υπόλοιπα.

Οι σχετικές τιμές είναι οι υψηλότερες από τότε που ξεκίνησαν τα δεδομένα πριν από έναν αιώνα και οι σχετικές αποτιμήσεις βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από τότε που ξεκίνησαν τα δεδομένα πριν από μισό αιώνα.

Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70 τοις εκατό του κορυφαίου παγκόσμιου χρηματιστηριακού δείκτη, από 30 τοις εκατό τη δεκαετία του 1980.

Και το δολάριο, με ορισμένα μέτρα, διαπραγματεύεται σε υψηλότερη αξία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που ο ανεπτυγμένος κόσμος εγκατέλειψε τις σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες πριν από 50 χρόνια.

Η συντριπτική συναίνεση είναι ότι το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του κόσμου δικαιολογείται από τη δύναμη κερδών των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, την παγκόσμια εμβέλειά τους και τον ηγετικό τους ρόλο στην τεχνολογική καινοτομία.

Αυτές οι δυνάμεις είναι όλες πραγματικές. Αλλά ένας ορισμός της φούσκας είναι μια καλή ιδέα που έχει πάει πολύ μακριά.

Το δέος για την «αμερικανική εξαιρετικότητα» στις αγορές έχει πλέον πάει πολύ μακριά.

Το μερίδιο της Αμερικής στα παγκόσμια χρηματιστήρια είναι πολύ μεγαλύτερο από το μερίδιο 27 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομίας.

Η επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ενίσχυσε την αποσύνδεση. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα σχέδιά του να αυξήσει τους δασμούς, να μειώσει τους φόρους και να μειώσει τους κανονισμούς θα διογκώσει περαιτέρω τις αγορές των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τον υπόλοιπο κόσμο από το τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τον Νοέμβριο, με τη νίκη του Τραμπ, οι ΗΠΑ σημείωσαν τον ισχυρότερο μήνα υπεραπόδοσης μέχρι σήμερα. Λες και η Αμερική είναι το μόνο έθνος στο οποίο αξίζει να επενδύσεις.

Ταξιδεύοντας στην Ασία και την Ευρώπη, συναντώ συνέχεια επενδυτές που φαίνονται κατατρεγμένοι από τον παγκόσμιο γίγαντα.

Στη Βομβάη, οι οικονομικοί σύμβουλοι πιέζουν τους πελάτες τους να διαφοροποιηθούν εκτός Ινδίας αγοράζοντας τη μοναδική αγορά που είναι ακόμη πιο ακριβή – την Αμερική.

Στη Σιγκαπούρη, ο οικοδεσπότης ενός γεύματος με διαχειριστές περιουσίας τους ρώτησε: «Κάποιος εδώ που δεν έχει την Nvidia;» Ούτε ένα χέρι δεν ανέβηκε. Αυτό δεν είναι φούσκα στις αμερικανικές αγορές, είναι μανία στις παγκόσμιες αγορές. Στο απόγειο της φούσκας dotcom το 2000, οι αμερικανικές μετοχές αποτιμήθηκαν ακριβότερα από ό,τι τώρα.

Αλλά η αγορά των ΗΠΑ δεν διαπραγματεύτηκε με σχεδόν τόσο τεράστιο ασφάλιστρο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ούτε πρόκειται απλώς για μανία AI με νέο όνομα .

Σε δείκτες που βαραίνουν εξίσου τις μετοχές ανεξαρτήτως μεγέθους και σωστούς για την κυριαρχία της Big Tech, οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τον υπόλοιπο κόσμο κατά περισσότερο από τέσσερα προς ένα από το 2009.

Κάποια από τα πριμ είναι λογικά. Σε σύγκριση με την Ευρώπη και την Ιαπωνία, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται ταχύτερα .

Σε σύγκριση με πολλά άλλα αναπτυσσόμενα έθνη, ωστόσο, είναι πιο αργή.

Ωστόσο, έχει ένα ασφάλιστρο που δεν έχει παρατηρηθεί από τα βάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έπληξε τις αναδυόμενες αγορές το 1998.

Η ελκτική δύναμη της Αμερικής στις παγκόσμιες αγορές χρέους και ιδιωτικών αγορών είναι επίσης ισχυρότερη από ποτέ.

Μέχρι στιγμής το 2024, οι ξένοι έχουν διοχετεύσει κεφάλαια στο χρέος των ΗΠΑ με ετήσιο επιτόκιο 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σχεδόν διπλάσιο από τις ροές στην Ευρωζώνη.

Οι ΗΠΑ προσελκύουν πλέον περισσότερο από το 70 τοις εκατό των ροών στην παγκόσμια αγορά 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μετοχές και πιστώσεις.

Αν και οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι ολοένα και πιο πολυπολικός, οι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι ολοένα και πιο μονοπολικός – και αυτό κάνει τις αγορές ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.

Στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της βρυχώμενης δεκαετίας του 1920 και της εποχής dotcom, μια ανερχόμενη αγορά των ΗΠΑ θα ανέβαζε άλλες αγορές.

Σήμερα, μια ακμάζουσα αγορά των ΗΠΑ απομυζά χρήματα από τις άλλες. Οι επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν να πιστεύουν ότι τα θεμελιώδη στοιχεία οδηγούν τις τιμές και το συναίσθημα.

Αλλά έρχεται μια στιγμή που το συναίσθημα αρχίζει να οδηγεί τα θεμελιώδη.

Όταν τα χρήματα φεύγουν από μικρότερες αγορές, οι εκροές αποδυναμώνουν το νόμισμα, αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, επιβραδύνει την οικονομία και κάνει τα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας να φαίνονται χειρότερα.

Η συζήτηση για φούσκες στην τεχνολογία ή την τεχνητή νοημοσύνη ή σε επενδυτικές στρατηγικές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και τη δυναμική, κρύβει τη μητέρα όλων των φουσκών στις αγορές των ΗΠΑ.

Κυριαρχώντας πλήρως στο μυαλό των παγκόσμιων επενδυτών, η Αμερική είναι υπερτιμημένη και υπερτιμημένη σε βαθμό που δεν έχει ξαναδεί.

Όπως συμβαίνει με όλες τις φυσαλίδες, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε αυτή θα ξεφουσκώσει ή τι θα προκαλέσει το σκάσιμό της.

Αλλά θα σκιαγραφήσω μερικά από τα πιθανά σενάρια στην επόμενη στήλη μου».

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas