Πρόκειται για μία ρίζα η οποία συναντάται πολύ συχνά σε
μορφή μπαχαρικού. Είναι επίσης γνωστό ως μπλε τζίντζερ ή ταϊλανδέξικο τζίνζτερ.
Καθόλου άδικα, αφού στο αμύητο μάτι φαίνεται σχεδόν ίδιο – ιδιαίτερα, πριν το
καθαρίσει κανείς.
Ρίζα Galangal-Γκαλανγκάλ ή μπλε τζίντζερ: Ιδιότητες και
οφέλη
Το φυτό Galangal (Alpinia galanga), επίσης γνωστό ως μπλε
τζίντζερ, είναι ένα βότανο που σχετίζεται στενά με το τζίντζερ και καλλιεργείται
ευρέως στην Ανατολική περιοχή της Ασίας. Το Galangal έχει ήπια γεύση.
Γκαλανγκάλ ή επίσης χαβλιτζάνι. Γεμίζει το στόμα σου όχι
μόνο όταν το προφέρεις αλλά πρωτίστως όταν το γεύεσαι! Αυτό το υπέροχο
μπαχαρικό θα μπορούσε δικαίως να το παρομοιάσει κανείς με μια αρωματική βόμβα
που εκρήγνυται μέσα στον ουρανίσκο και ξεδιπλώνει σιγά σιγά, σχεδόν
μυστικιστικά την πιπεράτη του ένταση, την ξυλώδη υπόστασή του και την εξωτική
του αύρα.
Επίσης καθότι συγγενεύει με το τζίντζερ σου αφήνει στη
γλώσσα αυτή την αίσθηση της λεμονάτης δροσιάς που στο τελείωμα γίνεται
γοητευτικά καυτερή. Όσο για το τι είναι, από πού προέρχεται, πώς είναι, με τι
ταιριάζει, αν προορίζεται για τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και άλλες λοιπές
πληροφορίες;
Το χαβλιτζάνι όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε εμείς, ή
γκαλανγκάλ όπως είναι η εθνική του ονομασία (Alpina Officinalis είναι η
επιστημονική ονομασία) κατάγεται από την μακρινή Ασία.
Πρόκειται για μια ρίζα που αποτελεί «ξαδερφάκι» του τζίντζερ
και φέρει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, σε εμφάνιση, υφή και γεύση
με τη ρίζα του τζίντζερ. Είναι ένα δημοφιλές βότανο, στο οποίο αποδίδονται
ιαματικές ιδιότητες, αλλά παράλληλα χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Είναι
το υπόγειο ρίζωμα ενός μικρού φυτού, που ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae,
του γένους: Zingiber.
Η Galangal κατάγεται από τις περιοχές των Ιμαλαΐων στη
Νοτιοανατολική Ασία. Φυτό που αναπτύσσεται σε ύψος περίπου ενός μέτρου, έχει
σκούρα πράσινα φύλλα και μικρά κίτρινα λουλούδια. Η ρίζα του έχει κόμπους και
διακλαδώσεις, που αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Οι κουζίνες τις Ινδονησίας, του Λάος, του Βιετνάμ, της
Μαλαισίας και της Ινδονησίας έχουν περί πολλού τα αποξηραμένα γκαλάγκας.
Συγκεκριμένα οι Ινδονήσιοι εμπλουτίζουν με αυτό το θεσπέσιο μπαχαρικό το
τηγανιτό τους ρύζι με κρέας και λαχανικά.
Οφέλη για την υγεία
Η ρίζα της Galangal έχει μέχρι σήμερα, ιδιαίτερη θέση σε
πολλά παραδοσιακά ινδικά και κινέζικα φάρμακα για τις μοναδικές φυτοχημικές
ουσίες που περιέχει. Αναφέρεται, ότι συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων νόσων και
γενικότερα στην προαγωγής της υγείας.
Η Galangal έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για τις
αντιφλεγμονώδεις, και αντιμικροβιακές της ιδιότητες και για την συμβολή στην
ανακούφιση από αέρια του στομάχου.
Περιέχει πολλά συστατικά που έχουν συνδεθεί με οφέλη για την
υγεία (αιθέρια έλαια), όπως η Galangal, η τζινζερόνη, η σογκαόλη, η φαρνεσίνη
και μικρές ποσότητες β- φιλλαδρίνης, κινεόλης, και κιτράλης.
Η τζιντερόνη, η οποία δίνει πικάντικο χαρακτήρα στη ρίζα
Galangal, έχει βρεθεί να είναι αποτελεσματική κατά της διάρροιας που
προκαλείται από E.coli, ιδιαίτερα στα παιδιά.
Η ρίζα του βοτάνου είναι χαμηλή σε θερμίδες, αλλά είναι πολύ
πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, όπως η
πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη B-5), που είναι
απαραίτητα για υγεία του οργανισμού. Είναι επίσης καλή πηγή μετάλλων όπως το
κάλιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και το μαγνήσιο.
Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των
σωματικών υγρών, που βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής
πίεσης.
Αναλυτικότερα Κάλιο: Μειώνει την πίεση, προλαμβάνει
εγκεφαλικά και οστεοπόρωση
Φαρμακευτικές χρήσεις
Φέτες της ρίζας Galangal βρασμένες σε ζεστό νερό με προσθήκη
λεμονιού ή χυμού πορτοκαλιού και μελιού, είναι ένα δημοφιλές φυτικό ποτό στην
ιατρική Αγιουρβέδα, για την ανακούφιση του κοινού κρυολογήματος, του βήχα και
του πονόλαιμου.
Η Galangal χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά αφεψήματα
Αγιουρβέδα, για να συγκαλύψει την πικρία και να δώσει πιο ευχάριστη γεύση στα
τελικά ροφήματα.
Οι τζιντερόλες συμβάλουν
στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και έχουν
αντιφλεγμονώδεις, παυσίπονες (αναλγητικές) και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Θεωρούνται επίσης καταπραϋντικές των νεύρων και
αντιπυρετικές. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της
ναυτίας καθώς και της ναυτίας της εγκυμοσύνης και ότι μπορεί να βοηθούν στην
ανακούφιση από τις ημικρανίες.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική των χωρών της Άπω
Ανατολής, το συγκεκριμένο μπαχαρικό είναι αφροδισιακό – άρα και περιζήτητο.
Και όχι, φαίνεται ότι δεν πρόκειται απλά για λαϊκές δοξασίες: σύμφωνα με έρευνα του 2014 αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και βελτιώνει την κινητικότητά τους.
Πηγή: Hellas-Now
Δημοσίευση σχολίου