Μία ψυχολόγος εξηγεί τι προβλήματα θα έχουν τα παιδιά ως έφηβοι και ενήλικες αν δεν μάθουν να διαχειρίζονται τον θυμό τους σε μικρή ηλικία!


Είναι μερικά παιδιά που εκδηλώνουν λίγο περισσότερο θυμό από τα άλλα. Έχουν περισσότερα tantrums, φωνάζουν, μπορεί να χτυπήσουν το αδελφάκι τους, να μην προσαρμόζονται στο σχολείο λόγω θυμού. Κι είναι κι αρκετοί γονείς που προσπαθούν να τα βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν πως. Πιστεύουν ότι πρέπει να θέσουν όρια, να βάλουν κανόνες και να περιορίσουν τον “θυμό” ως μια κακή συμπεριφορά.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα και όλοι τον εκδηλώνουμε ανά καιρούς. Οι ώριμοι άνθρωποι έχουμε μάθει να τον διαχειριζόμαστε χωρίς να ξεσπάμε σε άλλους ανθρώπους και χωρίς να μας επηρεάζει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Τα παιδιά, όμως, δεν έχουν τα “εργαλεία” που χρειάζονται για να εκδηλώσουν τον θυμό τους με υγιή τρόπο.

Ένα παιδί που είναι θυμωμένο και δεν ακούει από τους γονείς του ότι “είναι φυσιολογικό” και δεν μαθαίνει πώς να το εκφράζει σωστά και να το διαχειρίζεται, λογικά δεν θα μπορεί να το χειριστεί και όταν μεγαλώσει. Ένα παιδί που οι γονείς του φωνάζουν όταν εκδηλώνει τον θυμό του, το πιο πιθανό είναι να νιώθει ντροπή για αυτό το συναίσθημα όταν μεγαλώσει και να πιστεύει ότι πρέπει να το καταπιέσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική του υγεία.

Πολλοί γονείς, όταν τα παιδιά ξεφεύγουν, τα βάζουν τιμωρία, τους λένε να πάνε στο δωμάτιό τους, τα αφήνουν ουσιαστικά μόνα τους να βρουν την άκρη νιώθοντας μόνα και ντροπιασμένα. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Jess Vanderwier, αυτά τα παιδιά θα συναντήσουν τα εξής προβλήματα μεγαλώνοντας:

Στην εφηβεία

Θα παλεύουν κάθε φορά που νιώθουν θυμό και δεν θα το εκφράζουν στους γονείς τους

Θα νιώθουν ντροπή κάθε φορά που θυμώνουν.

Θα προτιμούν να μένουν μόνοι τους, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή σερφάροντας στο διαδίκτυο

Θα πιστεύουν ότι όταν θυμώνουν θα πρέπει να το λύνουν μόνοι τους ώστε να μην ενοχλούν/ πληγώνουν τους άλλους

Στην ενήλικη ζωή

Θα παλεύουν στις σχέσεις τους με τα συναισθήματά τους

Σε κάθε διαφωνία θα φεύγουν γιατί δεν μπορούν να το εκφράσουν με υγιή τρόπο. Έτσι δεν θα εκφράζουν ποτέ το παράπονό τους και δεν θα λύνουν τα προβλήματά τους.

Δεν θα μάθουν -εκτός αν κάνουν ψυχοθεραπεία- ότι ο θυμός τους δεν είναι λάθος

Θα εσωτερικεύουν τα συναισθήματά τους

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: The Mamagers.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas