Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά: Πόσα τμήματα «λειτουργούν» στα ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς κανέναν φοιτητή;;;;


Ακούγεται απίστευτο και όμως είναι πραγματικό. Υπάρχουν στα ελληνικά ΑΕΙ τμήματα, στα οποία δεν υπάρχει κανένας φοιτητής. Η υπάρχουν 3- 4 φοιτητές. Τι κάνεις με αυτά τα τμήματα; Και γιατί ιδρύθηκαν αφού δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον;

Επειδή το θέμα μπορεί να μοιάζει ακατανόητο, ας το εξηγήσουμε: Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής που υπογράφει ο Απόστολος Λακασάς, υπάρχουν τουλάχιστον 20 τμήματα στα ελληνικά ΑΕΙ όπου ο αριθμός των φοιτητών δεν ξεπερνάει τον μονοψήφιο αριθμό.

Με αποκορύφωμα το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, του πανεπιστημίου Πατρών, όπου δεν υπάρχει κανένας φοιτητής. Μηδέν. Και οι 108 θέσεις που υπάρχουν είναι κενές. Η το τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπου υπάρχει ένας φοιτητής…Ενας και μοναδικός. Όπως στο τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, του Διεθνούς Πανεπιστημίου όπου επίσης υπάρχει ένας φοιτητής και υπάρχουν 112 κενές θέσεις σε σύνολο 113.

Και βέβαια υποθέτουμε ότι οι σχολές αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν φοιτητές, λειτουργούν κανονικά και έχουν και καθηγητές που “κάνουν μάθημα”. Τι ακριβώς κάνουν όμως παραμένει θέμα προς διερεύνηση.

Η ίδρυση της σχολής και οι απορίες

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή και επεξεργάστηκε ο μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης, αναδεικνύουν -λέει το ρεπορτάζ- όχι μόνο την ύπαρξη σχολών χωρίς καθόλου ζήτηση από την αγορά εργασίας αλλά και την απουσία στρατηγικής στην ανάπτυξη της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και αυτό γιατί όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά, υπάρχουν πολλές απορίες γιατί ιδρύονται αυτές οι σχολές από τα πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο, χωρίς κανέναν φοιτητή, ιδρύθηκε το 2023. Όμως υπάρχει παρόμοια σχολή στο ίδιο πανεπιστήμιο, το τμήμα Γεωπονίας στο Αγρίνιο, όπου επίσης υπάρχουν ελάχιστοι φοιτητές. Μόλις 20. Γιατί ιδρύθηκε λοιπόν νέα σχολή; Μυστήριο (έως και ύποπτο…)

Η Καθημερινή γράφει ότι το θέμα απασχολεί τον Κυριάκο Πιερρακάκη που προσανατολίζεται όχι σε καταργήσεις σχολών αλλά σε συγχωνεύσεις και αλλαγή επιστημονικού πεδίου για τις σχολές χωρίς ζήτηση. Ενώ εκτιμάται ότι οι ιδιωτικές σχολές θα κλέψουν φοιτητές από τα περιφερειακά ΑΕΙ χωρίς ζήτηση και θα τα αναγκάσουν να προσαρμόσουν τα επιστημονικά τους πεδία.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:europost.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas