Τα συμπτώματα
της νέας γρίπης Η1Ν1 δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνα της γνωστής εποχικής
γρίπης.
«Καμπανάκι»
για να ξεχωρίσετε την Η1Ν1 από την εποχική γρίπη είναι ο υψηλός πυρετός άνω των
38 βαθμών Κελσίου. Τα υπόλοιπα συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος, ρινική
καταρροή, κεφαλαλγία και μυαλγίες είναι κοινά με εκείνα της εποχικής γρίπης. Αν
και στην εποχική γρίπη όλα τα προαναφερόμενα συμπτώματα εντείνονται καθώς
περνούν οι μέρες και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα, στην Η1Ν1 η συμπτωματολογία
βελτιώνεται συνήθως μέσα σε 2 έως 5 ημέρες, αλλά η γενικότερη εξάντληση
παραμένει για μια εβδομάδα ή και περισσότερο.
Με
βάση τα παραπάνω μπορείτε να κάνετε μία πρώτη διάγνωση μόνοι σας για το αν
έχετε κολλήσει εποχική γρίπη ή Η1Ν1. Φυσικά, στη συνέχεια θα πρέπει να απευθυνθείτε
σε κάποιο γιατρό για να σας δώσει μία ακριβή απάντηση και να σας συστήσει την
κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Ομάδες
υψηλού κινδύνου
Οι
παρακάτω ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την
Η1Ν1 λόγω των επιπλοκών που μπορεί να εμφανίσουν.
Στην
κατηγορία αυτή ανήκουν:
-
Άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
-
Άτομα με χρόνιες αναπνευστικές νόσους.
-
Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
-
Γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
-
Παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών και άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.
-
Παχύσαρκοι.
Μετάδοση
Η
μετάδοση του ιού της γρίπης γίνεται με τη μεταφορά μικροσταγονιδίων που περιέχουν
τον ιό, από ένα άτομο που έχει μολυνθεί σε ένα άλλο. Τα μικροσταγονίδια αυτά
παράγονται με το βήχα ή το φτέρνισμα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της
επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια και κατόπιν της επαφής
με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
Η
περίοδος επώασης είναι 2 - 7 ημέρες και η μετάδοση του ιού μπορεί να συμβεί από
μία μέρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων έως και 5-7 μέρες μετά. Ο ιός
επιβιώνει για 1 - 2 ημέρες εκτός ανθρώπινου σώματος, πχ σε σκληρές επιφάνειες,
ιδίως όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές γι αυτόν (κρύο, υγρασία). Ο ιός
μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση
χοιρινού κρέατος ή παραγώγων.
Πηγή: HealthStat.gr
Δημοσίευση σχολίου