O «Αριθμός 28 στην Γιονγκσίνγκ Τζιέ» είναι ένα ασυνήθιστο αξιοθέατο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας, το οποίο αποτελείται από μια οκταώροφη πολυκατοικία που περιβάλλεται από μια πολυσύχναστη αερογέφυρα.
Η ιστορία του «Αριθμού 28 στην Γιονγκσίνγκ Τζιέ» μπορεί να εντοπιστεί πίσω στο έτος 2008, όταν ορισμένα κτίρια στην περιοχή Χαϊζού της Γκουανγκζού προγραμματίστηκε να κατεδαφιστούν προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για έναν νέο δρόμο.
Ενώ οι περισσότεροι από τους κατοίκους κατέληξαν σε συμφωνία με τους κατασκευαστές και αποφάσισαν να πουλήσουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν, τρεις κάτοικοι μιας διάσημης πλέον κίτρινης πολυκατοικίας έκαναν πιο σκληρό παζάρι, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους. Στο τέλος, οι εργολάβοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις και αντ’ αυτού να κατασκευάσουν μια αερογέφυρα γύρω από το κτίριο. Σήμερα, η ιστορία του «περικυκλωμένου» κτιρίου είναι γνωστή ως η πιο επίμονη αντίσταση της Γκουανγκζού απέναντι στους κατασκευαστές υποδομών.
广州最牛钉子户,不是每次拆迁都有巨额赔偿的
Ο αριθμός 28 στην Γιονγκσίνγκ Τζιέ έλαβε μεγάλη δημοσιότητα το 2015, όταν η αστική ανωμαλία αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες της πρόσφατα εγκαινιασμένης σήραγγας Zhoutouzui. Ο κόσμος ενδιαφέρθηκε περισσότερο για το «σπίτι με τα καρφιά» που απομονώθηκε στο κέντρο μιας αερογέφυρας παρά για την υπερσύγχρονη σήραγγα και η ανθεκτικότητα των τριών εναπομεινάντων κατοίκων του έγινε θέμα στις ειδήσεις.
Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2017 από το That’s Mags, οι μόνοι εναπομείναντες κάτοικοι της οκταώροφης πολυκατοικίας ήταν ο Guo Zhiming και ο αδελφός του, οι οποίοι αρνήθηκαν να μετακομίσουν από το 30 τετραγωνικών μέτρων σπίτι τους, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν σχεδόν καμία πιθανότητα να αποζημιωθούν από τους εργολάβους μετά την κατασκευή της περιμετρικής αερογέφυρας. Εκείνη την εποχή, το διαμέρισμα του Guo εξακολουθούσε να τροφοδοτείται με νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και τα αδέρφια είχαν σταθμούς λεωφορείων και σούπερ μάρκετ σε κοντινή απόσταση.
«Οι περισσότεροι κάτοικοι έλαβαν περίπου 400.000 RMB το 2011, τα οποία, εκείνη την εποχή, ήταν αρκετά για να αγοράσουν ένα νέο διαμέρισμα. Έτσι, οι περισσότεροι πήραν τα χρήματα για να αγοράσουν ένα άλλο σπίτι», δήλωσε ο Guo στην εφημερίδα Southern Metropolis Daily.
Ο αριθμός 28 στην Yongxing Jie είναι μόνο το τελευταίο «σπίτι με καρφιά» που παρουσιάστηκε στο Oddity Central κατά τη διάρκεια των ετών. Στο παρελθόν, γράψαμε για ένα άλλο κινεζικό σπίτι που απομονώθηκε στη μέση ενός πολυσύχναστου δρόμου, και μόλις την περασμένη εβδομάδα, γράψαμε για το διάσημο σπίτι της οικογένειας Zammit στο Sidney της Αυστραλίας.
Ο όρος «dingzihu» ή «σπίτι με καρφιά» προήλθε από την Κίνα ως ένας τρόπος να περιγραφούν σπίτια που ξεχώριζαν στη μέση κατεδαφισμένων περιοχών και των οποίων οι ιδιοκτήτες αντιστάθηκαν προκλητικά στις εκδιώξεις που διατάχθηκαν από το κράτος.
Πηγή: europost.gr
Δημοσίευση σχολίου