Τι είναι η δίαιτα OMAD και πόσο ασφαλές είναι ένα γεύμα την ημέρα για απώλεια βάρους;;;


Η δίαιτα OMAD είναι η τελευταία τάση στην απώλειας βάρους. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι οδηγεί σε γρήγορη απώλειας βάρους και καλύτερη υγεία, ενώ καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης.

Η δίαιτα OMAD έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς θεωρείται ότι προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, βελτίωση της υγείας της καρδιάς και μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Όπως τα περισσότερα προγράμματα απώλειας βάρους, έτσι και η δίαιτα OMAD δίνει μεγάλες υποσχέσεις. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε όταν τρώτε ένα γεύμα την ημέρα και τι σημαίνει αυτό για την απώλεια βάρους και την υγεία σας.

 

Τι είναι η δίαιτα OMAD;

Η δίαιτα OMAD, ή δίαιτα One Meal a Day, είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας κατά την οποία καταναλώνετε όλες τις ημερήσιες θερμίδες σας σε ένα μόνο γεύμα. Νηστεύετε δηλαδή για 23 ώρες και καταναλώνετε ένα γεύμα μέσα σε μία ώρα. Οι κανόνες της δίαιτας OMAD είναι απλοί και εύκολοι:

Μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε, με την προϋπόθεση ότι χωράει σε ένα τυπικό πιάτο, χωρίς περιορισμούς θερμίδων ή διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Μπορείτε να πίνετε ροφήματα χωρίς θερμίδες όλη την ημέρα (νερό, μαύρο τσάι και καφέ).

Πρέπει να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων, τρώγοντας ένα γεύμα περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μαζί με τη δημιουργία ελλείμματος θερμίδων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η παρατεταμένη περίοδος νηστείας της δίαιτας OMAD οδηγεί σε φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα που προάγουν την καλύτερη υγεία, όπως την ενίσχυση του μεταβολισμού, ενεργοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση, όπου το σώμα καίει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια αντί για γλυκόζη. 

Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Δυστυχώς, η έρευνα για τη δίαιτα OMAD είναι περιορισμένη. Οι περισσότερες μελέτες έχουν εξετάσει τον αντίκτυπό της στα ζώα και η κύρια μελέτη με ανθρώπους αφορούσε 11 αδύνατους, νέους ανθρώπους που ακολούθησαν τη δίαιτα OMAD για μόλις 11 ημέρες.

Οι ισχυρισμοί σχετικά με τη δίαιτα OMAD βασίζονται συνήθως στην έρευνα για τη διαλειμματική νηστεία που έχει αποδείξει κάποια οφέλη, παρά στην ίδια τη δίαιτα OMAD. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί μόνο στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της διαλειμματικής νηστείας, συνήθως λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε διάστημα 12 εβδομάδων ή λιγότερο.

Μια μακροχρόνια μελέτη έδωσε τυχαία σε 139 ασθενείς με παχυσαρκία πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας, όπου μπορούσαν να καταναλώνουν φαγητό μεταξύ 8 π.μ. και 4 μ.μ. καθημερινά, η μια απλή διατροφή με ημερήσιο περιορισμό θερμίδων μόνο για 12 μήνες.

Μετά από 12 μήνες, και οι δύο ομάδες είχαν χάσει περίπου το ίδιο βάρος και είχαν παρόμοιες αλλαγές στο σωματικό λίπος, το σάκχαρο στο αίμα, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Αυτό δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με διαλειμματική νηστεία δεν είναι ανώτερη και ισοδύναμη με αυτή που επιτυγχάνεται με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις δίαιτας (ημερήσιος περιορισμός θερμίδων).

 

Ποια είναι τα προβλήματα με τη δίαιτα OMAD;

«Η κατανάλωση πολλών θερμίδων σε ένα μόνο γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών η μεγάλη ποσότητα φαγητού σε ένα μόνο γεύμα μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, καούρα και φούσκωμα ενώ μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα με την ψυχική υγεία, όπως άγχος, κατάθλιψη και ψυχολογικές διαταραχές πρόσληψης τροφής», εξηγεί στο oloygeia.gr η Εμμανουέλα Φωτεινού, Βιολογος MSc, κλινική βιοχημικός, Health & wellness coach.

1. Μπορεί να προκαλέσει διατροφικές ελλείψεις και προβλήματα υγείας

Η έλλειψη διατροφικής καθοδήγησης σχετικά με το τι ακριβώς πρέπει να τρώτε σε αυτό το μοναδικό γεύμα προκαλεί προβλήματα.

Τα γεύματα που τρώμε κάθε μέρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια πηγή πρωτεΐνης ισορροπημένη με υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά για να υποστηρίξουν τη βέλτιστη υγεία, την πρόληψη ασθενειών και τη διαχείριση του βάρους.

Η μη ισορροπημένη διατροφή θα οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, που θα επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προκαλώντας κόπωση και μείωση της οστικής πυκνότητας.

Η νηστεία για 23 ώρες την ημέρα είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε ακραία συναισθήματα πείνας και ανεξέλεγκτες λιγούρες, που μπορεί να σημαίνει ότι θα τρώτε τροφές που δεν είναι καλές για εσάς όταν είναι ώρα να φάτε.

 

2. Δεν είναι βιώσιμη

Μπορεί να είστε σε θέση να τηρήσετε τη δίαιτα OMAD αρχικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα σας κουράσει.

Οι ακραίες δίαιτες δεν είναι ευχάριστες, οδηγούν σε αισθήματα στέρησης και κοινωνικής απομόνωσης κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Είναι αρκετά δύσκολο να αρνηθείτε ένα κομμάτι γλυκό από μια τούρτα γενεθλίων στο γραφείο, φανταστείτε πώς θα ήταν αυτό όταν δεν έχετε φάει για 23 ώρες!

Η περιοριστική διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

 

3. Θα ανακτήσετε το βάρος σας πολύ σύντομα

Όπως και άλλοι τύποι διαλειμματικής νηστείας, η δίαιτα OMAD είναι ελκυστική επειδή τα αποτελέσματα φαίνονται γρήγορα. Αλλά η δίαιτα OMAD είναι απλώς ένας άλλος τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες για να επιτύχετε μια γρήγορη πτώση στο δείκτη της ζυγαριάς.

Καθώς το βάρος πέφτει, το σώμα σας ενεργοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του για να υπερασπιστεί την απώλεια βάρους. Έτσι, ανακτάτε το βάρος ξανά, και διαδικασία που πήγαζε από την ανάγκη των προγόνων μας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών να επιβιώσουν σε περιόδους στέρησης όταν η τροφή ήταν σπάνια.

Η επιτυχής απώλεια βάρους απαιτεί σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να διασφαλίσετε ότι θα διαμορφώσετε διατροφικές συνήθειες που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Η δίαιτα OMAD δεν είναι κατάλληλη για όλους. Οι ασθενείς που έχουν προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή νεφρική νόσο, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν την ακολουθήσουν.

Εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε τη δίαιτα OMAD, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διαιτολόγο. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη της δίαιτας και να αναπτύξετε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σχέδιο.

 

Πώς να αποφύγετε τα προβλήμτα που μπορεί να προκαλέσει η δίαιτα OMAD

Επιλέγετε προσεκτικά τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Φροντίστε να καταναλώνετε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών.

Μην κάνετε έντονη άσκηση αμέσως μετά το γεύμα σας. Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και άλλα προβλήματα πέψης.

Εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, διακόψτε τη δίαιτα. Η δίαιτα OMAD δεν είναι κατάλληλη για όλους. Εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, όπως κατακράτηση υγρών, δυσπεψία ή ψυχολογικά προβλήματα, διακόψτε τη δίαιτα και συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν διαιτολόγο.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: oloygeia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas