ΈΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,που ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ από τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ;;;;


Σε αντίθεση με την επικρατούσα πεποίθηση, οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ούτε αποτελεσματικές ούτε, σε πολλές περιπτώσεις, καλές για το περιβάλλον

Ανεμογεννήτριες: Αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αιολική ενέργεια είναι φιλοπεριβαλλοντική συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτά τα έργα στην άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα, αποκρύπτοντας έτσι το «πραγματικό κόστος» τέτοιων πρωτοβουλιών.

Τα έργα αιολικής ενέργειας μπορούν να απειλήσουν τα πουλιά που πετούν στην περιοχή τους και να προκαλέσουν μείωση του πληθυσμού τους- μπορεί να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή λόγω της ηχορύπανσης και να επηρεάσουν την ανάπτυξη των φυτών στην περιοχή όπου βρίσκονται.

Στη Νορβηγία, η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Θούνμπεργκ διαμαρτυρήθηκε κατά της πρότασης για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων σε βοσκοτόπια ταράνδων των Σάμι. Οι Σάμι είναι ο μόνος ιθαγενής λαός που αναγνωρίζεται στην ΕΕ και λένε ότι η παράδοσή τους να εκτρέφουν ταράνδους θα τεθεί σε κίνδυνο λόγω των αιολικών πάρκων.


 

Κίνδυνος για τα πουλιά και τις φάλαινες

Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών μπορεί να αποβούν μοιραία για τα πουλιά. Όταν εγκαταστάθηκαν οι πρώτες εμπορικές μονάδες αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είχαν λάβει υπόψη τους τις επιπτώσεις που θα είχε το έργο στα πουλιά και σε άλλα ιπτάμενα πλάσματα, όπως οι νυχτερίδες. Τα πουλιά δεν βλάπτονται μόνο από τη σύγκρουση με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, αλλά οι ιπτάμενες νυχτερίδες μπορούν να επηρεαστούν από τις αλλαγές στην πίεση του αέρα που προκύπτουν από τις περιστροφές των πτερυγίων.

Ο πολλαπλασιασμός των ανεμογεννητριών πιστεύεται ότι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τον πληθυσμό των χρυσαετών, ο οποίος ήδη λέγεται ότι βρίσκεται σε μείωση σε ορισμένες περιοχές.

Μια ανάλυση του Associated Press διαπίστωσε ότι ένας σημαντικός αριθμός αετών πέθαινε, ενώ παράλληλα διεκπεραιώνονταν λιγότερες ποινικές υποθέσεις – υποδηλώνοντας ένα σκόπιμο «αντιστάθμισμα» μεταξύ των θανάτων πτηνών και της εφαρμογής της καθαρής παραγωγής ενέργειας.

«Νομίζω ότι σκοτώνουν πολύ περισσότερους αετούς από ό,τι περίμεναν», δήλωσε ο Μάικ Λόκχαρτ πρώην βιολόγος της Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ.

Δεκάδες άδειες για αιολικά έργα που είτε έχουν εγκριθεί είτε εκκρεμούν, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη θανάτωση περίπου 6.000 αετών για πολλές δεκαετίες.

Μια εργασία του 2013 υπολόγισε ότι ο μέσος όρος των ετήσιων θανάτων πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω σύγκρουσης σε αιολικές εγκαταστάσεις ανέρχεται σε 234.000. Με περίπου 50.000 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4,68 θανάτους πουλιών ανά μεγαβάτ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη 30.000 μεγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030. Με 4,68 θανάτους πτηνών ανά μεγαβάτ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε 140.000 επιπλέον θανάτους πτηνών ετησίως.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών καθώς και ο θόρυβος που δημιουργείται από τη λειτουργία τους μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στις φάλαινες.

Πέρυσι, ένας αξιωματούχος του Κέντρου Επιστημονικής Αλιείας (NEFSC) της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) προειδοποίησε κατά της εγκατάστασης αιολικών έργων στα ανοικτά των ακτών της Νέας Αγγλίας, διότι θα απειλούσε τον πληθυσμό των φαλαινών της περιοχής.

Το 2011, υπήρχαν περίπου 478 από αυτά τα πλάσματα, αριθμός που μειώθηκε σε 350 το 2022. Τον Ιανουάριο, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζεφ Βαν Ντριού απαίτησε τον τερματισμό της υπεράκτιας αιολικής δραστηριότητας στο Νιου Τζέρσεϊ μετά από έναν «πρωτοφανή» αριθμό φαλαινών που ξεβράστηκαν στην περιοχή. 

Κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές

Τα αιολικά έργα μεταβάλλουν τους βιότοπους στους οποίους βρίσκονται, αλλάζοντας τη βλάστηση και άλλα χαρακτηριστικά του τοπίου της περιοχής. Η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου απαιτεί τη δημιουργία ανοικτών χώρων. Οι τεράστιοι ανοιχτοί χώροι τείνουν να αυξάνουν την ταχύτητα του ανέμου. Τέτοιες μικροσκοπικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των θερμοκρασιών και μείωση των επιπέδων υγρασίας.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα μπορεί να προκαλέσουν στα φυτά να απελευθερώσουν περισσότερο CO2 από το συνηθισμένο. Αυτό το διοξείδιο του άνθρακα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών. Με την απελευθέρωση του CO2, μπορεί έτσι να επηρεαστεί η ανάπτυξη των φυτών. Σε γεωργικές περιοχές όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες, αυτό μπορεί να σημαίνει χαμηλότερες αποδόσεις καλλιεργειών.

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να επηρεάσει το κλίμα μεταβάλλοντας το ατμοσφαιρικό οριακό στρώμα. «Διαπιστώνουμε ότι η παραγωγή της σημερινής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ με αιολική ενέργεια θα θέρμαινε τις επιφανειακές θερμοκρασίες των ηπειρωτικών ΗΠΑ κατά 0,24 βαθμούς Κελσίου», αναφέρεται.

Η επίδραση της θέρμανσης βρέθηκε να είναι ισχυρότερη τη νύχτα, με τη νυχτερινή επίδραση της θέρμανσης να παρατηρείται σε 28 λειτουργούντα αιολικά πάρκα των ΗΠΑ.

Μια μελέτη του 2010 ανακάλυψε ότι «οι επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες στις επιφανειακές μετεωρολογικές συνθήκες είναι πιθανό να επηρεάσουν τις γεωργικές πρακτικές καθώς και τις κοινότητες που ζουν σε κατοικημένες περιοχές γύρω από τα πάρκα», αναφέρεται.

 

Ούτε φθηνό ούτε αξιόπιστο

Εκτός από το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, η αιολική ενέργεια δεν είναι τόσο φθηνή όσο συνήθως υποστηρίζεται. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την αιολική ενέργεια λέγεται ότι είναι φθηνότερη από εναλλακτικές λύσεις όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, αναφέροντας συνήθως μια μέτρηση γνωστή ως ισοσταθμισμένο κόστος ενέργειας (LCOE).

Ωστόσο, το LCOE δεν λέει όλη την αλήθεια. Υπολογίζει μόνο το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όταν η πηγή ενέργειας παράγει πραγματικά ηλεκτρική ενέργεια. Το LCOE δεν περιλαμβάνει όλα τα κόστη που συνεπάγεται η συνεχής παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 24×7, η οποία είναι απαραίτητη για την αξιοπιστία ενός ηλεκτρικού δικτύου.

Για παράδειγμα, οι αιολικοί σταθμοί δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια όταν δεν πνέουν άνεμοι ή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται όταν οι άνεμοι είναι ασθενείς.

Σε τέτοιες καταστάσεις, οι μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου πρέπει να καλύψουν την έλλειψη παραγωγής. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και άνθρακα που διατηρούνται σε κατάσταση αναμονής τείνουν να έχουν υψηλότερο λειτουργικό κόστος από ό,τι αν λειτουργούσαν 24×7. Ως εκ τούτου, τα έξοδα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του πραγματικού κόστους της αιολικής ενέργειας.

Σε μια εργασία του 2023, ο Γουέιντ Άλλισον, μαθηματικός και φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπολόγισε το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια με απόδοση 100 τοις εκατό. Διαπίστωσε ότι αν ο άνεμος πνέει με ταχύτητα 10 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (περίπου 22 μίλια/ώρα), η παραγόμενη ισχύς ανέρχεται σε 600 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ως εκ τούτου, για να παρασχεθούν 3.200 εκατομμύρια βατ ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η ίδια παραγωγή με το Hinkley Point C, το οποίο είναι ένας σχεδιαζόμενος πυρηνικός σταθμός μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Αγγλία, θα χρειαζόταν 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας σάρωσης των ανεμογεννητριών.

Ωστόσο, η πραγματική απόδοση της αιολικής ενέργειας είναι πολύ χειρότερη, καθώς οι υπολογισμοί βασίζονται σε απόδοση 100 τοις εκατό, δήλωσε. Η μέση απόδοση των ανεμογεννητριών είναι μόνο μεταξύ 35 και 45 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι οι ανεμογεννήτριες, κατά μέσο όρο, μπορούν να μετατρέψουν μόνο το 35 έως 45 τοις εκατό της παγιδευμένης κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Αν ο άνεμος πέσει στη μισή ταχύτητα, η διαθέσιμη ισχύς μειώνεται κατά 8. Σχεδόν χειρότερα, αν η ταχύτητα του ανέμου διπλασιαστεί, η παρεχόμενη ισχύς αυξάνεται κατά 8 φορές, με αποτέλεσμα η ανεμογεννήτρια να πρέπει να απενεργοποιηθεί για την προστασία της», αναφέρεται στο έγγραφο.



ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:  PrimeNews

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas