Η τεχνητή νοημοσύνη «πειράζει» τις φωτογραφίες που τραβάμε με τα κινητά τηλέφωνα και αλλάζει την πραγματικότητα!

 Νέα εργαλεία «σκηνοθετούν» τις εικόνες που καταγράφουμε

Ανάμεσα στους τομείς που έχουν εισβάλει τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι και αυτός της φωτογραφίας. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είδαμε να κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν ρεαλιστικές και αληθοφανείς εικόνες και σκηνές που αν δεν γνώριζες ότι είναι προϊόν επεξεργασίας θα μπορούσες εύκολα να τις περάσεις για πραγματικές.

Κάνουν τώρα την εμφάνιση τους μια σειρά από νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης επεξεργασίας εικόνας που μεταβάλλουν τις φωτογραφίες που καταγράφουμε με τα κινητά τηλέφωνα τα οποία έχουν αντικαταστήσει εδώ και χρόνια τις φωτογραφικές μηχανές.

Η Google ανέπτυξε δύο τέτοια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τα οποία ενσωμάτωσε στα δύο smartphones (Pixel 8 και Pixel Pro) που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες. Τα εργαλεία ονομάζονται «Καλύτερη Λήψη» και «Μαγικός Διορθωτής» και όπως λέει και το όνομα τους αν ο κάτοχος τα χρησιμοποιήσει αυτά επεμβαίνουν αυτόματα και κάνουν διαφόρων ειδών παρεμβάσεις στις φωτογραφίες που καταγράφει. Αν για παράδειγμα ο κάτοχος του κινητού τραβήξει μια φωτογραφία με την συσκευή του στην οποία εικονίζεται με άλλους ανθρώπους αλλά σε αυτή η πόζα του δεν του αρέσει το εργαλείο θα την αλλάξει. Αν για παράδειγμα, την στιγμή της λήψης της εικόνα ο κάτοχος του κινητού δεν χαμογελούσε το εργαλείο θα την τροποποιήσει ώστε να φαίνεται ότι χαμογελάει.

Τα εργαλεία αυτά τροποποιούν επίσης τις εικόνες ώστε να γεμίσουν πιθανά κενά που υπάρχουν σε αυτές με οτιδήποτε μπορεί να ταιριάζει στα κενά (π.χ κάποιο κτιριο), μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος αντικειμένων ή ανθρώπων, μπορούν ακόμη και να τα διαγράψουν. Οι αντιδράσεις είναι σημαντικές αφού κάποιοι κάνουν λόγο για «ανατριχιαστική τεχνολογία» και για «τεχνολογία που θα προκαλέσει τριγμούς στην εμπιστοσύνη του κοινού στο online περιεχόμενο».

«Μια απλή παρέμβαση ακόμη και για αισθητικούς λόγους μπορεί να οδηγήσει σε ένα σκοτεινό μονοπάτι» λέει ο Άντριου Πίρσαλ, επαγγελματίας φωτογράφος και λέκτορας δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας στη Βρετανία.

Από την πλευρά της η Google υποστηρίζει ότι λαμβάνει υπόψη της όλες τις ενστάσεις ειδικά στον τομέα της ηθικής που κατατίθενται σχετικά με τις τεχνολογίες που αναπτύσσει στην επεξεργασία εικόνων με τον Άιζακ Ρέινολντς που είναι επικεφαλής του σχετικού τμήματος στην Google να δηλώνει ότι τα εργαλεία αυτά δεν δημιουργούν κανενός είδους ψεύτικη πραγματικότητα κάτι που προφανώς συγκρούεται με τις δυνατότητες αυτών των εργαλείων αφού για παράδειγμα η διαγραφή προσώπων από μια εικόνα ή αλλαγή των εκφράσεων τους σε αυτές συνιστά δημιουργία μιας διαφορετικής πραγματικότητας.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 Πηγή:Naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas