Έχετε κοιτάξει ποτέ αυτό το βάζο με την μαγιονέζα, που
βρίσκεται καιρό στο ψυγείο και έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται: «πότε
θα χαλάσει;».
Εάν η απάντηση είναι «ναι» τότε θα πρέπει να μάθετε ποιες
είναι οι τροφές που δεν χαλάνε εύκολα αν τις αποθηκεύσετε σωστά στα ντουλάπια
της κουζίνας και το ψυγείο. Αυτό θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε και χρήματα αφού
θα είναι λιγότερες οι τροφές που θα καταλήγουν στα σκουπίδια.
Ας δούμε αναλυτικά τις 21 τροφές που δεν χαλάνε εύκολα στο ντουλάπι μας!
Εμφιαλωμένο νερό
Ζάχαρη
Γάλα σε σκόνη
Φακελάκια τσαγιού
Σάλτσα σόγιας
Σάλτσα Teriyaki
Αλεσμένα μπαχαρικά
Κονσερβοποιημένα προϊόντα
Μέλι
Ξίδι
Σοκολάτα
Ξερά φασόλια
Ξηρά ζυμαρικά
Συσκευασμένος χυμός λαχανικών
Μοσχαρίσιες μπριζόλες
Μοσχάρι και χοιρινό
Τριμμένη παρμεζάνα
Σκληρό τυρί
Μαλακό τυρί
Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά
Εμφιαλωμένο νερό
Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να αποθηκευτεί επ’ αόριστον.
Ωστόσο μπορεί να επηρεαστεί από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και συγκεκριμένα
το ηλιακό φως.
Ζάχαρη
Δεν χαλάει ποτέ εάν φυλάσσεται στο ντουλάπι υπό τις
κατάλληλες συνθήκες. Αν θέλετε, όμως, να έχετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα θα
ήταν καλό να την χρησιμοποιήσετε έως και 2 χρόνια μετά το άνοιγμα της
συσκευασίας.
Γάλα σε σκόνη
Εφόσον φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος, το γάλα
σε σκόνη μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια. Εάν φυλάσσεται σε ζεστές
θερμοκρασίες μπορεί να χαλάσει σε μόλις τρεις μήνες.
Φακελάκια τσαγιού
Εάν δεν έχουν ανοιχτεί, τα φακελάκια τσαγιού μπορούν να
αποθηκευτούν έως και τρία χρόνια στο ντουλάπι. Μόλις ανοίξει η συσκευασία, ο
χρόνος αποθήκευσης μειώνεται στους 18 μήνες.
Σάλτσα σόγιας
Η σάλτσα σόγιας μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια στο
ντουλάπι σας χωρίς να ανοίξει. Μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ντουλάπι σας αφού
ανοίξει.
Σάλτσα Teriyaki
Ακριβώς όπως η σάλτσα σόγιας, έτσι και η σάλτσα teriyaki δεν
χρειάζεται να ψύχεται μετά το άνοιγμα και μπορεί να διαρκέσει στο ντουλάπι σας
έως και τρία χρόνια εάν δεν έχει ανοιχτεί η συσκευασία.
Αλεσμένα μπαχαρικά
Ακόμη και μετά το άνοιγμα, τα αλεσμένα μπαχαρικά, όπως η
κανέλα και η σκόνη τσίλι, μπορούν να μείνουν στο ντουλάπι σας για δύο έως τρία
χρόνια.
Κονσερβοποιημένα προϊόντα
Οι περισσότερες κονσέρβες που δεν έχουν ανοιχτεί διαρκούν
έως και δύο χρόνια στο ντουλάπι. Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα χαμηλής οξύτητας
(όπως πουλερικά, ψάρια, σούπα, φασόλια, μπιζέλια κ.λπ.) μπορούν να διαρκέσουν
έως και πέντε χρόνια.
Μέλι
Το μέλι μπορεί να αποθηκευτεί στο ντουλάπι σας υπό τις
κατάλληλες συνθήκες για έως και δύο χρόνια.
Ξίδι
Διάφορα είδη ξυδιού, όπως το βαλσάμικο, μπορούν να
διαρκέσουν έως και δύο χρόνια στο ντουλάπι.
Σοκολάτα
Οι άγλυκες και ημίγλυκες συμπαγείς μπάρες σοκολάτας μπορούν
να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια σε ένα ντουλάπι.
Ξερά φασόλια
Τα ξερά φασόλια διαρκούν έως και δύο χρόνια στο ντουλάπι.
Ξηρά ζυμαρικά
Τα ξηρά ζυμαρικά χωρίς αυγά μπορούν να διαρκέσουν στο
ντουλάπι σας έως και δύο χρόνια.
Συσκευασμένος χυμός λαχανικών
Τα δοχεία ή τα κουτάκια με χυμό λαχανικών μπορούν να
διαρκέσουν έως και 18 μήνες στο ντουλάπι σας.
Μοσχαρίσιες μπριζόλες
Μπορούν να διαρκέσουν έως και 12 μήνες όταν είναι
κατεψυγμένες.
Μοσχάρι και χοιρινό
Μπορούν επίσης να διαρκέσουν έως και 12 μήνες όταν είναι
κατεψυγμένα.
Τριμμένη παρμεζάνα
Όταν φυλάσσεται στη σωστή θερμοκρασία σε σκεπασμένο δοχείο,
η τριμμένη παρμεζάνα μπορεί να αποθηκευτεί έως και 12 μήνες στο ψυγείο.
Σκληρό τυρί
Τα σκληρά τυριά όπως το Parmigiano-Reggiano, το pecorino και
το manchego μπορούν να διαρκέσουν κλειστά στο ψυγείο για έξι μήνες.
Μαργαρίνη
Εάν διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία και είναι σκεπασμένη, η
μαργαρίνη μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες στο ψυγείο.
Μαλακό τυρί
Μπορεί να αποθηκευτεί έως και πέντε μήνες στο ψυγείο, εάν
διατηρείται σωστά σκεπασμένο.
Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά
Πολλά κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να διαρκέσουν
έως και ένα χρόνο στην κατάψυξη. Ωστόσο μερικά διαρκούν μικρότερο χρονικό
διάστημα. Για παράδειγμα, τα σπαράγγια διαρκούν πέντε μήνες στην κατάψυξη και η
μελιτζάνα έως και οκτώ μήνες στην κατάψυξη.
Επίλογος
Παρόλο που υπάρχουν μόνο λίγες τροφές που δεν χαλάνε εύκολα,
ορισμένα τρόφιμα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από όσο φαντάζεστε με την
κατάλληλη αποθήκευση. Βέβαια ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατανάλωσης που
αναγράφεται στην συσκευασία οποιουδήποτε τροφίμου, θα πρέπει να ελέγξετε την
ποιότητα του φαγητού πριν το φάτε. Θα πρέπει να παρατηρήσετε εάν έχει σημάδια
αλλοίωσης, όπως δυσάρεστη οσμή, αλλαγή στην υφή ή ακόμα και μούχλα.
Πηγή: enikos.gr
Δημοσίευση σχολίου