Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η κατανάλωση κρέατος, όχι μόνο
για τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης αλλά και ουρολοίμωξης, σύμφωνα με
πρόσφατη μελέτη που εστιάζει σε ένα κοινό βακτήριο
Τον κομβικό ρόλο της διατροφής σε ένα κατ’ εξοχήν γυναικείο
πρόβλημα θίγει εκ νέου πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο George Washington,
τα ευρήματα της οποίας ενοχοποιούν το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) που
εντοπίζεται σε ζωικά τρόφιμα όπως το βόειο κρέας, για την εκδήλωση
ουρολοιμώξεων και, συγκεκριμένα, για τις 640.000 εκ των 8 εκατ. ουρολοιμώξεων
που καταγράφονται ετησίως.
Βακτήρια του εντέρου όπως το E. coli ευθύνονται επί το
πλείστον για λοιμώξεις του ουροποιητικού, καθώς εισέρχονται μέσω της ουρήθρας
στο ουρογεννητικό σύστημα, προσβάλλοντας στη συνέχεια τους νεφρούς και την
ουροδόχο κύστη. Η κατανάλωση κρέατος ως παράγοντας κινδύνου έχει προταθεί
ερευνητικά και στο παρελθόν. Για την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο One
Health, η επιστημονική ομάδα συνέκρινε τα στελέχη E. coli που ταυτοποιήθηκαν σε
1.188 περιπτώσεις ουρολοίμωξης στο Flagstaff της Αριζόνα με τα στελέχη του
βακτηρίου που εντοπίστηκαν σε 1.923 δείγματα κρέατος, αγορασθέντα από τοπικά
καταστήματα.
Το E. coli αποδείχθηκε ένοχο για το 85% των ουρολοιμώξεων,
το 8% των οποίων αφορούσαν σε στελέχη που βρέθηκαν στην τοπική κρεαταγορά
-αναμενόμενα σχεδόν, αφού το 82% των δειγμάτων κρέατος που ανέλυσαν οι
ερευνητές έφερε κάποιο στέλεχος E. coli.
«Αρκετές παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σχέση
μεταξύ της τροφιμογενούς μετάδοσης E. coli και της ουρολοίμωξης, αλλά η
ποσοτικοποίηση της σχέσης -δηλαδή η εκτίμηση του αριθμού των τροφιμογενών
ουρολοιμώξεων- αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη. Έπρεπε να αναπτύξουμε μια
εντελώς νέα αναλυτική προσέγγιση για να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Μας πήρε 10 χρόνια για να ολοκληρώσουμε τη μελέτη» ανέφερε ο Lance B. Price,
Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο George
Washington και εκ των επικεφαλής της μελέτης.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.
Πηγή:
ygeiamou.gr
Δημοσίευση σχολίου