Με άποψη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου!


Αντικαθιστά τον Γερμανό Χάρτβιχ Φίσερ που παραιτήθηκε στον απόηχο της αποκάλυψης των κλοπών περίπου 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του μουσείο

Τον εγνωσμένου κύρους σερ Μαρκ Τζόουνς, με θητεία στα ηνία σημαντικών μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων της Βρετανίας, επέλεξαν οι επίτροποι διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου ως προσωρινό διευθυντή για το μουσείο.

Αντικαθιστά τον Γερμανό Χάρτβιχ Φίσερ που παραιτήθηκε στον απόηχο της αποκάλυψης των κλοπών περίπου 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του μουσείου.

Ο 72χρονος Μαρκ Τζόουνς έχει στο παρελθόν πάρει θέση αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ως διευθυντής του μεγάλου λονδρέζικου μουσείου V&A το 2002 είχε ταχθεί υπέρ της πιθανότητας να μοιραστούν τα Γλυπτά μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.

Σε συνέντευξη στον Observer είχε πει: «Πρέπει να υπάρχει μια πιθανότητα κάτι τώρα να είναι αποδεκτό από όλα τα μέρη. Δεν μπορώ να πω σε ένα άλλο μουσείο πώς να συμπεριφερθεί σε αυτό το θέμα, αλλά πιστεύω ότι είναι πιθανό να αναπτυχθούν συνεργασίες. Μπορεί να είναι καλό να εκτίθενται αντικείμενα σε διαφορετικά μέρη.

«Όπου υπάρχει μια δυνατή πεποίθηση, υπάρχει επίσης μια ευκαιρία, εφόσον μπορέσουμε να την αναγνωρίσουμε. Δεν είναι απαραίτητα υπόθεση μεταφοράς ιδιοκτησίας ή να δοθούν πίσω τα μάρμαρα οριστικά, αλλά όταν άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποια πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά, όπως πιστεύουν στην προκειμένη περίπτωση οι Έλληνες και το Βρετανικό Μουσείο, αυτό είναι για την ακρίβεια καλό. Η απάθεια είναι ο μεγάλος μας εχθρός».

Η θέση αυτή πιστεύεται ότι συνάδει με την άποψη του προέδρου των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος φέρεται να διαπραγματεύεται με την ελληνικά πλευρά στη βάση μιας πιθανής «συνεργασίας για τον Παρθενώνα». Για το Λονδίνο αυτή η συνεργασία φέρεται να προβλέπει μερική επιστροφή Γλυπτών στην Αθήνα για ένα ορισμένο διάστημα στη βάση μιας διαρκούς ανταλλαγής με άλλους ελληνικούς θησαυρούς.

Ο σερ Μαρκ εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 18 χρόνια ως υπεύθυνος του τμήματος νομισμάτων και μεταλλίων, πριν μετακομίσει το 1992 στη Σκωτία, όπου μεταξύ άλλων ίδρυσε το Εθνικό Μουσείο Σκωτίας. Το 2001 διορίστηκε διευθυντής του V&A.

Ο κ. Όσμπορν χαρακτήρισε τον κ. Τζόουνς ως έναν από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς ηγέτες μουσείων στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι η διορισμός του, εφόσον εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα συνιστά «μεγάλο βήμα» προς την κατεύθυνση θεμελιωδών αλλαγών στο Βρετανικό Μουσείο «για ένα ισχυρό μέλλον».

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas