Είναι ωφέλιμο να τρώτε καρπούζι στην εγκυμοσύνη; Ιδού, η
απάντηση.
Η διατροφική αξία του καρπουζιού
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας
Mπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παρενεργειών ή επιπλοκών στην
εγκυμοσύνη
Έχει το καρπούζι οφέλη για την εγκυμοσύνη; Πάμε να το δούμε
μαζί αναλυτικά.
Το καρπούζι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε νερό που υποτίθεται
ότι προσφέρει πολλά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μειώνει το πρήξιμο και τον κίνδυνο τυχόν επιπλοκών της
εγκυμοσύνης, ανακουφίζει από τις πρωινές ναυτίες και ωφελεί επίσης και το
δέρμα.
Αν και φαίνονται πολλά τα οφέλη, λίγα από αυτά
υποστηρίζονται ή επιβεβαιώνονται από την επιστήμη.
Το καρπούζι είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι μπορεί να
βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα
Εγκυμοσύνη: Η διατροφική αξία του καρπουζιού
Το καρπούζι είναι πηγή υδατανθράκων, βιταμινών, μετάλλων και
ευεργετικών φυτικών ενώσεων. Περιέχει επίσης περίπου 91% νερό, γεγονός που το
καθιστά ιδιαίτερα ενυδατικό φρούτο.
Ένα φλιτζάνι (152 γραμμάρια) καρπούζι σας παρέχει:
Θερμίδες: 46
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: λιγότερο από 1 γραμμάριο
Βιταμίνη C: 14% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Χαλκός: 7% του DV
Προβιταμίνη Α: 5% του DV
Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε λουτεΐνη και λυκοπένιο,
δύο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από βλάβες και
ασθένειες.
Για παράδειγμα, αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να προάγουν
την υγεία των ματιών, του εγκεφάλου και της καρδιάς, καθώς και δυνητικά
προσφέρουν προστασία έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα συγκεκριμένα
αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πρόωρου
τοκετού και άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη
έρευνα για ακριβή συμπεράσματα.
Καρπούζι στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο
προεκλαμψίας
Η προεκλαμψία είναι μια από τις πιο επίφοβες επιπλοκές της
κύησης, η οποία χαρακτηρίζεται από την κλασσική τριλογία συμπτωμάτων:
Υψηλή Αρτηριακή Πίεση
Διάχυτα οιδήματα (στα άκρα, αλλά κυρίως στο πρόσωπο)
Πρωτεϊνουρία (εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα)
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό
που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη
έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.
Το καρπούζι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παρενεργειών ή
επιπλοκών στην εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ημερήσιες ανάγκες μιας
γυναίκας σε υγρά αυξάνονται για να βοηθήσουν στην υποστήριξη της βέλτιστης
κυκλοφορίας του αίματος, των επιπέδων αμνιακού υγρού και ενός συνολικά
υψηλότερου όγκου αίματος.
Η μη συχνή ενυδάτωση και κατανάλωση υγρών και φυτικών ινών
αυξάνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας ή αιμορροΐδων κατά τη διάρκεια της
εγκυμοσύνης.
Η πλούσια περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό μπορεί να
βοηθήσει τις έγκυες γυναίκες να καλύψουν με ευχάριστο τρόπο τις αυξημένες ανάγκες
τους σε υγρά, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας,
αιμορροΐδων και επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως πρόωρο τοκετό.
Το καρπούζι είναι ένα ενυδατικό φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά
συστατικά και ιδανικό για την περίοδο της εγκυμοσύνης
Η τακτική κατανάλωση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας, δυσκοιλιότητας ή
αιμορροΐδων. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε νερό μπορεί επίσης να συμβάλει στη
μείωση του κινδύνου κακής ανάπτυξης του εμβρύου, πρόωρου τοκετού και γενετικών
ανωμαλιών.
Ωστόσο, τα στοιχεία για ορισμένα από αυτά τα οφέλη είναι
αδύναμα, και σε πολλές περιπτώσεις, ισχύουν και για μερικά ακόμη φρούτα και
λαχανικά όπως ντομάτες, αγγούρια, φράουλες, κολοκυθάκια και μπρόκολο.
Πηγές: healthline.com & Mothersblog.gr
Δημοσίευση σχολίου