Ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων λέπρας αναφέρεται μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο που οι ερευνητές πιστεύουν πως μπορεί να προκλήθηκαν από τα εμβόλια.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία από την Κλινική Λεπρών στο Νοσοκομείο Τροπικών Ασθενειών στο Λονδίνο και διαπίστωσαν ότι από τα 52 άτομα που πήγαν στην κλινική το 2021, τουλάχιστον τα 49 ήταν εμβολιασμένα.
Ο ορισμός της μελέτης για την ανεπιθύμητη ενέργεια λέπρας που σχετίζεται με το εμβόλιο COVID-19 περιελάμβανε την ανάπτυξη λέπρας ή αντίδρασης λέπρας εντός 12 εβδομάδων από τη λήψη μιας δόσης σε άτομο που δεν είχε προηγούμενο ιστορικό λέπρας ή αντίδρασης λέπρας.
Δύο άτομα πληρούσαν τον ορισμό της περίπτωσης. Ένας εμφάνισε οριακή φυματιώδη λέπρα (BT) μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση και ο άλλος παρουσίασε αντίδραση 56 ημέρες μετά τη δόση. Και οι δύο δόσεις αφορούσαν το εμβόλιο BNT162b2 της Pfizer.
«Η ανάπτυξη της λέπρας BT και μιας αντίδρασης Τύπου 1 σε άλλο άτομο λίγο μετά τη δόση του εμβολίου BNT162b2 μπορεί να συσχετιστεί με αποκρίσεις των Τ κυττάρων που προκαλούνται από το εμβόλιο», ανέφεραν οι ερευνητές.
Τα εμβόλια για τον COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν απόκριση από λευκά αιμοσφαίρια ή Τ κύτταρα. Τα Τ-κύτταρα μπορούν θεωρητικά να πυροδοτήσουν το Mycobacterium leprae, ένα βακτήριο που προκαλεί λέπρα, που οδηγεί σε λέπρα ή αντίδραση λέπρας, είπαν οι ερευνητές.
Άλλα εμβόλια έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αντιδράσεις λέπρας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά της φυματίωσης, και ορισμένα άτομα που λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολιασμών κατά του COVID-19 έχει αποδειχθεί ότι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η εργασία δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου από την PLOS Neglected Tropical Diseases
Περισσότερα για τα ευρήματα
Το άτομο που διαγνώστηκε με λέπρα είναι ένας 80χρονος άνδρας που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 49 χρόνια. Η διάγνωση της λέπρας επιβεβαιώθηκε με βιοψία δέρματος. Ο άνδρας αυτός είναι ο πρώτος που νοσεί από λέπρα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1954.
Η αντίδραση καταγράφηκε και σε έναν 27χρονο που είχε λάβει στο παρελθόν πολυφαρμακευτική θεραπεία, φάρμακο για τη λέπρα. Ανέπτυξε κόκκινες πλάκες και πυκνωμένα νεύρα πριν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο από άγνωστη χώρα. Μια βιοψία υποστήριξε τη διάγνωση. Πήρε φάρμακα και τα συμπτώματα βελτιώθηκαν.
Η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και του προβλήματος στη δεύτερη περίπτωση ενισχύθηκε από μελέτες που έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν τη θεραπεία τρία ή περισσότερα χρόνια πριν είναι απίθανο να παρουσιάσουν νέα αντίδραση λέπρας. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα απο τα εμβόλια κατά του Covid.
Από τα 52 άτομα που πήγαν στην Κλινική Λεπρών για διάγνωση και/ θεραπεία το 2021, όλα εκτός από δύο ήταν πλήρως εμβολιασμένα.
Πέντε από τους ασθενείς στην κλινική διαγνώστηκαν πρόσφατα με λέπρα το 2021. Άλλοι πέντε είχαν αντίδραση τύπου 1. Όλοι εμβολιασμένοι, αλλά μόνο ένα από κάθε κατηγορία προσδιορίστηκε ότι πιθανώς προκλήθηκε από εμβόλιο αφού διαγνώστηκε εντός 12 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Δεν ήταν σαφές πότε εμβολιάστηκαν οι άλλοι τέσσερις.
Η Δρ Barbara de Barros, η αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Οι συγγραφείς δεν ανέφεραν χρηματοδότηση ή ανταγωνιστικά συμφέροντα.
Ο Δρ de Barros και οι άλλοι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου είπαν ότι οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μπορεί να προκαλέσει λέπρα, αλλά ότι πιστεύουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του COVID-19 «αντισταθμίζουν αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα». Δεν παρείχαν αναφορές για τα οφέλη του εμβολιασμού, τα οποία έχουν μειωθεί δραματικά καθώς εμφανίστηκαν νεότερες παραλλαγές και οδήγησαν σε άλλες συστάσεις σε ορισμένες χώρες.
Άλλες περιπτώσεις
Τουλάχιστον 14 άλλες περιπτώσεις λέπρας ή αντίδρασης λέπρας εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ στην Ινδία.
Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε το 2021, Βραζιλιάνοι ερευνητές ανέφεραν δύο αντιδράσεις λέπρας που ονομάζονται οζώδες λεπρικό ερύθημα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Είπαν ότι οι γιατροί «πρέπει να ενημερωθούν για την εμφάνιση οζώδους λέπρας ερυθήματος που μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς που είναι εμβολιασμένοι» και «να αναζητήσουν τα σημάδια ενεργού λέπρας σε αυτούς τους ασθενείς για υποτροπή ή επαναμόλυνση».
Τον Δεκέμβριο του 2021, ερευνητές από τη Σιγκαπούρη ανέφεραν και αυτοί διάγνωση λέπρας μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και είπαν ότι το πρόβλημα «πιθανότατα οφείλεται στο εμβόλιο COVID-19».
Επίσης το 2021, Ινδονήσιοι ερευνητές ανέφεραν έναν ασθενή που υπέστη λέπρα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.
Τον Ιανουάριο του 2022, Ινδοί ερευνητές ανέφεραν μια αντίδραση λέπρας και είπαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να έχουν κατά νου τις αντιδράσεις όταν βλέπουν ασθενείς που παρουσιάζουν νευρολογικές επιπλοκές.
Τον Μάρτιο του 2022, Ισραηλινοί ερευνητές ανέφεραν μια αντίδραση λέπρας και είπαν ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική.
Σε μια σειρά περιπτώσεων που δημοσιεύθηκε το 2022 , Ινδοί ερευνητές ανέφεραν τέσσερις άνδρες που εμφάνισαν λέπρα εντός 11 ημερών από τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Οι ερευνητές είπαν ότι «η παρουσίαση των αντιδράσεων της λέπρας μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 θέλουν περαιτέρω μοριακές μελέτες μεγάλης κλίμακας».
Σε άλλη περίπτωση από το 2022, μια διαφορετική ομάδα ερευνητών ανέφερε ότι τρεις από τους 35 ασθενείς που επισκέφτηκαν την κλινική τους από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2021 παρουσίασαν επιπλοκή λέπρας λίγο μετά τη λήψη του εμβολίου για τον COVID-19.
Πηγη:anazitiseis.gr
Δημοσίευση σχολίου