Μια συνήθεια που θεωρείται αθώα, οπως το μάσημα τσίχλας,
μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών που μας δίνουν τον ιδανικό χρόνο για το
μάσημα τσίχλας προκειμένου να διαφυλαχθεί η στοματική υγιεινή
Όταν μασάμε μια τσίχλα, σίγουρα το κάνουμε για αρκετή ώρα,
πιθανόν έως ότου χάσει την έντονη γεύση της. Κάποιοι μάλιστα ενδεχομένως να
φάνε και δυο τσίχλες μαζί, για να διατηρείται η γεύση αναλλοίωτη για
περισσότερη ώρα. Υπάρχουν, όμως, κίνδυνοι από το πολύωρο μασούλημα της τσίχλας;
Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε το χρονικό περιθώριο που
θεωρείται ασφαλές για να κρατήσουμε μια τσίχλα στο στόμα μας, χωρίς…
παρενέργειες. Σύμφωνα λοιπόν με τον έμπειρο ορθοδοντικό δρ Khaled Kasem, με
έδρα τη Βαρκελώνη, δε θα πρέπει να μασάμε τσίχλα περισσότερο από 15 λεπτά,
καθώς το μακρόχρονο μάσημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερηδόνα και ορισμένες
παθήσεις της γνάθου.
Όπως επισημαίνει, εάν εξακολουθήσουμε να μασάμε την τσίχλα
για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα για μερικές ώρες, το σμάλτο
θα ξεκινήσει να φθείρεται, ένα φαινόμενο που ονομάζεται απομεταλλοποίηση. Χωρίς
σμάλτο, τα δόντια είναι ευάλωτα σε κοιλότητες και τερηδόνα.
Παρόλα αυτά, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και κοιλοτήτων. Αυτό συμβαίνει διότι η τσίχλα παράγει σάλιο, το οποίο καθαρίζει τα υπολειπόμενα κομμάτια τροφής και εξαλείφει τα οξέα που προκαλούν τα βακτήρια στο στόμα. Στην πραγματικότητα, με το μάσημα τσίχλας θα μπορούσε να ελαττωθεί η οξύτητα και άρα η εκδήλωση της τερηδόνας.
Πηγή: ygeiamou.gr
Δημοσίευση σχολίου