Γιατί η ΝΔ θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο: Η αναθεώρηση του Συντάγματος και «δύσκολα» ν/σ επιβάλουν δραστικές λύσεις!!!



Η Πειραιώς ενδιαφέρεται περισσότερο για την... επόμενη 4ετία

Γιατί η ΝΔ θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο: Η αναθεώρηση του Συντάγματος και «δύσκολα» ν/σ επιβάλουν δραστικές λύσεις

Οι πρόσφατες διαρροές για μείωση του ορίου αυτοδυναμίας στο 35% και για αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5% δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει στο μυαλό του την εξάντληση της τετραετίας παρότι είναι πολιτικά κυρίαρχος στην δεδομένη χρονική στιγμή.

Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβέρνηση του έχουν να προωθήσουν σκληρά νομοσχέδια για την Υγεία, την Παιδεία και την Εργασία.

Νομοσχέδια που θα πρέπει να περάσουν μέσα στον πρώτο χρόνο, όταν ακόμα οι ψηφοφόροι είναι σχετικά ικανοποιημένη με την επιλογή τους.

Στα πλαίσια αυτά θέλει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλάζοντας το όριο εισόδου στη Βουλή στο 5% αλλά και το υποχρεωτικό ελάχιστο όριο στους υποψηφίους του κάθε κόμματος που κατεβαίνει στις εκλογές.

Με λίγα λόγια θέλει να εξασφαλίσει πως τα δεξιά κόμματα των «Σπαρτιατών», της «Ελληνικής Λύσης και της «Νίκης» δεν θα ξαναμπούν στη Βουλή.

Για να γίνει κατανοητό τι επιδιώκει να επιτύχει η Νέα Δημοκρατία με το νέο αυτό σύστημα που θέλει να επιβάλει θα είχε πεντακομματική βουλή και 170 έδρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για το ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουν τα κόμματα για την περίπτωση των «Σπαρτιατών» είπε ότι θα αντιμετωπιστούν κοινοβουλευτικά και πολιτικά.

Δεν απέκλεισε, όμως, κάποιοι μεμονωμένοι βουλευτές σε περιφέρειες που εκλέγονται οι βουλευτές των Σπαρτιατών να προσφύγουν οι ίδιοι στο εκλογοδικείο.

Όπως φαίνεται από τα συμφραζόμενα, η ΝΔ θα στηριχτεί μεμονωμένα σε βουλευτές και δεν θα κινηθεί κεντρικά κατά των «Σπαρτιατών».

Ο λόγος για τον οποίο θέλει η κυβέρνηση να κατεβάσει το όριο της αυτοδυναμίας στο 35% είναι γιατί κέρδισε την αυτοδυναμία σε αυτές στις εκλογές κυριολεκτικά στο «παραπέντε» καθώς πέρασε το 40% για μισή μονάδα!

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση το 2024-2025 θα τρέξει την προπαρασκευαστική επιτροπή για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται κορυφαίες μεταρρυθμίσεις όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Για να μπορεί, όμως, να περάσουν θα πρέπει να ψηφιστούν με 180 ψήφους σε αυτή τη Βουλή και με απλή πλειοψηφία από την επόμενη Βουλή.

Ουσιαστικά, πρέπει να γίνουν εκλογές για να μπορεί να ιδρυθεί ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο.

Το 2025 θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγές σε άρθρα του Συντάγματος.

Συνεπώς ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να μείνει στην εξουσία τουλάχιστον για δύο χρόνια για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις άμεσες προτεραιότητες της.

Αν καταφέρει να αλλάξει ο εκλογικό νόμο στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν πως θα μπορούν να κερδίσουν και την επόμενη τετραετία με πολύ περισσότερους βουλευτές και λιγότερα κόμματα που να την ενοχλούν στη Βουλή.

Θα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να μπορέσει με απλή πλειοψηφία να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, την προεργασία του οποίου θα την έχει κάνει σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Φυσικά, ο τελικός σκοπός θα είναι να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία μία ακόμα τετραετία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι πρωθυπουργός.

Εκτός αν αλλάξουν τα πράγματα με εξωπραγματικό τρόπο, αυτό θα επιδιώξουν στη ΝΔ.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: Pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas