Επούλωση πληγών: Το αντιμικροβιακό «γιατροσόφι» που καταπολεμά τα ανθεκτικά βακτήρια ! Δείτε τι περιέχει;;;


Σε μια θεραπεία της παραδοσιακής ιατρικής στρέφονται οι επιστήμονες για να αντιμετωπίσουν μολύνσεις τραυμάτων από ανθεκτικά βακτήρια - Σύμμαχοί τους το μέλι και το ξύδι

Μια συνταγή της παραδοσιακής ιατρικής ανασύρουν οι επιστήμονες με στόχο να την αξιοποιήσουν στη σύγχρονη περιποίηση τραυμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα από ομάδα του Πανεπιστημίου του Warwick, ο συνδυασμός μελιού με ξύδι μπορεί να αποτελέσει μια λύση για το πρόβλημα ανθεκτικών βακτηρίων στις πληγές.

Η αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων αποτελεί πρόκληση, ειδικά όταν ζουν σε βιοφίλμ, μια συσσωρευμένη βιομάζα βακτηρίων που μπορεί να προσκολληθεί γερά σε επιφάνειες, όπως η σάρκα σε μια μολυσμένη πληγή. Το βιοφίλμ προστατεύει τα βακτήρια και κάνει δύσκολη την εξολόθρευσή τους, με συνέπεια οι τρέχουσες θεραπείες να μην είναι πάντα αποτελεσματικές.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα γιατροσόφια είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία μολύνσεων. Το μέλι manuka έχει παρουσιάσει σημαντικές αντιμικροβιακές και επουλωτικές ιδιότητες, ενώ το ξύδι αντισηπτική δράση. Σήμερα, οι γιατροί χρησιμοποιούν το μέλι manuka για τη θεραπεία λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, αλλά χρησιμοποιούν μόνο οξικό οξύ, το ενεργό συστατικό του ξυδιού, και δεν τα αναμειγνύουν.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε την πρώτη μελέτη για να διερευνήσει τα αποτελέσματα εφαρμογής του μείγματος μελιού με ξύδι σε βιοφίλμ στο εργαστήριο. «Στην έρευνά μας για τις προνεωτερικές συνταγές παρατηρήσαμε ένα μοτίβο συνδυασμού μελιού και ξυδιού για την πλύση ή την επίδεση πληγών και οιδημάτων, το οποίο μας ενέπνευσε να εστιάσουμε στην ανάλυσή μας σε αυτόν τον συνδυασμό» ανέφεραν.

 «Συνδυάσαμε μια χαμηλή δόση μελιού, η οποία δεν επαρκούσε να σκοτώσει μόνη της τα βακτήρια, και μια χαμηλή δόση οξικού οξέος που επίσης δεν ήταν ικανό να εξολοθρεύσει μόνο του βακτήρια. Οι δόσεις ήταν χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούν σήμερα οι νοσηλευτές για τη φροντίδα τραυμάτων στους ασθενείς. Αλλά όταν τις συνδυάσαμε, είδαμε μεγάλο αριθμό βακτηρίων να πεθαίνουν, κάτι πραγματικά συναρπαστικό. Πρέπει όντως να διερευνήσουμε αν ο συνδυασμός αυτών των ουσιών θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε καμία από τις δύο ουσίες που χρησιμοποιούνται αυτούσιες», εξήγησαν.

Ένας δεύτερος στόχος της ομάδας ήταν η διερεύνηση πιθανών διαφορών στην αντιμικροβιακή δράση του ξιδιού σε σχέση με το οξικό οξύ. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το ξύδι μπορούσε να θανατώσει περισσότερα βακτήρια συγκριτικά με την ίδια δόση καθαρού οξικού οξέος.

«Αποτελεί ένα συναρπαστικό πεδίο έρευνας η χρήση παραδοσιακών θεραπειών στο σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η επιβάρυνση από τη φροντίδα των τραυμάτων και τις λοιμώξεις αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ οι αιτιολογικοί παράγοντες όπως ο διαβήτης, βρίσκονται σε έξαρση. Ίσως οι γνώσεις των προγόνων μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τη σημερινή φροντίδα που μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς μας, με χαμηλότερο κόστος», σημείωσε ο καθηγητής Joseph Hardwicke, σύμβουλος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Coventry και Warwickshire

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.


Πηγή: ygeiamou.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas