Προεφηβεία: Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση;;;

Η προεφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος στη ζωή των παιδιών όπου περνούν από την παιδική ηλικία στην εφηβεία. Είναι η περίοδος που ασχολούνται αρκετά με την εικόνα τους, πώς οι άλλοι τους βλέπουν, ενώ ταυτόχρονα κριτικάρουν πολύ τον εαυτό τους δεδομένου ότι έχουν πολλές εξετάσεις, δραστηριότητες, διαγωνισμούς και άγχος με τις σχολικές επιδόσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του 2022 τα παιδιά αυτής της ηλικίας σημείωνουν ποσοστά μαναξιάς από 9.2 έως 14.4%, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν με αρκετά αποτελεσματικό τρόπο ώστε να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αγάπη για τον εαυτό τους. Όπως λέει ο καθηγητής ψυχολογίας στο Pepperdine πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, Erlanger Turner, στο CNN Health τα παιδιά στην προεφηβεία “είναι κοινωνικά περίεργα ή παλεύουν με την εξωτερική τους εικόνα ή με κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα τους, και κοιτούν τους γονείς τους για επιβεβαίωση, αποδοχή και καθησύχαση”.

 Μάθετε στα παιδιά να μιλούν στο τρίτο πρόσωπο

Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο του Michigan, Jason Moser, που αναδεικνύει τα οφέλη του να μιλάς στον εαυτό σου σαν να ήταν κάποιος άλλος για να ηρεμήσεις, οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους αυτό το κόλπο για να μπορούν να καθησυχάζουν τον εαυτό τους. “Όταν αναφέρεσαι στον εαυτό σου στο τρίτο πρόσωπο έχεις μια διαφορετική οπτική των σκέψεών σου και των συναισθημάτων σου. Ο εγκέφαλός σου το επεξεργάζεται σαν να μιλάς για κάποιον άλλο”, αναφέρει ο Moses. Όταν τα παιδί λέει “είμαι χαζό και όλοι θα αναρωτιούνται γιατί δεν μπορώ να το κάνω”, ενθαρρύνετέ τους να πουν “η Μαρία π.χ. νιώθει πολύ χαζή και όλοι θα αναρωτιούνται γιατί δεν μπορεί να το κάνει”. Τότε το παιδί πρέπει να αναρωτηθεί “γιατί η Μαρία νιώθει χαζή;”. Όταν αποφεύγουμε τη λέξη “εγώ” αποδυναμώνεται το αρνητικό συναίσθημα και είσαι σε θέση να συμβουλέψεις καλύτερα τον εαυτό σου, όπως θα έκανες για ένα φίλο σου.

Μάθετε στα παιδιά να αναρωτιούνται πώς νιώθουν μετά την ενασχόλησή τους με τα social media

Τα παιδιά μπορεί να έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση εξαιτίας των social media που προσφέρουν εικόνες που τους βάζουν σε διαδικασία να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με συνομήλικούς τους. Οι γονείς οφείλουν να πουν στα παιδιά ότι οι εικόνες αυτές δεν είναι πραγματικές κι ότι οι άνθρωποι δείχνουν εκεί παραποιημένες φωτογραφίες ή τις καλύτερες μόνο στιγμές τους. Μετά από ένα σερφάρισμα στο Instagram, για παράδειγμα, ζητήστε από τα παιδιά να αναρωτηθούν “νιώθω καλύτερα;” και “χρειάζεται να κάνω unfollow σε κάποιον που δεν με κάνει να νιώθω καλά για τον εαυτό μου;”.

 

Μάθετε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία

Για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών, μάθετέ τα να αναγνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αυτοπεποίθηση δυναμώνει περισσότερο με την αγάπη, τη φροντίδα, την αναγνώριση και λιγότερο με λόγια επιβεβαίωσης. 

Αφήστε τα να δείξουν το θάρρος τους

Τα παιδιά στην προεφηβεία είναι καλό να βγαίνουν έξω από τη “ζώνη ασφαλείας τους” και να πειραματίζονται με πιο δύσκολες εργασίες και δραστηριότητες, καθώς έτσι θα αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορούν. Όταν καταφέρνουν να κάνουν κάτι δύσκολο ή κάτι που δεν μπορούσαν, μαθαίνουν πολλά για τον εαυτό τους και γεμίζουν αυτοπεποίθηση.

Μάθετέ τα να μιλούν όμορφα για τον εαυτό τους

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλούν όμορφα για τον εαυτό τους. Εάν πουν κάτι αρνητικό όπως “μου λένε συνέχεια ότι λέω σε όλους τι να κάνουν”, αφήστε τα να το αλλάξουν σε “είμαι αρχηγός” ή “δίνω κίνητρο στους άλλους”. Εάν όλοι οι φίλοι του ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, τότε δεν χρειάζεται να κάνει το ίδιο: “δεν μου αρέσουν τα αθλήματα” ή “δεν πειράζει που δεν έχω πολλούς φίλους”. Τα παιδιά δεν μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τα δυνατά και τα αδύναμά τους σημεία- συνήθως κολλάνε με κάποια ανούσια ελαττώματα- για αυτό οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν να νιώσουν ασφάλεια, ενθαρρύνοντά τα να χρησιμοποιούν θετικές λέξεις για τον εαυτό τους.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.


Πηγή: TheMamagers.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas