Ιστορία από Νικολέτα Δρούγκα
Στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου, η μειωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα επέτρεψε στα τρωκτικά να αυξήσουν ανεξέλεγκτα τον πληθυσμό τους.
Αυτό προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα στους λιγοστούς κατοίκους, και κυρίως τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.
Στη Δένεια, ένα από τα μόλις τέσσερα κατοικημένα χωριά της ζώνης, ο αγρότης Χριστόδουλος Χριστοδούλου έδινε μάχες με τα ποντίκια και τους αρουραίους χρησιμοποιώντας δηλητήριο, επιβλαβές για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον. Μέχρι που βρέθηκε βιολογική λύση.
«Είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις καλλιέργειες. Μας τρώγανε τα λάστιχα, είχαμε πολλά έξοδα να τα συντηρήσουμε. Αυτό που έγινε με τα ανθρωποπούλια ήταν ένα θαύμα», εξηγεί ο Χρ. Χριστοδούλου.
Φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάστηκαν σε ένα εγχείρημα με στόχο να αξιοποιήσουν το ανθρωποπούλι για να ελέγξουν τον υπερπληθυσμό ποντικιών, ώστε να μπορεί να περιοριστεί η χρήση ποντικοφάρμακου.
Τοποθέτησαν τεχνητές φωλιές με στόχο τον πολλαπλασιασμό του είδους σε διάφορα σημεία της Κύπρου, με τη Νεκρή Ζώνη να είναι μια από τις πρώτες επιλογές των ειδικών.
«Η Νεκρή Ζώνη είναι μια περιοχή όπου δεν υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, εδώ και δεκαετίες. Μια περιοχή που σε κάποια τμήματά της σημειώνονται μεγάλα προβλήματα με τρωκτικά. Επειδή είναι κυρίως αγροτική περιοχή, είναι ιδανική για να τοποθετηθούν φωλιές για τα ανθρωποπούλια», τονίζει ο Νίκος Κασίνης της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Κύπρου.
Τα ανθρωποπούλια ανταπεξήλθαν στις προσδοκίες και βοήθησαν να μειωθούν δραματικά τα ποντίκια και οι αρουραίοι στους αγρούς της Νεκρής Ζώνης.
«Τώρα ούτε δηλητήρια βάζουμε, ούτε τρωκτικά υπάρχουν. Για να δεις πλέον ποντικό στη Δένεια, πρέπει να τριγυρνάς μια εβδομάδα», λέει με ικανοποίηση ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου.
Η μείωση της χρήσης δηλητηρίων ενάντια στα τρωκτικά ωφέλησε άμεσα και τα ίδια τα ανθρωποπούλια. Τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι έβρισκαν συχνά κουκουβάγιες νεκρές επειδή είχαν τραφεί με τρωκτικό μολυσμένο με ποντικοφάρμακο.
Για κάποιους, όμως, τα δηλητήρια παραμένουν εύκολη λύση, χωρίς να συνειδητοποιούν το μέγεθος του κινδύνου.
«Δυστυχώς στην Κύπρο, λόγω και της Νεκρής Ζώνης, περνούν σκευάσματα που απαγορεύονται από την ΕΕ και την εθνική νομοθεσία και χρησιμοποιούνται από πολλούς γεωργούς για την καταπολέμηση των τρωκτικών. Αντιλαμβάνεστε ότι περνούν στην τροφική αλυσίδα και φτάνουν και στον άνθρωπο», επισημαίνει ο Χάρης Νικολάου, επιστήμονας του κυπριακού υπουργείου Γεωργίας.
Ο περιορισμός των τρωκτικών χρησιμοποιώντας ανθρωποπούλια είναι μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο Ισραήλ και άλλες χώρες.
Πηγή: euronews.com
Δημοσίευση σχολίου