Έρχονται εκπλήξεις: Τι σημαίνει η αρνητική ψήφος που επικεντρώνεται στα πρόσωπα των Κ.Μητσοτάκη και Α.Τσίπρα – Ποια η γραμμή Η.Κασιδιάρη

Η ένταση της προσωποποιημένης ψήφου θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών

Κλίμα πόλωσης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, επικρατεί μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, όπως καταγράφουν όλες οι μετρήσεις και αυτό το κλίμα και ειδικότερα το «ποιος όποιος είναι λιγότερο απωθητικός» στην κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων θα είναι ο κερδισμένος των εκλογών.

Με 1 στους 3 ψηφοφόρους να μην ξέρουν ποιον να ψηφίσουν (ο Δημήτρης Μαύρος, της εταιρείας MRB, δήλωσε ότι από το 1986 που ο ίδιος βρίσκεται επαγγελματικά στον χώρο των ερευνών, «είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο πολλοί αναποφάσιστοι δέκα μέρες πριν από τις εκλογές» κάτι που έχει σημειώσει εδώ και πολύ καιρό το pronews.gr) και οι συντριπτικά περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το χώρο της Δεξιάς που αφέθηκαν χωρίς κομματική στέγη με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου με τις οποίες αποκλείστηκε το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Η.Κασιδιάρη και άλλα 12 κόμματα από τις εκλογές.

Το pronews.gr έχει καταγράψει ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα καθαρό 10-12% πραγματικών ψηφοφόρων του εκλογικού σώματος. Πλέον αυτού του ποσοστού ένα 25% δηλώνει «αναποφάσιστο.

Εδώ έχουμε δύο διαφορετικές κατηγορίες: Από αυτό το 12% που έμεινε εκτός εκλογών με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ψήφος όχι κατά της ΝΔ, αλλά προσωπικά κατά του Κ.Μητσοτάκη, τον οποίο θεωρούν ως υπαίτιο (δικαίως οι οπαδοί του Εθνικό Κόμμα Έλληνες, μάλλον αδίκως οι λοιποί που τέθηκαν εκτός εκλογών για βασικές τυπικές αδυναμίας του φακέλου υποψηφιότητάς τους).

Εν πάση περιπτώσει από το 6-7% των ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν Εθνικό Κόμμα Έλληνες, «ούτε ένας» δεν πρόκειται να ψηφίσει ΝΔ και Κ.Μητσοτάκη.

Θα διαχυθούν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ -κατά βάση- και των μικροκομμάτων που θα τα σπρώξουν ίσως και πάνω από το 1%.

Η γραμμή του Η.Κασιδιάρη από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που έχει κλειστεί είναι σαφής: «Όχι σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΑΝ, όχι σε αποχή, όχι σε λευκή ψήφο, όχι σε άκυρο».

Έχει «στοχεύσει» όλες τις επιλογές που διευκολύνουν την κυβέρνηση της ΝΔ να παραμείνει κυβέρνηση: «Οχι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» γιατί «αυτοί ψήφισαν να απαγορευθεί συμμετοχή στις εκλογές του Εθνικού Κόμματος Έλληνες, κατά παράβαση του Συντάγματος», «Όχι στο ΕΑΝ» γιατί πρόδωσε την συμφωνία που είχαν κάνει και «όχι σε αποχή, σε λευκό και άκυρο» γιατί ευνοείται η ΝΔ.

                                                                                                                                              

Εξαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ…

Και εδώ να σημειώσουμε ότι ο Γ.Βαρουφάκης του MεΡΑ25 ενδεχομένως  να «τσιμπήσει» από την εθνικιστική Δεξιά ψήφους, χωρίς όμως αυτό να είναι και δεδομένο.

Μπορεί το αντισυστημικό προφίλ του, ή η  μετωπική σύγκρουσή του με την κυβέρνηση να φαντάζουν ως “εναλλακτική”, αλλά στην πραγματικότητα  κανείς δεν μπορεί να το πει με ασφάλεια. Εν πάση περιπτώσει  τα ποσοστό που θα κερδίσει ο Γ.Βαρουφάκης, αν είναι πάνω από αυτό του 2019, θα το κερδίσει όχι απαραίτητα  από την εθνικιστική Δεξιά, παρά το γεγονός ότι μπορεί να συμφωνούν σε ορισμένα κρίσιμα θέματα όπως αυτό το νομίσματος.

Αν «περάσει» η γραμμή Κασιδιάρη, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό για τη ΝΔ, καθώς η αρνητική ψήφος επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Κ.Μητσοτάκη.

Επίσης θα καταμετρηθεί και η ισχυρή παρουσία του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην ψήφο κατά Κ.Μητσοτάκη.

Όσο και αν κάποιοι στην κυβέρνηση θέλουν να ξεχαστούν τα όσα διαπράχθηκαν κατά της ελευθερίας, της οικονομικής κατάστασης και κυρίως της υγείας των πολιτών την τριετία τα 2020-2022, οι πολίτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το ξεχάσουν.

Ταυτόχρονα και «στην άλλη πλευρά του λόφου» επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Α.Τσίπρα η αρνητική ψήφος: Οι ψηφοφόροι της ΝΔ, ακόμα και οι παρυφές που βρίσκονται στον «σκληρό πυρήνα» των ψηφοφόρων δεν μπορεί να αποδεχθεί τον Α.Τσίπρα.

Η περιπέτεια του 2015 στους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς και κυρίως τα Σκόπια και η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών στους «δεξιούς-της-κεντροδεξιάς», δεν ξεχνιούνται εύκολα.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο έχει κρατήσει στη ΝΔ, την μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων της, ακόμα και μετά τα όσα έχουν γίνει την τελευταία τετραετία από την κυβέρνηση με αποκορύφωμα το έγκλημα των Τεμπών.

Ο Α.Τσίπρας είναι «απωθητικός» και δεν έχει διείσδυση σε αυτό το σώμα των ψηφοφόρων.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή και αυτό το ποσοστό ίσως και να υπερβαίνει το 5%.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η διαφορά στην κάλπη μεταξύ των δύο κομμάτων, όποιο και από τα δύο είναι πρώτο (και αυτό δεν έχει κριθεί από αυτούς που βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα από δημοσκοπήσειες-μούφα), θα είναι μικρή: Κάτω από 4%.

Και θα υπάρξουν εκπλήξεις στην κάλπη. Είτε «από πάνω» είτε «από κάτω»…

Κι ένα τελευταίο για τις δημοσκοπήσεις: Αν και δεν υπάρχουν «συγκοινωνούντα δοχεία», εν τούτοις αξίζει να δούμε σήμερα το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών για να δούμε πόσο κοντά έπεσαν στο τελικό αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις…

 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: pronews.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas