Αφράτοι ρεβιθοκεφτέδες
ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ
Υλικά
½ κιλό ρεβίθια
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κοφτή κουτ. σούπας κύμινο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
αραβικές πιτούλες
λίγη ντομάτα σε κυβάκια
λίγο αγγούρι σε κυβάκια
λίγο κρεμμύδι σε κυβάκια
λίγο ταχίνι
λίγο γιαούρτι στραγγιστό
λίγο χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
Αφράτοι, πικάντικοι και αρωματικοί ρεβιθοκεφτέδες, που συνοδεύονται ιδανικά με ζεστές πιτούλες, ψιλοκομμένα λαχανικά και λεμονάτη σάλτσα με ταχίνι και γιαούρτι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα
το πρωί αφαιρούμε όσα περισσότερα φλούδια μπορούμε, τρίβοντας τα ρεβίθια μέσα
σε μια διπλωμένη πετσέτα (με τα ρεβίθια ανάμεσα). Ύστερα τα βάζουμε στο
μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν ένας πηχτός πολτός τον οποίο
μεταφέρουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Βήμα 2
Πασπαλίζουμε τα αλεσμένα ρεβίθια με το αλεύρι. Ρίχνουμε το
κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σκόρδο, το δυόσμο, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι,
πιπέρι, το λάδι και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Ζυμώνουμε καλά το μίγμα και
το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη να ανακατευτούν τα αρώματά του.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε άφθονο φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι, παίρνουμε με
ένα κουτάλι μικρές ποσότητες από το μίγμα και τους δίνουμε σχήμα σφαιριδίου.
Ύστερα περνάμε τους κεφτέδες από ένα ελαφρύ αλεύρωμα και τους τηγανίζουμε στο
καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 4
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε τους ρεβιθοκεφτέδες
σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
Βήμα 5
Σερβίρουμε τους ρεβιθοκεφτέδες μαζί με αραβικές πιτούλες,
ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα και ένα dressing, το οποίο φτιάχνουμε
ανακατεύοντας ίση ποσότητα ταχινιού και γιαουρτιού μαζί με λίγο χυμό και ξύσμα
από ένα λεμόνι, αλάτι και λευκό πιπέρι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή
Πηγή: olivemagazine.gr
Δημοσίευση σχολίου