Χιόνια στην Αττική: Καρέ καρέ το πολικό ψύχος - Τι δείχνουν τα μοντέλα (Χάρτες);
Αγριεύει ο καιρός με χιόνια στην Αττική από την ερχόμενη Παρασκευή (3/2/2023) και για τουλάχιστον ένα τριήμερο.
Μετά τα καρφιά» μεταξύ μετεωρολόγων για το αν και πότε θα χτυπήσει σιβηρικό ψύχος την Ελλάδα με χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι ο καιρός αναμένεται να «αγριέψει» για τα καλά στο επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το προγνωστικό εργαλείο windy.com, ψυχρή εισβολή αναμένεται να φτάσει στην πόρτα της Αττικής στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και φαίνεται πως θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα τριήμερο, με κορύφωση την Κυριακή (5/2) και τη Δευτέρα (6/2), οπότε και θα καταγραφούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
«Κατηφόρα» για τον υδράργυρο από την Παρασκευή 3/2
Με γνώμονα πάντα το windy.com, την ερχόμενη Παρασκευή (3/2), από το απόγευμα και μετά η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα αρχίσει την πτωτική της πορεία.
Πιο αναλυτικά, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή ο υδράργυρος αναμένεται να κυμανθεί έως τους 14 βαθμούς Κελσίου, το απόγευμα μετά τις 17:00 προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας στους 7 βαθμούς, η οποία θα παραμείνει στα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο, όπως θα δείτε στους δύο παρακάτω χάρτες.
Το Σάββατο (4/2) η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί στους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το σκηνικό από την επόμενη ημέρα θα γίνεται πιο... πολικό.
Νέα πτώση θερμοκρασίας και την Κυριακή στην Αττική και πρώτες νιφάδες
Σύμφωνα πάντα με το Windy, νωρίς το πρωί της Κυριακής (5/2), η μέση θερμοκρασία στην Αττική θα κινηθεί στους 4 βαθμούς, ενώ όπως φαίνεται στους χάρτες, ένα μεγάλο ψυχρό σύστημα με χιόνια θα φτάσει στις παρυφές του νομού, το οποίο προβλέπεται να έχει καλύψει σχεδόν όλη τηn υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα.
Το μεσημέρι της Κυριακής, φαίνεται οι πρώτες νιφάδες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Αττική, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, με το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο, να παραμένει ανέπαφο.
Το μοντέλο προβλέπει ότι έως τις 18:00 της Κυριακής, οι χιονοπτώσεις θα έχουν κυκλώσει την Αθήνα, όπου η θερμοκρασία θα δείχνει περίπου 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού θα χιονίζει.
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα η θερμοκρασία στην Αττική αναμένεται να πέσει λίγο ακόμα, ενώ το Windy «βλέπει» πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμα και σστην Αθήνα, όπως θα δείτε στον παρακάτω χάρτη.
Το σκηνικό αυτό αναμένεται να επικρατήσει μέχρι τουλάχιστον το πρωί της Δευτέρας (6/2), με το τσουχτερό κρύο να κυριαρχεί και τα βόρεια προάστια να ντύνονται στα λευκά.
Σιβηρικό ψύχος «βλέπουν» και οι μετεωρολόγοι της Ιταλίας
Παράλληλα, παρόμοια πρόβλεψη κάνουν και οι μετεωρολόγοι της Ιταλίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναλύσεις , που δημοσιεύθηκαν στο Meteoweb.eu και αναδημοσιεύει το Forecast Weather, αυξάνεται πολύ η πιθανότητα ο Φεβρουάριος στις πρώτες μέρες του να προκαλέσει κύμα σιβηρικού ψύχους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις χιονοπτώσεις να καταλήγουν ίσως ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.
Η αιτία θα είναι η άνοδος της κορυφογραμμής του Αντικυκλώνα των Αζορών, που φαίνεται να καταλήγει έως την Σκανδιναβική χερσόνησο στα τέλη Ιανουαρίου, με την ατμοσφαιρική πίεση στον κέντρο του να φτάνει σχεδόν στα 1040hPa μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, ωθώντας έτσι τις ψυχρότερες αέριες μάζες με τα πολικά χαρακτηριστικά από την βορειοανατολική Ευρώπη προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Φεβρουάριος θα μπει λοιπόν με εντυπωσιακά χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ αν συνδυαστεί με ένα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αναλύσεις τους προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας μεταξύ Ιονίου πελάγους και Αδριατικής, οι χιονοπτώσεις σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα καταλήξουν ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.
Η Ιταλία θα βρίσκεται μάλιστα ανάμεσα σε δύο σενάρια, όπου το ένα θα προκαλέσει ήπιες συνθήκες καιρού εξαιτίας της επέκτασης του Αντικυκλώνα των Αζορών προς την κεντρική Μεσόγειο, ενώ το δεύτερο θα επιτρέψει στις ψυχρότερες αέριες μάζες να κινηθούν και προς τη χώρα τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανάλυση των δεδομένων, εξετάζοντας όλα τα νέα προγνωστικά.
Πηγή:
(ieidiseis.gr)
Δημοσίευση σχολίου