Τα κριτήρια που πέφτουν στο τραπέζι για την επιδότηση στεγαστικών δανείων!



Τα κριτήρια που πέφτουν στο τραπέζι για την επιδότηση στεγαστικών δανείων!

Της Βάσως Αγγελέτου

Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν τα επιτελεία των τραπεζών μαζί με αρμόδια στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκειμένου να βρουν τον "χρυσό κανόνα" της στήριξης των ευάλωτων χωρίς να "πειραχτούν" τα κόκκινα δάνεια.

Η πρόταση για δημιουργία κοινού ταμείου από τις τράπεζες, μέσω του οποίου θα επιδοτηθεί το 50% της αύξησης στη δόση των στεγαστικών δανείων των ευάλωτων πλην συνεπών δανειοληπτών, βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας και, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του Capital.gr, θα σταλεί στη Φρανκφούρτη έως το τέλος της εβδομάδας.

Ποιοι θα λάβουν στήριξη

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να ισχύσουν τα κριτήρια των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν εφαρμοστεί ήδη στο παρελθόν, σε περιπτώσεις όπως η προστασία από τους πλειστηριασμούς εν μέσω πανδημίας το 2021.

Στην περίμετρο αυτή περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, τα νοικοκυριά (δύο ή περισσότερων ανήλικων τέκνων) με μέγιστο εισόδημα 21.000 ευρώ. Η περίμετρος ξεκινά από εισόδημα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και αυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Σημειώνεται ότι αρκετά χαμηλά έχει τεθεί ο πήχυς και στο πρόγραμμα που επεξεργάζεται η ισπανική κυβέρνηση, της τάξεως των 25.000 ευρώ για τους ευάλωτους ή στις 29.000 ευρώ για τους οριακά ευάλωτους δανειολήπτες. Επίσης, το πρόγραμμα "Φθηνή στέγη για νέους" που πρόσφατα εγκαινίασε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει μέγιστο εισόδημα 24.000 ευρώ για τις οικογένειες.

Υψηλόβαθμα στελέχη που συμμετέχουν, ωστόσο, στις διαβουλεύσεις, δεν αποκλείουν η προτεινόμενη περίμετρος να στενέψει περαιτέρω σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο μετά τη γνωμοδότηση του Επόπτη (SSM). Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνουν, ο σχεδιασμός προβλέπει την επιδότηση των δόσεων για 12 μήνες, δηλαδή για ολόκληρο το 2023. 

 

Τι θα γίνει με τα δάνεια των funds

Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το ζήτημα των ενήμερων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί ή πωληθεί σε funds. Σημειώνεται ότι σε αρκετά χαρτοφυλάκια, εκτός από μη εξυπηρετούμενα έχουν συμπεριληφθεί και ενήμερα δάνεια, κάποια εκ των οποίων θα εμπίπτουν στα κριτήρια της επιδότησης.

Υπάρχουν, επίσης, και οι περιπτώσεις των κόκκινων δανείων που ρυθμίστηκαν και "πρασίνισαν", τα οποία επίσης εμπίπτουν στα κριτήρια ένταξης στο ταμείο στήριξης που επεξεργάζονται οι τράπεζες από κοινού με ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ.

Η επιδότηση των δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και όχι όσων κατέχουν τα funds -για το ίδιο προφίλ οφειλετών- είναι ευνόητο ότι θέτει ερωτήματα ισότιμης αντιμετώπισης των ευάλωτων δανειοληπτών. Το λεπτό αυτό ζήτημα εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές, αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Στελέχη των servicers, πάντως, στα οποία απευθύνθηκε το Capital.gr εξηγούν ότι οι εν λόγω απαιτήσεις δεν ανήκουν στις εταιρείες διαχείρισης για να τις επιδοτήσουν, αλλά στα funds που έχουν εξαγοράσει τα χαρτοφυλάκια. "Δεν έχει τεθεί αρμοδίως τέτοιο ζήτημα στους servicers", αναφέρουν χαρακτηριστικά 

Η αγωνία των τραπεζών

Στον κίνδυνο τα δάνεια που θα επιδοτηθούν να "κοκκινίσουν", δηλαδή να αλλάξουν κατηγορία από "εξυπηρετούμενα" σε "μη εξυπηρετούμενα" εστιάζουν οι τράπεζες.

"Αυτό που προσπαθούν οι τέσσερις τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι να έχει το πρόγραμμα εκείνη τη διάρθρωση η οποία δεν θα οδηγήσει τον SSM σε επαναταξινόμηση των επιδοτούμενων δανείων σε NPEs", επισημαίνει στο Capital.gr αρμόδια πηγή.

Όπως εξηγεί, δεν είναι το κεφαλαιακό κόστος που προκύπτει από αυτή καθ’ αυτή την επιδότηση η οποία ανησυχεί τις τράπεζες και τον Επόπτη. "Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μην επιδεινωθούν οι δείκτες των κόκκινων δανείων, οι οποίοι θα επηρεαστούν συνολικά", τονίζει η ίδια πηγή.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.


Πηγή:capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas