Νέα καρφιά Ε.Μακρόν σε Τ.Ερντογάν: Τον συνδέει με Μόσχα και Πεκίνο – Όχι στα «τουρκικά αφηγήματα»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε να αντιμετωπιστούν “τα ρωσικά, τα κινεζικά και τα τουρκικά αφηγήματα“

Στη χθεσινή ομιλία του κατά την Ετήσια Διάσκεψη των Γάλλων πρέσβεων ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη γεωπολιτική “αλλαγή” που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζήτησε να αντιμετωπιστούν “τα ρωσικά, τα κινεζικά και τα τουρκικά αφηγήματα“, επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Liberation.

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο Ε.Μακρόν συνόψισε το όραμά του για την κατάσταση του κόσμου ως εξής:

“Ποτέ η παγκόσμια τάξη δεν ήταν τόσο κατακερματισμένη“, δήλωσε, χαρακτηρίζοντας ιστορική ρήξη τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. “Η εποχή που μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι θα αντλήσουμε μερίσματα από την ειρήνη έχει τελειώσει, και νομίζω για πολύ καιρό” [..]”ο πόλεμος έχει επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος” ανέφερε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

“Είμαστε βυθισμένοι σε έναν πόλεμο αφηγήσεων”, υποστήριξε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ρωσία, καθοδηγούμενη από μια “ιμπεριαλιστική λογική“, προσπαθεί να επιβάλει έναν “σύγχρονο σχετικισμό“. “Αυτός ο πόλεμος είναι ήδη ένας παγκόσμιος υβριδικός πόλεμος“, πρόσθεσε. Ένα άλλο στοιχείο αυτού του γεωπολιτικού “σημείου καμπής” είναι οι “αυταρχικές και ανισόρροπες δυνάμεις” που πρέπει να “περιοριστούν”, υποστήριξε.

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία πρέπει να επιβληθεί ως “εξισορροπητική δύναμη“, υποστηριζόμενη από μια Ευρώπη που είναι πλέον “ισχυρότερη, πιο κυρίαρχη“. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι “ανέλαβε” το “καθήκον να συνεχίσει να μιλάει με όλους”.

Αυτό ήταν μια απάντηση στην κριτική που του ασκήθηκε, ενώ ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που συνέχισαν να συνομιλούν με τον Ρώσο ομόλογό του μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζει ο συντάκτης.

“Ποιος θέλει η Τουρκία να είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που συνεχίζει να συνομιλεί με τη Ρωσία;”, πρόσθεσε, καλώντας τους πρέσβεις να μην υποκύψουν σε μια “ψεύτικη ηθική“. Με αυτό το σκεπτικό, ο Macron ζήτησε “διπλωματία μάχης” και προέτρεψε τους πρεσβευτές να είναι “πιο επιθετικοί” και “πιο αντιδραστικοί στα κοινωνικά δίκτυα” αναπτύσσοντας μια “στρατηγική επιρροής και αντεπιρροής για την καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών” και μια “πιο υβριδική προσέγγιση στη δράση τους“. Και αυτό με στόχο την αντιμετώπιση των “ρωσικών, κινεζικών ή τουρκικών αφηγημάτων“, οι οποίες, σύμφωνα με τον Ε.Μακρόν, στοχεύουν τη Γαλλία και την κοινή γνώμη, ιδίως στην Αφρική.

Ενώπιον των πρέσβεων, ο Ε.Μακρόν περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση του κόσμου

Στην ομιλία του Γάλλου προέδρου ενώπιον των πρέσβεων αναφέρεται το δημοσίευμα Le Figaro, με την δημοσιογράφο Isabelle Lasserre να επισημαίνει, ότι «ο πρόεδρος επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη η Γαλλία να είναι «δύναμη ισορροπιών» και να διατηρήσει τον διάλογο με τη Μόσχα.

Υπογραμμίζεται η ανησυχία που εξέφρασε ο Πρόεδρος για το νέο κόσμο που αναδύεται και τις δυνητικά σοβαρές συνέπειές του για τη Γαλλία και την Ευρώπη, την «επιστροφή του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος», την «κλιματική διαταραχή», υπογραμμίζοντας το γεγονός, ότι ορισμένοι πόροι, που μέχρι τότε θεωρούνταν δεδομένοι, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, «έγιναν εκ νέου γεωπολιτικά υποκείμενα», το «ρήγμα της τάξης της παγκόσμιας οικονομίας», τονίζοντας:

«Βρισκόμαστε σε μια τόσο τρομακτική στιγμή παγκόσμιας αλλαγής, που έχουμε καθήκον να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Ως προς τον ισχυρισμό του Γάλλου προέδρου, ότι η Γαλλία πρέπει να είναι μια «δύναμη ισορροπιών», η δημοσιογράφος επισημαίνει, ότι μέχρι στιγμής, η μέθοδος αυτή δεν έχει αποδώσει πραγματικά, καθώς οι προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν ανεπιτυχείς και έχουν επικριθεί από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, ο Γάλλος πρόεδρος σκέφτεται μακροπρόθεσμα. Γνωρίζει, ότι ο πόλεμος «θα είναι μακρύς», αλλά επίσης πιστεύει, ότι τώρα πρέπει να «ετοιμαστούν οι όροι μιας ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων, ώστε να είναι όλα έτοιμα, όταν οι πρωταγωνιστές επιστρέψουν στο τραπέζι».

«Εύρεση διπλωματικών τρόπων επίλυσης των συγκρούσεων», αυτό είναι μοτίβο του Emmanuel Macron, σημειώνει η δημοσιογράφος, προσθέτοντας, ότι ορισμένοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, όπως επίσης αμφιβάλλουν για τη μέθοδο υπεράσπισης της πολυμέρειας με κάθε κόστος, ένα από τα χαρακτηριστικά της προεδρικής σκέψης στην διεθνή πολιτική, δεδομένου του μπλοκαρίσματος όλων των πρωτοβουλιών των δημοκρατιών στα διεθνή όργανα, από ρεβιζιονιστικές και αυταρχικές δυνάμεις.

Κάποιοι θα δουν σε αυτούς τους δύο δείκτες της διπλωματίας του Macron, τη θέση ισορροπίας και την υπεράσπιση της πολυμέρειας, μια αντίφαση με την εκτίμησή του για την κατάσταση του κόσμου και την προειδοποίησή του, ότι η εποχή που η ελευθερία ήταν κάτι κεκτημένο «έχει περάσει» και «χάθηκε για πολύ καιρό».

Για τον Macron, η υπεράσπιση της ελευθερίας μας, όταν άλλοι παλεύουν για αυτήν στην Ουκρανία», είναι «μια τεράστια πρόκληση», που για να αντιμετωπισθεί χρειάζεται «μαχητική διπλωματία», ως προς το οποίο διπλωμάτης αναρωτιέται: «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα έπρεπε να επιλέγουμε περισσότερο την πλευρά μας και να πολεμήσουμε πιο σθεναρά τις δικτατορίες;».

Η Γαλλία καλεί την Κίνα να εφαρμόσει τις συστάσεις της έκθεσης του ΟΗΕ για τη Σιντζιάνγκ

Την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας με την οποία καλεί την Κίνα να εφαρμόσει τις συστάσεις της έκθεσης που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προβάλλει το πρακτορειακό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “η Γαλλία ανησυχεί βαθύτατα για τα συμπεράσματα της έκθεσης του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ”, και καλεί επίσης το Πεκίνο να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσε την Τετάρτη έκθεση στην οποία αναφέρει ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που πλήττουν ιδιαίτερα τους Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές κοινότητες.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:pronews.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas