Το ΝΑΤΟ έτοιμο να παρέμβει αν απειληθεί η σταθερότητα σε Σερβία και Κόσοβο!

ΕΕ: «Στο κενό» οι συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου -Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ο πιο άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο είναι έτοιμη να παρέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχετικά με την ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας.

«Παρά τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, είναι ευθύνη όλων των πλευρών –ιδιαίτερα των αξιωματούχων από το Βελιγράδι και την Πρίστινα– να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας στις Βρυξέλλες.

«Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή. Η ειρηνευτική δύναμη KFOR παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή του ΟΗΕ. Εάν απειληθεί η σταθερότητα, η KFOR είναι έτοιμη να παρέμβει», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Εχουμε τώρα μια σημαντική αποστολή, μια στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο σχεδόν 4.000 στρατιωτών», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Εάν χρειαστεί, θα μετακινήσουμε δυνάμεις, θα τις αναπτύξουμε όπου χρειάζεται και θα αυξήσουμε την παρουσία μας. Εχουμε ήδη αυξήσει την παρουσία στο βορρά. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα» πρόσθεσε.

Δύσκολες συνομιλίες με το Κόσοβο: «Διαφωνούμε σε όλα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε πως θα είναι δύσκολες οι  συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν σχεδόν σε όλα. Ωστόσο, τόνισε πως η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας.

«Θα έχουμε δύσκολες συνομιλίες την Πέμπτη. Δεν συμφωνούμε σχεδόν σε τίποτα», είπε ο Βούτσιτς ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι. «Έχουμε την ιστορία μας… Δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε απλό. Αλλά θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας… και θέλουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε πιθανότητα κλιμάκωσης ή σύγκρουσης», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου πυροδοτήθηκαν αυτόν τον μήνα όταν η Πρίστινα είπε ότι θα υποχρεώσει τους Σέρβους που ζουν στο βορρά, τους οποίους υποστηρίζει το Βελιγράδι και που δεν αναγνωρίζουν τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδίδονται στην χώρα.

Η κατάσταση ηρέμησε όταν ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπίν Κούρτι, υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφώνησε να αναβάλει τον κανόνα των πινακίδων κυκλοφορίας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

ΕΕ: «Στο κενό» οι συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία στις συνομιλίες που είχαν χθες στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι δύο πλευρές θα φέρουν πλήρως την ευθύνη στην περίπτωση κλιμάκωσης (…) Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε ο Μπορέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι.

Την 1η Σεπτεμβρίου πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι νέοι διοικητικοί και συνοριακοί κανόνες που θέλει να επιβάλει η Πρίστινα (χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και υποχρέωση των Σέρβων του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου), τους οποίους έχει καταγγείλει το Βελιγράδι.

«Δυστυχώς, δεν φτάσαμε σε συμφωνία σήμερα (…) αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία και η συζήτηση θα ξαναρχίσει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: warnews247.grvo/

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas