Η Σαουδική Αραβία ζήτησε να ενταχθεί στους BRICS – Το 2023 μπαίνει η Τουρκία!

 

Οι BRICS περιμένουν νέα μέλη: εκτός από την Αργεντινή και το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος ετοιμάζονται επίσης να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στον οργανισμό.

Την αποκάλυψη “βόμβα” κάνουν ρωσικά ΜΜΕ δίνοντας μεγάλη έκταση στο ζήτημα. Από τις τρεις χώρες, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να έχει “κλείσει” ενώ η Τουρκία θα υποβάλλει, όπως λένε, ένταξη το 2023.

Όσον αφορά την Τουρκία, το έτος 2023, θα είναι έτος εξελίξεων. Είναι το έτος των εκλογών, της συμπλήρωσης των 100 ετών από την Συνθήκη της Λωζάννης κτλ.

Προφανώς οι Ρώσοι περιμένουν τον Ερντογάν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχει η αίσθηση πως η Τουρκία έχει ήδη κλείσει, ο Ερντογάν έχει δώσει τον λόγο του στους Β.Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.

Όσον αφορά την Σαουδική Αραβία, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενες πληροφορίες περί σύμπλευσης Ριάντ-Μόσχας.

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε ένταξη στους BRICS!

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία σχεδιάζουν να ενταχθούν στους BRICS. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη του σε ρωσικό ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ BRICS, Purnima Anand, σημειώνοντας ότι μια συζήτηση και μια πιθανή απόφαση για ορισμένα από τα κράτη αυτά θα μπορούσε να ληφθεί στην επόμενη Σύνοδο κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2023.

“Η Ρωσική Ομοσπονδία χαιρετίζει το ενδιαφέρον των χωρών για ένταξη, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή κριτήρια για την είσοδο νέων μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι δυνητικά υποσχόμενες υποψήφιες χώρες, αλλά η διαδικασία ένταξής τους δεν θα ολοκληρωθεί γρήγορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο διάδοχος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (KSA) Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «μιλά σοβαρά για την ένταξη στους BRICS».

Το θέμα αυτό τέθηκε και κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Ριάντ στις 1-2 Ιουνίου.

Η Ρωσία υποστήριξε την επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στον οργανισμό. Εκτός από την Σ.Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος έδειξαν επίσης ενδιαφέρον για τους BRICS, που μελετούν το ενδεχόμενο ένταξης εδώ και αρκετά χρόνια.

Όμως στη Σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο δεν συζητήθηκε το θέμα της εισόδου τους, αλλά συζητήθηκε σοβαρά μόνο η ένταξη της Σ.Αραβίας.

Όλες αυτές οι χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη . Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα, καθώς η επέκταση είναι πάντα θετική εξέλιξη, θα αυξήσει σαφώς την επιρροή των BRICS σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Purnima Anand.

Στην επόμενη Σύνοδο η αίτηση της Τουρκίας

Η είσοδος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS δεν πρέπει να αργήσει, είπε ο διπλωμάτης, αφού αυτές οι χώρες είναι «ήδη στη διαδικασία». Αν και η ένταξη αυτών των κρατών είναι απίθανο να συμβεί ταυτόχρονα.

Η συζήτηση και η απόφαση για την είσοδο στους BRICS κάποιων χωρών όπως, Ιράν, Αργεντινή, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Τουρκία, μπορεί να συμβεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική το 2023. Δεν υπάρχει ακόμη ακριβής ημερομηνία για την διεξαγωγή της.

 Ελπίζω ότι η είσοδος χωρών στους BRICS θα γίνει πολύ γρήγορα, γιατί τώρα όλοι οι εκπρόσωποι του πυρήνα της Ένωσης ενδιαφέρονται να επεκταθούν. Άρα θα γίνει πολύ σύντομα», διαβεβαίωσε ο πολιτικός.

Πρόσθεσε επίσης ότι μετά την ουκρανική κρίση, υπάρχει μια πραγματική εκδήλωση της δύναμης των BRICS, είπε ο επικεφαλής του διεθνούς φόρουμ BRICS.

 

Εξετάζουν το ΑΕΠ της Τουρκίας!

Με την έλευση νέων μελών στους BRICS, η οικονομική επιρροή του οργανισμού θα αυξηθεί. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ της Τουρκίας το 2021 ήταν 815 δισεκατομμύρια δολάρια, της Σαουδικής Αραβίας 833,5 δισεκατομμύρια δολάρια, της Αιγύπτου 404,1 δισεκατομμύρια δολάρια, της Αργεντινής 491,4 δισεκατομμύρια δολάρια, το ΑΕΠ του Ιράν για το 2020 ήταν 231,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με αυτές τις χώρες στους BRICS, το συνολικό ΑΕΠ της Ένωσης θα ξεπεράσει τα 27 τρισεκατομμύρια δολάρια (το τρέχον ΑΕΠ των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στη σύνδεση – Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική – είναι 24,4 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε να αρχίσει η συζήτηση για τις λεπτομέρειες, τις αρχές και τα κριτήρια της διαδικασίας επέκτασης.

Αφού επιτευχθεί συναίνεση για αυτά τα θέματα, όλα τα μέλη των πέντε χωρών θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα αρχίσουν να συζητούν με τους πιθανούς υποψηφίους» είπε από την πλευρά του ο Pavel Knyazev, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή ένταξη της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, ο διπλωμάτης σημείωσε:

“Η Ρωσία χαιρετίζει το ενδιαφέρον όλων των κρατών.

 Αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε το δεδηλωμένο ενδιαφέρον ορισμένων χωρών και το χαιρετίζουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το ενδιαφέρον και πότε θα καταλήξουμε σε συναίνεση για τα κριτήρια», πρόσθεσε.

Ο Yaroslav Lisovolik, διευθυντής προγράμματος της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai, μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας τόνισε ότι η Τουρκία είχε προηγουμένως υποβάλει ένα είδος αιτήματος για ένταξη στους BRICS το 2018 (αυτή η πρόθεση ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ).

Σύμφωνα με τον Yaroslav Lissovolik, εκείνη την εποχή οι χώρες BRICS μάλλον πίστευαν ότι η μορφή BRICS + (ενσωμάτωση του οργανισμού με περιφερειακές ενώσεις) θα ήταν ο επικρατέστερος δρόμος για την ανάπτυξη του οργανισμού.

«Ωστόσο, τώρα η επιλογή των χωρών να ενταχθούν στον πυρήνα των BRICS είναι μια διαδικασία που κερδίζει δυναμική», είναι βέβαιος ο ειδικός.

“Ένα από τα βασικά κριτήρια για την ένταξη είναι ο ηγετικός ρόλος μιας αναπτυσσόμενης υποψήφιας χώρας στην περιφέρειά της και η ομάδα περιφερειακής ολοκλήρωσής της.

Μία από τις τάσεις ανάπτυξης των BRICS είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς περιφερειακής ανάπτυξης. Η Αίγυπτος και η Τουρκία πληρούν αυτά τα κριτήρια, σημείωσε ο Lissovolik. 

“Δεδομένου ότι ένας από τους στόχους των BRICS είναι η επέκταση συνδέοντας χώρες από άλλες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, τόσο η Τουρκία όσο και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό το κριτήριο, καθώς η περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν εκπροσωπείται ακόμη στους BRICS.

Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για τις χώρες του ASEAN. Η Ινδονησία θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της ASEAN στους BRICS», σημείωσε ο ειδικός.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: warnews247.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas