Το αντιοξειδωτικό καλοκαιρινό φρούτο που προστατεύει καρδιά και μάτια

Για πολλούς, αποτελεί το αγαπημένο σνακ του καλοκαιριού. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν τα οφέλη κρύβει αυτό το λαχταριστό κόκκινο φρούτο;

Ένας από τους λόγους που ανυπομονούμε για το καλοκαίρι είναι για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας καρπούζι. Η πολύχρωμη τροφή έχει την τιμητική της αυτή την περίοδο, μπαίνει σε κάθε σπίτι και χαρίζει τέλεια γεύση και δροσιά στους φανατικούς καταναλωτές του.

Στην Ελλάδα, το καρπούζι εμφανίζεται στο τραπέζι κυρίως μετά το μεσημεριανό φαγητό, αποτελώντας το ιδανικότερο επιδόρπιο ενός ζεστού μεσημεριού. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που του δίνουν μια εντελώς ελληνική διάσταση, συνδυάζοντάς το με φέτα, ένα «πάντρεμα» φαινομενικά παράδοξο, που «κερδίζει» όμως όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Η γλυκιά του γεύση, η δροσιά που μας προσφέρει, αλλά και το ότι αποτελεί ένα ελαφρύ σνακ είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που προτιμάμε το καρπούζι. Ωστόσο, όπως τονίζει η Kristi Wempen, εγγεγραμμένη διαιτολόγος – διατροφολόγος στο Mankato της Μινεσότα, το φρούτο με τα έντονα χρώματα «κρύβει» και πολλά οφέλη για τον οργανισμό, που θα μας κάνουν να το αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο.

Για παράδειγμα, το καρπούζι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα από όλες τις τροφές σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία.

Επιπλέον, αποτελεί την ιδανική διατροφική απόλαυση του καλοκαιριού, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και C, καλίου, βιταμίνης Β6, έχοντας παράλληλα μηδενικό λίπος, χοληστερόλη και νάτριο.

Η βιταμίνη Α είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την υγεία του δέρματος και των ματιών, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα να διασπάσει την πρωτεΐνη που καταναλώνουμε, διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των νεύρων, ενώ αποτελεί και έναν σημαντικό σύμμαχο του ανοσοποιητικού. Τέλος, το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην ορθή λειτουργία των νεύρων.

Με 92% περιεκτικότητα σε νερό, το καρπούζι αποτελεί φυσικά και μια σπουδαία πηγή ενυδάτωσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί το καταλληλότερο σνακ για μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα.

Απολαύστε το μετά το φαγητό σας ως επιδόρπιο ή το απόγευμα, ως ενδιάμεσο σνακ. Αν πάλι αναζητάτε εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης του καρπουζιού, υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Απολαύστε, για παράδειγμα, ένα δροσερό και σούπερ θρεπτικό smoothie, μετατρέποντας το καρπούζι σε ρόφημα.

Για μέγιστα οφέλη, προσέξτε τα καρπούζια που διαλέγετε από την αγορά. Αναζητήστε ένα που να είναι σφιχτό, συμμετρικό και βαρύ για το μέγεθός του.
Βεβαιωθείτε, επιπλέον, ότι έχει μια κίτρινη κηλίδα στην κάτω πλευρά, που μαρτυρά ότι κάθισε στο έδαφος και ωρίμασε στον ήλιο.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ. Designed by John Tsipas